The Malaysia Post

Khairy Sertai Umno Bahagian Sungai Buloh

MP Khairy Jamaluddin Memindahkan Keahlian Umno

Bekas ahli parlimen Rembau Khairy Jamaluddin telah memindahkan keahlian Umno dari Rembau ke Sungai Buloh, tempat beliau bertanding pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Dalam video TikTok yang disiarkan ke akaun Barisan Nasional (BN) Sungai Buloh, bekas menteri kesihatan itu mengumumkan pada satu majlis di Sungai Buloh bahawa namanya dalam sistem keahlian Umno kini diletakkan di bawah lokasi itu.

“Apa yang penting, seperti yang saya katakan sebelum ini, saya datang ke sini bukan sahaja untuk bersaing (dalam PRU15) dan saya tidak akan kalah dan hilang — tidak.

“Saya akan kekal di sini sehingga kita memenangi kerusi Parlimen Sungai Buloh,” katanya sambil mendapat tepukan gemuruh daripada hadirin.

Dia melabelkan dirinya seorang perfeksionis, mengatakan bahawa apabila dia kalah, dia adalah jenis orang yang akan terus bertahan sehingga dia menang.

“Adalah juga tidak adil kepada tuan-tuan dan puan-puan bahawa saya datang ke sini sebagai calon payung terjun, calon saat akhir, calon berprofil tinggi, dan selepas tidak menang saya pusing dan mencari tempat lain,” tambahnya.

Baca Lagi | Ringgit Dibuka Lebih Tinggi Berbanding Dolar AS

Baca Lagi | Hartanah di Malaysia Berkemungkinan Memperluaskan Momentum Jualan Kukuh ke 2023

Umno Bahagian Sungai Buloh

Khairy berkata beliau telah membincangkan perkara itu dengan ketua Umno bahagian Sungai Buloh, Datuk Megat Firdouz dan timbalan Megat, Datuk Harrison Hassan, yang disifatkannya sebagai rakannya.

Dia berkata bahawa pasangan itu memberitahunya untuk “sila datang” apabila dia mendekati mereka untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai perkara itu.

“Mengenai isu pemilihan (calon untuk pilihan raya umum akan datang), kita akan berbincang sebagai adik-beradik apa yang perlu dilakukan,” katanya.

Beliau menyatakan keyakinannya bahawa Sungai Buloh akhirnya boleh menjadi kubu kuat BN.

“Jika kita sentiasa selesa, sentiasa menang, tidak perlu berdepan cabaran, maka kita tidak boleh menjadi pejuang yang hebat.

“Saya rasa kita boleh jadikan Sungai Buloh sebagai kubu kuat BN, insya-Allah,” katanya.

In GE15, Khairy lost the Sungai Buloh Parliamentary seat to Pakatan Harapan’s Datuk R. Ramanan by a slim margin of 2,693 votes.

Read Previous

Hartanah di Malaysia Berkemungkinan Memperluaskan Momentum Jualan Kukuh ke 2023

Read Next

Faisal Menghidupkan Mesin Golnya Lagi Menentang Vietnam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.