The Malaysia Post

KDNK Malaysia 2022 Dijadual Mencatat Pertumbuhan Tertinggi di Asean

KDNK Malaysia Menandakan Pertumbuhan Tertinggi di kalangan Negara Asean

Keluaran dalam negara kasar (KDNK) Malaysia diunjurkan mencecah 8.4 peratus pada 2022 berbanding 3.1 peratus pada 2021, menandakan pertumbuhan tertinggi dalam kalangan negara Asean, kata Bank Islam Malaysia Bhd.

Selain itu, pertumbuhan KDNK bagi suku keempat 2022 (S4 2022) dijangka mencapai 5.7 peratus.

Ketua ekonomi Bank Islam Firdaos Rosli berkata ini akan menjadi ramalan yang lebih baik daripada jangkaan walaupun kemelut politik yang bermula pada awal 2020 dan reda pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada November tahun lepas, yang memuncak dengan pembentukan pelbagai kerajaan campuran.

“Tambahan pula, ringgit mencapai paras tertinggi dalam sejarah RM4.746 pada awal November 2022, tertekan oleh peningkatan kadar faedah dan perbezaan hasil bon.

“Kami berpendapat bahawa pertumbuhan menarik itu disokong oleh pengembangan berterusan dalam permintaan domestik dan pemulihan yang lebih kukuh dalam pasaran buruh, selain daripada faktor kesan asas rendah,” katanya dalam nota hari ini.

Kenyataan Firdaos

Firdaos berkata walaupun ekonomi Malaysia akan terus berkembang pada 2023 dalam keadaan kelembapan global, kemelesetan akan kurang berkemungkinan berlaku kerana asas makroekonomi negara kekal kukuh.

Beliau berkata penggunaan swasta akan terus menjadi pemacu utama pertumbuhan ekonomi sepanjang tahun, selain prospek pembukaan semula China yang boleh membantu mengehadkan penurunan itu.

Firdaos juga menyatakan bahawa pelaburan swasta akan kekal menjadi perbalahan walaupun kadar dasar semalaman lebih rendah berbanding semasa tahap pra-pandemi.

“Yang berkata, kami mengunjurkan ekonomi kami berkembang sebanyak 4.5 peratus pada 2023 tanpa kesan pembukaan semula ekonomi China dan rasionalisasi subsidi.

“Untuk rekod, (ramalan) bank pembangunan pelbagai hala terkini mengunjurkan Malaysia berkembang antara 4.0 peratus dan 4.4 peratus pada 2023,” katanya.

Baca Lagi | MGA Tetapkan Satu Sasaran Emas Sederhana untuk Sukan SEA di Kemboja

Baca Lagi | Polis Terengganu Tangkap Doktor Kerana Didakwa Mencabul Pesakit Kanak-Kanak

Kadar Pertumbuhan Pasca-pandemik Malaysia

Melangkah ke hadapan, Firdaos berpendapat bahawa mengekalkan kadar pertumbuhan pasca-pandemik Malaysia akan menjadi kunci di tengah-tengah kelembapan global dan pilihan raya negeri yang akan datang untuk memastikan kerajaan memperoleh ruang fiskal yang mencukupi untuk melaksanakan pembaharuan pada masa hadapan.

Justeru, beliau berkata matlamat dasar jangka pendek akan lebih menonjol berbanding jangka panjang dalam beberapa minggu akan datang.

“Kerajaan dijangka menggariskan beberapa matlamat ini apabila membentangkan semula Bajet 2023, dan bakinya dalam kajian semula Rancangan Malaysia Ke-12 pada S3 2023.

“Kami percaya kerajaan tidak akan menolak pelaksanaan semula Cukai Barang dan Perkhidmatan dan (menyimpan) kad rasionalisasi subsidi dekat dadanya buat masa ini,” tambahnya.

Sementara itu, Maybank Investment Bank Bhd menganggarkan KDNK benar berkembang pada 6.0 peratus pada S4 2022, memberikan pertumbuhan tahun penuh 2022 pada 8.5 peratus, tetapi ia akan berkurangan kepada 4.0 peratus tahun ini.

Bank itu berkata bahawa pertumbuhan KDNK satu digit kekal pada Januari 2023, mengambil petunjuk daripada aliran menurun dalam indeks pengurus pembelian pembuatan.

Ini juga berdasarkan petunjuk yang mencadangkan pertumbuhan lebih perlahan pada S4 2022, termasuk indeks pengeluaran perindustrian, indeks volum perkhidmatan dan nilai kerja pembinaan, katanya.

Hong Leong Investment Bank Bhd

HLIB dalam notanya menyemak semula anggaran pertumbuhan KDNK 4S 2022 kepada 6.8 peratus daripada anggaran awalnya sebanyak 5.5 peratus berikutan pengumuman penunjuk terkini, sambil menambah bahawa anggaran itu masih menunjukkan kelembapan daripada suku sebelumnya.

“Pertumbuhan dijangka terjejas oleh kesederhanaan dalam kebanyakan sektor, termasuk pembuatan dan perkhidmatan.

“Dari segi permintaan, pertumbuhan dijangka dirangsang oleh penggunaan swasta, walaupun pada kadar yang lebih perlahan.

“Selaras dengan semakan itu, kami melihat kecenderungan terbalik kepada ramalan KDNK 2022 kami sebanyak 8.2 peratus, sementara menunggu keluaran cetakan 4S 2022 sebenar,” katanya.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Polis Terengganu Tangkap Doktor Kerana Didakwa Mencabul Pesakit Kanak-Kanak

Read Next

Wanita Rusia Bersalah Kek Keju-Racun Doppelganger AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.