The Malaysia Post

Tinjauan Ipsos: Pengguna Malaysia kini takut inflasi akibat Covid-19, merancang pengurangan perbelanjaan

Ketakutan rakyat Malaysia terhadap inflasi dan kemiskinan telah mengatasi kebimbangan mereka tentang pandemik Covid-19 yang berlarutan, menurut tinjauan Ipsos baharu.

Firma analisis pasaran itu melaporkan bahawa 23 peratus responden Malaysia bergelut dari segi kewangan manakala 45 peratus merasakan mereka baru berjaya, dalam tinjauan yang melibatkan 21,515 orang dewasa di 28 negara antara 27 Mei dan 10 Jun.

Di sebalik ketakutan untuk tergelincir ke dalam kemiskinan, peratusan rakyat Malaysia yang mengatakan mereka hidup dengan selesa sekarang juga menurun kepada hanya 29 peratus, berbanding purata global 49 peratus dari semua negara yang dikaji.

Selain daripada kebimbangan mengenai inflasi, 59 peratus rakyat Malaysia meramalkan kadar faedah akan terus meningkat manakala 39 peratus menjangkakan ini akan menjejaskan lagi pendapatan boleh guna mereka.

Bagaimanapun, 34 peratus rakyat Malaysia percaya taraf hidup mereka akan meningkat, 32 peratus percaya ia akan kekal sama dan 28 peratus berkata taraf hidup berkemungkinan menurun.

“Kebimbangan mengenai inflasi dan kos sara hidup kini berleluasa, dan rakyat Malaysia merasai tekanan terhadap kewangan peribadi mereka. Kenaikan kadar faedah yang dijangka secara meluas sedang menyediakan empat daripada 10 rakyat Malaysia untuk pendapatan boleh guna yang lebih rendah dalam masa terdekat, mengakibatkan kejatuhan taraf hidup mereka. “Kemerosotan daripada inflasi dan kenaikan kadar faedah memberi kesan kepada kesediaan pengguna untuk berbelanja — penurunan mendadak dalam keselesaan rakyat Malaysia dengan membuat pembelian isi rumah dan lebih besar menunjukkan bahawa mereka mungkin perlu mengutamakan apa yang mereka pilih untuk dibelanjakan dalam tempoh terdekat,” kata Lars Erik Lie, pengarah bersekutu Hal Ehwal Awam Ipsos, dalam laporan itu.

Laporan itu juga menyatakan bahawa terdapat peningkatan yang stabil dalam niat pembelian pengguna untuk pembelian utama seperti rumah dan kereta mulai Julai 2021, tetapi ini nampaknya telah berubah selepas penurunan 10 mata dalam dua bulan lalu.

Mengenai perbelanjaan yang akan mereka potong

jika harga meningkat, 45 peratus rakyat Malaysia berkata mereka akan berbelanja lebih sedikit untuk bersosial dan 42 peratus berkata cuti.

38 peratus lagi berkata mereka akan menangguhkan pembelian besar manakala 37 peratus berkata mereka akan berbelanja lebih sedikit untuk membeli-belah.

“Bagi kebanyakan rakyat Malaysia, perbelanjaan untuk bersosial dan bercuti adalah yang pertama dikurangkan dengan pengetatan bajet isi rumah. Menangguhkan pembelian besar dan mengurangkan belanja isi rumah ikuti, sebelum menyentuh perbelanjaan untuk makanan atau makan ke dalam simpanan,” tambah Lie.

Baca Lagi | Tinjauan Ipsos: Pengguna Malaysia kini takut inflasi akibat Covid-19, merancang pengurangan perbelanjaan

Tinjauan itu juga menunjukkan bahawa 31 peratus rakyat Malaysia sanggup mengurangkan perbelanjaan untuk makanan jika harga meningkat dan 25 peratus berkata mereka akan menggunakan kereta dan kenderaan bermotor kurang untuk menjimatkan kos bahan api.

Read Previous

Mengapa ‘berdiam diri’ terhadap skandal LCS tetapi tindak balas pantas terhadap perbalahan penjawat awam, tanya DAP kepada Ismail Sabri

Read Next

Putrajaya akan mempercepatkan penyiapan Pan Borneo, kata menteri kerja raya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.