The Malaysia Post

Pasaran Asia turun berikutan kebimbangan kadar menjelang data inflasi

Ekuiti Asia jatuh hari ini, menjejaki kejatuhan di Wall Street menjelang laporan inflasi AS yang penting di kemudian hari, yang boleh memberi kesan besar kepada rancangan Rizab Persekutuan untuk menaikkan kadar faedah.

Pelabur sedang bersiap sedia untuk angka harga pengguna dengan rasa takut kerana penganalisis memberi amaran bacaan yang menewaskan ramalan akan meningkatkan pertaruhan pada satu lagi kenaikan besar Rizab Persekutuan dan mengukuhkan jangkaan kemelesetan.

Bank pusat AS berkata keputusannya tentang bila dan berapa banyak untuk mengetatkan dasar monetari akan didorong oleh data kerana ia bergelut untuk berjalan dalam garis halus antara menurunkan inflasi daripada paras tertinggi empat dekad dan cuba untuk tidak merosakkan ekonomi.

Terdapat harapan bahawa penunjuk baru-baru ini yang menunjukkan aktiviti perlahan akan memberikan ruang Fed untuk menjadi kurang hawkish. Tetapi lonjakan pekerjaan yang lebih besar daripada yang diramalkan bulan lepas menghidupkan semula perbincangan mengenai kenaikan tiga suku mata ketiga berturut-turut pada bulan September.

“Lembaga dasar Fed) perlu memastikan inflasi bergerak kembali ke arah sasaran secara mampan sebelum mempertimbangkan untuk menghentikan kitaran pengetatannya,” kata Carol Kong, dari Commonwealth Bank of Australia.

“Hasil inflasi yang kukuh hari ini berkemungkinan akan mengukuhkan (papan) masih jauh dari titik itu, dan melihat pasaran menyesuaikan semula jangkaan mereka yang lebih tinggi untuk kadar faedah AS.”

Angka hari ini datang pada masa yang sensitif untuk pasaran dunia, yang telah dilanda pelbagai isu lain termasuk perang di Ukraine, geram rantaian bekalan dan ketegangan China-AS yang semakin meningkat ke atas Taiwan.

Walaupun musim pendapatan terkini kurang menyakitkan daripada yang dikhuatiri, terdapat tanda-tanda yang semakin meningkat bahawa kelembapan ekonomi mula memberi kesan kepada syarikat, dengan beberapa firma utama – termasuk Apple dan Amazon – memberikan pandangan yang suram.

Pembuat cip Micron menjadi yang terbaharu

mengatakan hasil mungkin akan masuk pada akhir rendah ramalannya pada suku keempat disebabkan oleh permintaan yang lemah. Itu berlaku sehari selepas saingan Nvidia mendedahkan keputusan yang mengecewakan.

Firma teknologi mendahului kerugian di New York, dengan Nasdaq turun lebih daripada satu peratus, dan mereka melakukannya pada awal perdagangan Asia.

Hong Kong, Shanghai, Tokyo, Sydney, Seoul, Wellington, Taipei, Manila dan Jakarta semuanya lemah.

Terdapat sedikit reaksi awal terhadap berita bahawa indeks harga pengguna China meningkat bulan lalu ke paras tertinggi dua tahun tetapi berada di bawah jangkaan.

Harga minyak tidak berubah tetapi kekal pada paras terendah enam bulan, walaupun selepas berita bahawa bekalan dari Rusia ke tiga negara Eropah melalui Ukraine telah dihentikan kerana sekatan melarang pemprosesan pembayaran transit.

Kos komoditi itu pada dasarnya telah menghapuskan semua keuntungan yang dilihat sejak pencerobohan Rusia ke atas jirannya pada Februari kerana jangkaan kemelesetan mencecah ramalan permintaan, manakala pengguna ditangguhkan membeli petrol berikutan kenaikan harga.

Baca Lagi | Pasaran Asia turun berikutan kebimbangan kadar menjelang data inflasi

Tetapi Edward Moya dari OANDA berkata pasaran mungkin tidak akan melemah lagi.

“Apa jua kemusnahan permintaan minyak mentah yang berlaku akibat ekonomi global yang semakin lemah tidak akan dapat menurunkan harga minyak jauh lebih rendah memandangkan betapa rendahnya prospek bekalan kekal,” katanya dalam satu nota. — AFP

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Penyiasat SPRM beritahu mahkamah Zahid dapat RM3 juta daripada UKSB untuk PRU14, SG$1 juta untuk ulang tahun Umno ke-71

Read Next

Hubungan antara seni dan alam semula jadi dalam karya artis muzik dunia Malaysia Alena Murang ‘Put Burui’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.