The Malaysia Post

Hartanah di Malaysia Berkemungkinan Memperluaskan Momentum Jualan Kukuh ke 2023

Sektor Hartanah Perindustrian Malaysia

Sektor hartanah perindustrian Malaysia dijangka melanjutkan momentum jualannya yang kukuh sehingga 2023 selepas mendapat daya tarikan pada 2022, terutamanya selepas pembukaan semula sempadan antarabangsa pada April 2022, kata Maybank Investment Bank Bhd (Maybank IB).

“Kami menjangkakan momentum jualan yang kukuh akan berlanjutan ke 2023 dengan peningkatan lencongan pelaburan dari China berikutan perang perdagangan Amerika Syarikat (AS)-China yang berterusan,” katanya dalam nota hari ini.

Walaupun taman perindustrian terus digemari oleh pelabur, bank pelaburan itu berkata pemaju telah menjadi berhati-hati dan berhasrat untuk memperlahankan pelancaran hartanah mereka tahun depan untuk mengelakkan kos pembinaan yang lebih tinggi dan kemungkinan kelewatan dalam penghantaran.

Baca Lagi | Tsunami Boxing Day Kekal Mengerikan Bagi Yang Terselamat dari Tragedi

Baca Lagi | Ringgit Dibuka Lebih Tinggi Berbanding Dolar AS

“Selain itu, pemaju berhati-hati terhadap permintaan hartanah kerana kadar faedah yang lebih tinggi akan menjejaskan kemampuan pembeli,” katanya, sambil menyatakan bahawa permohonan pinjaman gadai janji telah merosot sebanyak tujuh peratus suku ke suku dan 15 peratus tahun ke tahun kepada RM33 .5 bilion pada Oktober 2022.

Jangkaan Jualan Hartanah Maybank IB

Bagi tahun kewangan 2023, Maybank IB menjangkakan sasaran jualan hartanah sama ada mendatar atau naik sedikit y-o-y disebabkan pelancaran yang lebih perlahan oleh pemaju kerana isu bekalan buruh masih belum dapat diselesaikan.

Secara keseluruhannya, bank pelaburan itu telah mengekalkan saranan “neutral”nya terhadap sektor hartanah tahun depan, kerana faktor luaran seperti dasar monetari yang mengetatkan, gangguan rantaian bekalan dan isu kekurangan pekerja berkemungkinan berlarutan hingga 2023 dan terus membebankan saham hartanah.

Read Previous

Ringgit Dibuka Lebih Tinggi Berbanding Dolar AS

Read Next

Khairy Sertai Umno Bahagian Sungai Buloh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.