The Malaysia Post

Selepas kemenangan mahkamah, Biden sekali lagi cuba menamatkan program Trump ‘kekal di Mexico’

Beberapa ribu pendatang yang terpaksa menunggu di Mexico di bawah program era Trump secara beransur-ansur akan dibenarkan memasuki Amerika Syarikat untuk meneruskan tuntutan suaka mereka dalam beberapa minggu dan bulan akan datang, kata Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) AS semalam.

Tindakan itu dibuat selepas Mahkamah Agung AS

memutuskan memihak kepada Presiden Demokrat Joe Biden dalam usaha pentadbirannya untuk menamatkan program Protokol Perlindungan Migran (MPP), yang mendorong pendatang bukan Mexico kembali ke Mexico untuk menunggu penyelesaian kes AS mereka, yang kadangkala mengambil masa berbulan-bulan atau bertahun-tahun.

Pentadbiran Biden tidak lagi akan mendaftarkan pendatang di MPP dan mereka yang sedang menunggu di Mexico akan dikeluarkan daripada program itu dan dibenarkan memasuki Amerika Syarikat apabila mereka kembali untuk tarikh mahkamah yang dijadualkan seterusnya, kata DHS dalam satu kenyataan.

Program itu

secara tidak rasmi dikenali sebagai “kekal di Mexico,” telah dilancarkan pada 2019 di bawah bekas Presiden Donald Trump, seorang Republikan yang berusaha untuk menyekat kedua-dua imigresen yang sah dan tidak sah. Di bawah Trump, inisiatif itu memaksa lebih 65,000 pencari suaka bukan warga Mexico kembali ke seberang sempadan tempat mereka menunggu dalam keadaan yang kotor dan selalunya berbahaya.

Biden menamatkan MPP sejurus selepas memegang jawatan pada Januari 2021 sebagai sebahagian daripada usahanya untuk membalikkan dasar garis keras pemimpin Republikan sebelumnya. Tetapi penamatan itu telah disekat oleh hakim persekutuan pada Ogos 2021, memaksa Biden untuk memulakan semula program dan akhirnya menghantar perjuangan undang-undang ke Mahkamah Agung.

Sehingga 6 Julai, hampir 5,800 pendatang telah dihantar ke Mexico di bawah versi program yang diubah suai, menurut statistik DHS.

Baca Lagi | Selepas kemenangan mahkamah, Biden sekali lagi cuba menamatkan program Trump ‘kekal di Mexico’

Pentadbiran Biden dihentikan secara berasingan di mahkamah daripada menamatkan satu lagi perintah era Trump yang dikenali sebagai Title 42 yang membenarkan pihak berkuasa sempadan mengusir pendatang tanpa memberi mereka peluang untuk menuntut suaka bagi mengehadkan penyebaran Covid-19. ― Reuters

Read Previous

Air Selangor: Bekalan air ke Hulu Selangor pulih sepenuhnya menjelang Khamis

Read Next

Selepas ultimatum Durant, pemilik NBA Nets menyokong Nash, Marks

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.