The Malaysia Post

Penyiasat SPRM beritahu mahkamah Zahid dapat RM3 juta daripada UKSB untuk PRU14, SG$1 juta untuk ulang tahun Umno ke-71

Bekas menteri dalam negeri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menerima sejumlah RM3 juta daripada Ultra Kirana Sdn Bhd (UKSB) sebagai pembiayaan kempen untuk pilihan raya umum ke-14 pada Mei 2018, Mahkamah Tinggi mendengar perbicaraan rasuah kontrak sistem visa asing yang sedang berlangsung hari ini.

Memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-18, penguatkuasa kanan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) V. Mahendran berkata RM3 juta yang diberikan oleh UKSB adalah satu daripada tujuh bayaran sekali sahaja yang dibuat kepada Ahmad Zahid antara Jun 2015 dan Mac 2018.

Bagi RM3 juta pula, Mahendran mendedahkan pembayaran tunai itu dibuat kepada Ahmad Zahid di kediaman peribadinya di Country Heights, Kajang Selangor pada 27 Mac 2018 — kurang tiga bulan sebelum PRU14 pada 9 Mei 2018.

Ahmad Zahid adalah pemangku timbalan presiden Umno ketika itu, dan telah menjadi ahli parlimen Bagan Datuk sejak 1995.

Mahendran juga berkata terdapat pembayaran sekali lagi dibuat kepada Ahmad Zahid. Antaranya ialah RM125,000 untuk sambutan Hari Raya pada Jun 2015, S$1 juta (RM3.11 juta) untuk sambutan ulang tahun ke-71 Umno pada Mei 2017 dan S$30,000 (RM93,300) untuk sambutan hari lahir isteri Ahmad Zahid.

Mahendran tidak menyatakan tujuan tiga pembayaran sekali lagi sebanyak S$120,000, 15,000 franc Swiss dan AS$15,000 yang diterima masing-masing antara 2015 dan 2016.

Beliau turut mengesahkan jumlah bayaran tunai yang diterima Ahmad Zahid ialah S$13.56 juta antara 2014 dan 2018.

“Semasa siasatan terhadap pengarah UKSB, mereka mengesahkan pembayaran tunai bulanan yang dibuat oleh UKSB kepada Ahmad Zahid antara 2014 dan 2018.

“Wang yang diberikan kepada Datuk Seri Zahid adalah dalam bentuk wang tunai, dengan Datuk Seri Zahid meminta ia dibuat menggunakan dolar Singapura,” kata Mahendran.

Sebelum ini, saksi ke-15 pendakwaan dan bekas pengarah UKSB Harry Lee Vui Khiun memberitahu mahkamah bahawa Ahmad Zahid sebelum ini menyatakan keperluan untuk sumbangan kepada tabung politiknya dan meminta bantuan dalam hal berkaitan Umno selepas mengenali pemimpin Umno itu selepas 13hb. pilihan raya umum pada Mei 2013.

Terdahulu, Mahendran turut memberi keterangan di mahkamah bahawa siasatan rasuah terhadap UKSB dan dakwaan rasuah dibayar kepada pegawai kerajaan berhubung pemberian kontrak sistem visa asing (VLN) bermula berikutan aduan yang dibuat oleh kakitangan agensi penguatkuasaan itu sendiri.

Mahendran berkata beliau telah diarahkan oleh pihak atasannya — timbalan pengarah Bahagian Gerakan Khas (BOK) agensi itu — untuk mengambil alih kes itu sebagai pegawai penyiasat pada 27 September 2018.

“Aduan itu dibuka dan disediakan oleh penolong penguat kuasa S. Vijaya Kumar yang juga pengadu dalam kes ini.

“Kertas siasatan kemudiannya dibuka di bawah Seksyen 16(b)(B) Akta SPRM,” katanya dalam kenyataan saksinya.

Seksyen 16(b)(B) Akta SPRM merujuk kepada kesalahan menerima suapan.

Susulan aduan itu, Mahendran berkata SPRM

melancarkan operasi yang digelar ‘Ops Visa’ yang terdiri daripada beberapa pegawai lain dari BOK dan beliau sendiri.

Menurut Mahendran, objektif utama ‘Ops Visa’ adalah untuk mendapatkan dokumen di bawah milikan Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Imigresen dan UKSB termasuk pengenalan saksi yang terlibat.

Dokumen tersebut adalah berkaitan dengan pemprosesan dan pengeluaran visa untuk pelancong dari Republik Rakyat China antara 2010 dan 2018.

Ahmad Zahid menghadapi 33 pertuduhan menerima suapan berjumlah S$13.56 juta (RM42 juta) daripada UKSB sebagai dorongan untuk dirinya sebagai penjawat awam dan menteri dalam negeri ketika itu menyambung kontrak syarikat itu sebagai pengendali OSC. di China dan sistem VLN serta mengekalkan perjanjian untuk membekalkan peralatan sistem bersepadu VLN kepada syarikat yang sama oleh Kementerian Dalam Negeri.

Baca Lagi | Penyiasat SPRM beritahu mahkamah Zahid dapat RM3 juta daripada UKSB untuk PRU14, SG$1 juta untuk ulang tahun Umno ke-71

Ahmad Zahid didakwa dengan tujuh lagi pertuduhan sebagai menteri dalam negeri yang memperoleh wang tunai S$1.15 juta, RM3 juta, S₣15,000 dan AS$15,000 daripada syarikat yang sama untuk dirinya berhubung kerja rasminya.

Dia didakwa melakukan semua kesalahan itu di Seri Satria, Presint 16, Putrajaya, dan Country Heights, Kajang, antara Oktober 2014 dan Mac 2018.

Read Previous

Presiden Sri Lanka yang digulingkan dijangka terbang ke Thailand, kata sumber

Read Next

Pasaran Asia turun berikutan kebimbangan kadar menjelang data inflasi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.