The Malaysia Post

Pelakon kelahiran Ipoh, Michelle Yeoh akan dianugerahkan ijazah kehormat dari Institut Filem Amerika

Pelakon veteran Malaysia Tan Sri Michelle Yeoh akan dianugerahkan Ijazah Kedoktoran Seni Halus berikutan sumbangannya kepada industri perfileman Amerika.

Menurut The Hollywood Reporter, pelakon dan penerbit kelahiran Ipoh itu akan menerima ijazah kehormat daripada Institut Filem Amerika (AFI) pada 13 Ogos ini semasa majlis perasmian Konservatori AFI di TCL Chinese Theatre di Hollywood, California.

Yeoh, yang telah menghabiskan hampir 40 tahun dalam industri hiburan, dianugerahkan untuk sumbangan cemerlang kepada seni imej bergerak.

Selain Yeoh

AFI akan menyampaikan Ijazah Kedoktoran Seni Komunikasi kepada Pemegang Amanah Emeritus AFI, Lawrence Herbert, yang juga pencipta sistem penyeragaman warna yang dikenali sebagai Sistem Padanan Pantone.

“Michelle Yeoh dan Lawrence Herbert telah memberi inspirasi kepada dunia dengan bakat luar biasa mereka,” kata presiden AFI, Bob Gazzale.

“Walaupun kedua-dua pelopor ini telah membuktikan impak dalam cara yang jauh berbeza, dedikasi bersama mereka terhadap seni imej bergerak yang memberikan detik yang membanggakan ini untuk AFI menyinari hadiah yang diberikan kepada kami.”

Yeoh, yang baru-baru ini meraikan hari jadinya yang ke-60, kini mendapat ulasan dan pujian hangat untuk persembahan utamanya dalam filem gabungan genre 2022 Everything Everywhere All At Once termasuk skor 95 peratus pada Rotten Tomatoes.

Filem yang diarahkan oleh Daniel Kwan dan Daniel Scheinert itu turut dibintangi oleh Stephanie Hsu, Jamie Lee Curtis, James Hong dan Ke Huy Quan.

Baca Lagi | Pelakon kelahiran Ipoh, Michelle Yeoh akan dianugerahkan ijazah kehormat dari Institut Filem Amerika

Karya terkenal lain dalam filemografi Yeoh termasuk Crazy Rich Asians, Crouching Tiger, Hidden Dragon, James Bond: Tomorrow Never Dies serta Shang Chi dan Legend of the Ten Rings.

Selain itu, penerima ijazah kehormat AFI yang lain termasuk nama terkenal seperti Clint Eastwood, James Earl Jones, Quentin Tarantino serta memoir Amerika Maya Angelou.

Read Previous

Putrajaya akan mempercepatkan penyiapan Pan Borneo, kata menteri kerja raya

Read Next

Perbicaraan Guan Eng: Saksi berkata ahli perniagaan mengugutnya dengan pendakwaan jenayah berhubung pautan projek terowong dasar laut

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.