The Malaysia Post

Ahli parlimen PKR Johor berkata skandal LCS adalah ‘ribut sempurna’ untuk menjatuhkan BN pada PRU15

Seorang ahli parlimen PKR Johor yang lantang hari ini mencadangkan bahawa skandal Littoral Combat Ship (LCS) berbilion ringgit akan menjadi “ribut sempurna” yang boleh menjatuhkan gabungan Barisan Nasional (BN) pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) akan datang.

Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Abdul Karim berkata, skandal terbaharu membabitkan kos RM9 bilion akan timbul dan memberi impak besar menjelang PRU15 yang dikhabarkan akan diadakan tidak lama lagi.

“Mereka yang bertanggungjawab dalam dakwaan salah urus dana awam dalam skandal LCS adalah pemimpin utama Umno serta mereka di bawah Barisan Nasional (BN).

“Isu skandal LCS yang terbongkar baru-baru ini akan menarik ribut untuk tumbang dan menjatuhkan Umno-BN sekali lagi dalam pilihan raya umum akan datang,” kata Hassan dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini hari ini.

Beliau mengulas dakwaan dakwaan salah urus dana dalam pembinaan projek LCS, perolehan terbesar dalam sejarah Kementerian Pertahanan (Mindef) dengan kos keseluruhan RM9 bilion.

Kontrak untuk projek itu bermula pada 2013 dan dijangka siap dalam tempoh 10 tahun.

Hassan berkata, isu LCS telah menyebabkan pentadbiran BN dan Perikatan Nasional (PN) menangani satu lagi isu yang didakwa melibatkan rasuah, pecah amanah jenayah, salah guna kuasa dan pelupusan wang haram.

Beliau berkata perkembangan sebegitu mengejutkan kerana RM6.083 bilion milik rakyat telah digunakan untuk membayar kontrak RM9 bilion untuk lima LCS untuk Tentera Laut Malaysia sejak 2011.

“Namun sehingga hari ini, tiada satu pun LCS telah siap dan dihantar.

“Skandal itu akan menjadi “gelombang terkini” yang akan memusnahkan BN sama seperti isu nasional yang melanda sebelum PRU13 dan PRU14 sebelum ini,” kata aktivis sosial dan peguam itu.

Hassan, yang juga ahli Jawatankuasa Khas Rasuah Suruhanjaya Pilihan Raya Malaysia, mengingatkan bahawa pada 2013 semasa PRU13, skandal National Feedlot Corporation (NFC) membabitkan RM250 juta telah terdedah.

“Dalam skandal itu, projek kerajaan untuk penternakan lembu gagal. Wang itu disalahgunakan untuk membeli kondo mewah sebaliknya.

“Akibatnya, rakyat marah dan Umno-BN kehilangan lima negeri dan juga gagal memperoleh majoriti dua pertiga di Parlimen,” katanya.

Hassan juga menegaskan bahawa pada 2018, semasa PRU14 sebelum ini, negara dilanda skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB), yang merupakan skandal kleptokrasi terbesar dalam sejarah.

“Akibatnya rakyat marah lagi. Hasilnya bukan sahaja Umno-BN tewas di Johor, Melaka, Negeri Sembilan, Selangor, Perak, Kedah, Pulau Pinang, Kelantan, Terengganu dan Sabah (pada 2018), tetapi juga kehilangan kuasa persekutuan di Putrajaya untuk menjadi Pembangkang dengan berkesan, ” katanya.

Isu LCS sejak itu telah menimbulkan pertikaian hangat di kedua-dua belah perpecahan politik.

Minggu lalu, Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata laporan PAC dan syor mengenai skandal LCS akan diteliti oleh Mindef.

Pengerusi PAC Wong Kah Woh mendedahkan bahawa lebihan kos untuk projek LCS berjumlah RM1.4 bilion, dengan RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek kapal peronda lama.

Kontrak tersebut bermula pada 2013

dengan jangka masa sepuluh tahun dan enam kapal LCS dijangka dibina dan dihantar ke negara ini menjelang akhir 2023.

Khamis lepas, PAC menyatakan innits repoet bahawa kerajaan telah membayar RM6.083 bilion untuk penghantaran lima kapal laut LCS kepada BNS.

Perjanjian itu dilakukan melalui rundingan langsung. Bagaimanapun tiada satu kapal pun dihantar kepada Tentera Laut Malaysia.

Baca Lagi | Ahli parlimen PKR Johor berkata skandal LCS adalah ‘ribut sempurna’ untuk menjatuhkan BN pada PRU15

Pengerusi PAC, Wong Kah Woh, mendedahkan kos lebihan projek LCS berjumlah RM1.4 bilion, dengan RM400 juta digunakan untuk membayar hutang lama daripada projek bot peronda lama.

Read Previous

Sosialit Ipoh menderma koleksi antik 50 tahun bernilai RM40,000 kepada NGO untuk meningkatkan kehidupan wanita dan kanak-kanak

Read Next

Air Selangor: Bekalan air ke Hulu Selangor pulih sepenuhnya menjelang Khamis

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.