The Malaysia Post

Putrajaya akan mempercepatkan penyiapan Pan Borneo, kata menteri kerja raya

Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof memberi jaminan bahawa kerajaan persekutuan akan mengurangkan rancangan dan tindakan susulan bagi projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak yang akan disiapkan dalam tempoh yang ditetapkan.

“Projek Lebuhraya Pan Borneo Sarawak masih belum siap sepenuhnya dan masih dalam pembinaan. Saya memohon maaf atas kesulitan kepada semua pengguna jalan raya,” katanya ketika ditemui semasa merasmikan bahagian Pujut Lebuhraya Pan Borneo di kawasan parkir Permy Mall di sini semalam.

Beliau berkata projek itu

yang dilancarkan pada Mac 2015, merupakan salah satu inisiatif kerajaan persekutuan untuk meningkatkan kecekapan rangkaian jalan raya negeri dan ketersambungan dari Sematan ke Miri dan Limbang ke Lawas.

Fadillah berkata adalah wajib bagi semua kontraktor yang terlibat dalam pembinaan Lebuhraya Pan Borneo Sarawak mempunyai pasukan pengurusan trafik yang cekap bagi memastikan keselamatan pengguna jalan raya.

Mengenai seksyen Pujut sejauh 15.9km, beliau berkata ia adalah satu daripada tiga bahagian di bawah Pakej Kerja 11, Sungai Tangap ke Jalan Pujut Link.

Baca Lagi | Putrajaya akan mempercepatkan penyiapan Pan Borneo, kata menteri kerja raya

Projek untuk pakej ini bermula dari persimpangan di Lapangan Terbang Miri dan berakhir di Pujut Link bagi memudahkan aliran trafik ke kawasan berkenaan, tambahnya. — Borneo Post Online

Read Previous

Tinjauan Ipsos: Pengguna Malaysia kini takut inflasi akibat Covid-19, merancang pengurangan perbelanjaan

Read Next

Pelakon kelahiran Ipoh, Michelle Yeoh akan dianugerahkan ijazah kehormat dari Institut Filem Amerika

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.