The Malaysia Post

Hubungan antara seni dan alam semula jadi dalam karya artis muzik dunia Malaysia Alena Murang ‘Put Burui’

Penyanyi, pemuzik dan artis Alena Murang membuat tayangan perdana video muzik Put Burui sempena Hari Orang Asli Sedunia semalam.

Lagu yang diambil daripada album 2021 Alena bertajuk Sky Songs, telah dihasilkan oleh Joshua Maran dengan Niko Coyez pada seruling dengan penyanyi itu sendiri pada ‘sape’.

Tidak asing untuk berkongsi kisah nenek moyangnya melalui muzik ‘sape’, dia berkata dia merasakan ia adalah sempurna untuk mengeluarkan muzik video itu pada hari yang mengiktiraf sumbangan yang telah dilakukan oleh orang asli di dunia.

“Orang asli di seluruh dunia masih mempunyai hubungan yang sangat rapat dengan persekitaran semula jadi dan membesar dengan mempelajari ‘sape’ dan bentuk seni budaya orang Kelabit dan Kenyah, mengajar saya tentang betapa hutan hujan, sungai, langit memberi kita begitu banyak. banyak.

“Bukan sahaja bahasa, muzik dan seni yang kita warisi, tetapi kita juga mewarisi alam semula jadi, dan kita perlu menjaganya sebagai pusaka,” kata Alena.

Video muzik Put Burui telah difilemkan di Semadang, Sarawak dan ia berdasarkan lagu tradisional Kenyah yang digunakan untuk tarian enggang wanita.

Walaupun tarian memainkan peranan penting dalam muzik video, bukannya menggunakan bulu burung enggang tradisional, paku pakis digunakan sebagai ganti ‘kirip’ (bulu menari) dalam usaha untuk meningkatkan perhatian terhadap pemuliharaan biodiversiti.

Selaras dengan kelestarian alam sekitar, kebanyakan pakaian Alena dalam MV dibuat daripada gentian semula jadi seperti bahagian atas ‘pua kumbu’ merah oleh pereka Sarawak Edric Ong.

‘Pua Kumbu’ ialah tekstil tenunan tangan Iban yang diperbuat daripada gentian asli dan pewarna semula jadi.

Menurut Saerah Ridzuan, stylist Styllar dari Alena, penampilan itu diilhamkan terutamanya oleh Alam Semulajadi.

“Palet warna terdiri daripada warna tanah yang hadir secara visual – rona coklat serupa dengan sarang buatan manusia, dan batu bertekstur serta pasir di tepi sungai.

“Bahan mentah dan organik seperti rami, bemban, manik dalai, dan kayu dapat dilihat dalam perhiasan aksesori dan pakaian yang dipakai oleh Alena dan para penari.

“Alena juga memakai dua rupa dalam warna putih yang mewakili kesucian (kepolosan alam semula jadi) dan satu lagi dalam warna merah sebagai simbol keganasan alam semula jadi untuk kelangsungannya, warna yang menandakan kekuatan dan kuasa,” katanya.

Video muzik yang dihasilkan

oleh sepasukan anak muda Sarawak, diterbitkan bersama oleh Zass Puravida dan Kanid Studio dan diarahkan oleh pengarah kali pertama Daphne Charmain Thian.

“Ia adalah keluk pembelajaran yang besar dan saya terpaksa membuat improvisasi dan menyelesaikan masalah di tempat kejadian. Ada satu ketika saya terpaksa melangkah jauh untuk memikirkan cara menyelesaikan sesuatu isu kerana cuaca, ia mencabar. Adakah saya akan melakukannya sekali lagi? Sememangnya Ya.”

“Saya mahu menunjukkan Alam Semula Jadi dengan cara kita memerhatinya seperti dalam dokumentari alam semula jadi.

Baca Lagi | Hubungan antara seni dan alam semula jadi dalam karya artis muzik dunia Malaysia Alena Murang ‘Put Burui’

“Kami penonton yang memerhatikannya, di alamnya sendiri. Betapa dia berkembang maju tanpa kita sendiri. Dia tidak perlukan kita tetapi kita perlukan dia,” kata Thian.

Video muzik Put Burui Alena kini tersedia di YouTube.

Read Previous

Pasaran Asia turun berikutan kebimbangan kadar menjelang data inflasi

Read Next

Sultan Selangor bertitah kerajaan negeri membuat rancangan jangka panjang untuk menjaga keselamatan makanan rakyat

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.