The Malaysia Post

Perbicaraan Guan Eng: Saksi berkata ahli perniagaan mengugutnya dengan pendakwaan jenayah berhubung pautan projek terowong dasar laut

Seorang saksi pendakwaan utama dalam perbicaraan rasuah Lim Guan Eng memberitahu Mahkamah Sesyen hari ini ahli perniagaan G. Gnanaraja, yang didakwa rapat dengan Datuk Seri Najib Razak, telah mengancamnya dengan pendakwaan jenayah berhubung penglibatannya dalam projek terowong dasar laut Pulau Pinang.

Di bawah pemeriksaan balas sebagai saksi pendakwaan ke-23, pengarah eksekutif kanan Consortium Zenith Construction Sdn Bhd Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli mendedahkan menerima ugutan sedemikian daripada Gnanaraja melalui aplikasi pesanan segera, WhatsApp.

Peguam bela Gobind Singh Deo sebelum ini menyoal Zarul Ahmad, antara lain, mengenai pertukaran perbualan yang dikatakan dia dengan Gnanaraja antara Mei 2017 dan Januari 2018.

Sebelum ini, Zarul Ahmad memberitahu mahkamah dia telah membayar sejumlah RM19 juta kepada penipu yang mendakwa sebagai “kuasa yang ada” sebagai pertukaran untuk menggugurkan siasatan rasuah terhadap syarikatnya berhubung projek terowong bawah laut.

Gnanaraja dinamakan oleh Zarul Ahmad sebagai salah seorang penipu.

Gobind: Adakah anda sedar hakikat bahawa anda menerima mesej WhatsApp daripada Gnanaraja di mana anda diancam dengan prosiding AMLA (Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram)?

Zarul Ahmad: Ya.

Gobind: Adakah anda masih ingat apa yang dikatakan oleh mesej WhatsApp?

Zarul Ahmad: Nama dan nombor pengenalan saya.

Gobind: Dan apa yang dia katakan, bahawa anda akan didakwa?

Zarul Ahmad: Ya.

Gobind: Dan itulah sebabnya anda membuat pembayaran, ya atau tidak?

Zarul Ahmad: Ya.

Apabila Gobind kemudian bertanya sama ada pertuduhan jenayah akan menjejaskan firma itu sekiranya ia menjadi kenyataan, Zarul Ahmad berkata ya.

Zarul Ahmad kemudiannya tidak bersetuju dengan pembelaan bahawa ia adalah satu-satunya sebab dia berbuat demikian tetapi tidak menyatakan sebab-sebab lain.

Di mahkamah hari ini, Zarul Ahmad juga berkata siasatan terhadap Gnanaraja dimulakan serta-merta berikutan aduan yang dikemukakannya semasa reman 11 hari oleh SPRM pada Januari 2018.

Gnanaraja — yang diperkenalkan kepada Zarul Ahmad oleh bekas menteri Datuk Seri Nazri Aziz — sejak itu didakwa menipu Zarul Ahmad dan anugerah negerinya yang bergelar “Datuk” ditarik balik oleh Istana Pahang pada 2019.

Gnanaraja didakwa memperdaya Zarul Ahmad untuk membayarnya RM19 juta antara Julai dan Ogos 2017 sebagai pertukaran kerana menggunakan hubungannya untuk membantu menyelesaikan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang sedang dijalankan terhadap syarikat itu, yang merupakan kontraktor utama untuk RM6. 34 bilion projek terowong bawah laut.

Lim menghadapi pertuduhan pindaan menggunakan jawatannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu untuk menerima rasuah RM3.3 juta dalam membantu syarikat milik Zarul Ahmad itu mendapatkan projek pembinaan bernilai RM6,341,383,702.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang di tingkat 28 Komtar, George Town antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Bagi pertuduhan pindaan kedua

Lim didakwa meminta daripada Zarul Ahmad 10 peratus daripada keuntungan yang akan diperoleh syarikat itu sebagai penghargaan untuk mendapatkan projek itu.

Lim didakwa melakukan kesalahan ini berhampiran Hotel The Gardens, Lingkaran Syed Putra, Mid Valley City di Kuala Lumpur, pada Mac 2011.

Ahli politik DAP itu yang kedua-duanya merupakan ahli parlimen Bagan dan ADUN Air Putih, turut menghadapi dua lagi pertuduhan menyebabkan dua bidang tanah bernilai RM208.8 juta milik kerajaan Pulau Pinang dilupuskan kepada dua syarikat yang didakwa berkaitan dengan dasar laut. projek terowong.

Baca Lagi | Perbicaraan Guan Eng: Saksi berkata ahli perniagaan mengugutnya dengan pendakwaan jenayah berhubung pautan projek terowong dasar laut

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di Jabatan Tanah dan Galian Pulau Pinang di tingkat 21 Komtar pada 17 Februari 2015 dan 22 Mac 2017.

Read Previous

Pelakon kelahiran Ipoh, Michelle Yeoh akan dianugerahkan ijazah kehormat dari Institut Filem Amerika

Read Next

Ringgit dibuka lebih rendah berbanding dolar AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.