The Malaysia Post

Presiden Sri Lanka yang digulingkan dijangka terbang ke Thailand, kata sumber

Presiden Sri Lanka yang digulingkan, Gotabaya Rajapaksa, dijangka tiba di Thailand esok, mencari perlindungan sementara di negara Asia Tenggara kedua selepas melarikan diri dari negara pulaunya bulan lalu di tengah-tengah bantahan besar-besaran, kata dua sumber.

Rajapaksa melarikan diri ke Singapura pada 14 Julai, melalui Maldives, berikutan pergolakan yang tidak pernah berlaku sebelum ini yang dicetuskan oleh krisis ekonomi terburuk Sri Lanka dalam tujuh dekad dan hari selepas beribu-ribu penunjuk perasaan menyerbu kediaman dan pejabat rasmi presiden.

Pesara pegawai tentera itu kemudian meletak jawatan daripada jawatan presiden, menjadi presiden Sri Lanka pertama yang berhenti penggal pertengahan.

Bekas presiden itu dijangka meninggalkan Singapura dan pergi ke ibu negara Thailand, Bangkok esok, dua sumber berkata, meminta untuk tidak dinamakan.

Kementerian luar Sri Lanka tidak segera menjawab permintaan untuk komen. Jurucakap kerajaan Thailand, Ratchada Thanadirek memberitahu Reuters “tiada komen”.

Rajapaksa tidak membuat sebarang penampilan atau komen umum sejak meninggalkan Sri Lanka, dan kerajaan Singapura berkata bulan ini bahawa negara kota itu tidak memberinya sebarang keistimewaan atau kekebalan.

Seorang ahli keluarga Rajapaksa yang berpengaruh, berusia 73 tahun itu berkhidmat dalam tentera Sri Lanka dan kemudiannya sebagai setiausaha pertahanan.

Semasa beliau sebagai setiausaha pertahanan tentera kerajaan akhirnya mengalahkan pemberontak Harimau Tamil pada 2009 untuk menamatkan perang saudara Sri Lanka. Beberapa kumpulan hak asasi kini mahu tuduhan bahawa Rajapaksa melakukan jenayah perang disiasat. Rajapaksa sebelum ini dengan tegas menafikan dakwaan itu.

Beberapa pengkritik dan penunjuk perasaan juga menuduh Rajapaksa dan keluarganya salah mengendalikan ekonomi semasa penggalnya sebagai presiden, yang membawa kepada krisis kewangan terburuk negara itu sejak kemerdekaan daripada Britain pada 1948.

Abangnya, Mahinda Rajapaksa, adalah bekas presiden dan perdana menteri. Adik mereka, Basil Rajapaksa, berkhidmat sebagai menteri kewangan sehingga awal tahun ini.

Pengganti Rajapaksa

Ranil Wickremesinghe, sebelum ini telah menunjukkan bahawa bekas presiden itu harus mengelak daripada kembali ke Sri Lanka dalam masa terdekat.

“Saya tidak percaya sudah tiba masanya untuk dia kembali,” kata Wickremesinghe kepada Wall Street Journal dalam temu bual pada 31 Julai.

Baca Lagi | Presiden Sri Lanka yang digulingkan dijangka terbang ke Thailand, kata sumber

“Saya tidak mempunyai tanda-tanda dia akan kembali tidak lama lagi.”

Jika Rajapaksa kembali ke Sri Lanka, dia mungkin tidak dilindungi di bawah undang-undang jika sebarang pertuduhan difailkan terhadapnya, kata pakar undang-undang.

Read Previous

Saksi bintang dalam perbicaraan Guan Eng berkata dia mengarahkan peguam untuk mendapatkan semula RM19 juta yang dibayar kepada ahli perniagaan untuk imuniti pendakwaan

Read Next

Penyiasat SPRM beritahu mahkamah Zahid dapat RM3 juta daripada UKSB untuk PRU14, SG$1 juta untuk ulang tahun Umno ke-71

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.