The Malaysia Post

Sosialit Ipoh menderma koleksi antik 50 tahun bernilai RM40,000 kepada NGO untuk meningkatkan kehidupan wanita dan kanak-kanak

Semuanya bermula dengan pasu Dinasti Ming yang dibeli oleh sosialit See Foon Chan-Koppen pada akhir 1960-an sebagai mahasiswa Universiti Singapura.

Sejak itu, dia terus mengumpul barang kemas, sulaman, kotak, dada, gaun lama dan pakaian kaum ketika dia pergi bekerja.

Hari ini, ketika dia memasuki peringkat keempat dalam hidupnya, Chan memutuskan untuk mendermakan kutipannya kepada pertubuhan bukan kerajaan Wanita Perak (PWW), yang berusaha meningkatkan kehidupan wanita dan kanak-kanak dalam masyarakat.

Sesuai dipanggil Tales of Collecting, 250 keping itu kini dipamerkan di kedai Jalan Market PWW.

Bercakap semasa majlis pelancarannya, Chan berkata kepingan yang disumbangkannya adalah sebahagian daripada koleksi eklektik yang bermula setengah abad lalu.

Menurutnya, minat terhadap barang antik telah dibangunkan semasa zaman universiti beliau belajar dalam Sejarah Seni.

“Mentor saya, Profesor Willy Willard, yang menulis dan menerbitkan buku besar tentang Seni Asia dan menjadi kurator Muzium Seni di Universiti, pernah membawa saya ke hotel-hotel buruk di mana peniaga dengan bakul barangan eksport China diselamatkan dari kapal karam sekitar Indonesia, melepak.” “Ia adalah pemandangan yang mempesonakan, peniaga-peniaga berbual-bual di dalam bilik yang berbeza bertaburan di seluruh hotel, barangan mereka dibungkus dengan surat khabar.

“Apabila anda masuk ke dalam bilik, mereka akan segera mendapat perhatian dan mula membuka bungkusan, setiap satu lebih cantik daripada yang lain,” katanya sambil menyifatkan ia sebagai gua keseronokan Aladdin dengan semua harta karun yang tenggelam di hadapan mata, menunggu. untuk dibeli untuk lagu.

Chan berkata semasa Prof Willard membeli bagi pihak Muzium, dia membayar S$30 (RM97) untuk pasu awal Ming yang masih dia hargai hari ini.

Apabila dia mula bekerja, Chan akan berbelanja secara berbelanja dengan barang yang lebih mahal.

Bermula dengan porselin dan seramik, Chan kemudian beralih kepada koleksi lain.

“Kerja saya dalam industri perhotelan akan membawa saya ke banyak negara di mana kami sedang mencari peluang pembangunan. Alangkah seronok dan terujanya saya menyusuri lorong sempit yang sarat dengan kedai yang mengandungi harta karun,” katanya sambil menambah Karachi di Pakistan menyediakan pembelian terbaik.

Lorong-lorong itu, katanya, menawarkan pakaian suku kaum dari Afghanistan, barang kemas seperti rantai, gelang dan cincin, dan barang-barang yang akan diambilnya dalam bungkusan, membawanya pulang dan selepas menggilap cepat, memakainya dengan bangga.

“Pada masa saya tidak mampu membeli emas, barang kemas perak yang saya pakai sudah tentu mendapat banyak komen yang menggalakkan,” katanya dengan sekelip mata.

Walaupun dia telah berhenti memperoleh

Chan menghargai pemerolehannya tetapi kini bersedia untuk melepaskannya untuk dinikmati oleh orang lain.

Mengenai sebab dia memilih PWW untuk menderma, Chan berkata ia adalah kerana misi mereka memperkasakan wanita dan kanak-kanak.

“Terdapat begitu ramai ibu tunggal dan wanita B40 yang memerlukan bantuan kami. Nasib segelintir wanita ini membuatkan saya menitiskan air mata,” katanya sambil memetik Kanagi, anak yatim yang didera yang tinggal di ladang di Gopeng sebagai contoh.

Menurut Chan, Kanagi melarikan diri daripada penjaganya dan mula menjual bunga di tepi jalan di Menglembu.

“Dia mempunyai seorang anak lelaki berusia 12 tahun yang juga pernah mengelilinginya untuk menjalankan tugas dan menjual bunga.

Baru-baru ini dia terjatuh, cedera pinggul dan kini tidak boleh duduk untuk bekerja. Anaknya kini membantu menjual bunga selepas tamat persekolahan untuk mendapatkan pendapatan tambahan,” katanya.

PWW, tambah Chan, menyokongnya dengan bantuan makanan asas, perbelanjaan perubatan dan keperluan lain seperti lampin.

“Ia memberi saya kepuasan yang besar untuk menyokong kes seperti ini dan inilah yang dilakukan PWW, selain mengajar kemahiran baharu kepada wanita untuk membolehkan mereka mencari rezeki.”

Chan berkata semua orang boleh membantu dengan cara mereka sendiri.

Baca Lagi | Sosialit Ipoh menderma koleksi antik 50 tahun bernilai RM40,000 kepada NGO untuk meningkatkan kehidupan wanita dan kanak-kanak

“Menderma wang bukan satu-satunya perkara yang orang boleh lakukan. Kami boleh menderma masa, tenaga, kesukarelawanan kami ke arah tujuan yang baik,” katanya, sambil menambah bahawa jika kehidupan telah baik kepada kami, bermurah hati adalah satu cara untuk membalas.

PWW dibuka setiap hari dari 10 pagi hingga 3 petang. Untuk butiran, hubungi mereka di 011-65569715.

Read Previous

PMO: Laporan dibuat kepada polis, SKMM selepas Telegram PM Ismail Sabri, akaun Signal digodam

Read Next

Ahli parlimen PKR Johor berkata skandal LCS adalah ‘ribut sempurna’ untuk menjatuhkan BN pada PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.