The Malaysia Post

Pahang bukan lagi kubu kuat Umno, berkemungkinan akan beralih kepada Perikatan hasil seri Tuan Ibrahim

Pahang kini berada di bawah Pengepungan

Pernah menjadi kubu kuat sebagai satu-satunya negeri Barisan Nasional (BN) yang tidak pernah tumbang dalam pilihan raya, Pahang kini telah dikepung oleh ayunan sokongan yang mengejutkan kepada Perikatan Nasional (PN).

Di kawasan tertentu di Maran, Temerloh dan Kuantan, bendera dan sepanduk PN lebih terbuka dipamerkan berbanding BN — malah di ladang dan kampung Felda tertentu yang terletak di sepanjang Lebuhraya Pantai Timur.

Suasana juga mengalu-alukan dan gembira, dengan gerai pilihan raya mereka aktif dan menerima tetamu. Sebaliknya, BN kebanyakannya kosong dengan kurang aktiviti.

Tinjauan Merdeka Center

Awal minggu ini, tinjauan Merdeka Center menunjukkan peningkatan sokongan kepada PN dan gabungan itu boleh mengatasi bilangan kerusi yang disandang BN di negeri itu.

“PAS dijangka menyapu bersih semua kerusi dengan 70 hingga 80 peratus pengundi Melayu,” kata pengarah eksekutif Merdeka Center Ibrahim Suffian.

Penduduk tempatan menyifatkan ini kerana pengaruh parti Islam PAS yang kini menjadi komponen PN, dan pergaduhan dalaman Umno.

“Adalah sukar bagi Umno di kebanyakan kerusi kerana pengundi beralih kepada PAS kerana kemarahan mereka kepada presiden dan kepimpinan Umno,” kata seorang pemimpin Umno dari Maran yang enggan namanya disiarkan kepada Malay Mail.

Bendera parti dilihat semasa Pilihan Raya

Bendera parti dilihat semasa kempen pilihan raya di Bentong, Pahang, 9 November 2022. — Gambar oleh Firdaus Latif
Terdapat 14 kawasan pilihan raya persekutuan dan 42 DUN di Pahang.

Pada PRU14, PAS memenangi lapan kerusi DUN dengan bertanding sendiri, manakala kerusi yang kalah dengan undi kurang 600 parti ialah Cheka, Benta, Pulau Tawar dan Kuala Semantan.

PN, melalui komponen Parti Pribumi Bersatu Malaysia dan PAS, juga pasti mengekalkan lapan kerusi, termasuk Beserah (di bawah DUN Indera Mahkota), Tanjung Lumpur (Kuantan), Panching (Paya Besar) dan Jengka (Kuala Krau).

Pahang mempunyai 42 kerusi DUN dan pada PRU14, BN menang 25, manakala Pakatan Harapan (PH) mendapat sembilan.

Pengumuman bahawa timbalan presiden PAS Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man akan dilantik sebagai menteri besar sekiranya PN menang di negeri itu turut mengalihkan sokongan kepada gabungan itu, khususnya di kawasan Felda.

“Orang di sini telah melalui Umno selama ini dan kini mereka mahu melihat sesuatu yang berbeza,” kata Abu Dzar Abd Halim dari Jengka.

Pengalaman yang dimiliki Tuan Ibrahim yang juga menteri sementara alam sekitar dan sumber air dikatakan memberi lebih banyak pilihan kepada pengundi DUN Cheka.

Cheka mempunyai lebih 90 peratus pengundi Melayu, dan Tuan Ibrahim dijangka memegang kelebihan itu. Lawannya di sana dari BN, Ketua MCA Lipis Ho Fong Mee, dilihat sebagai calon yang tidak dikenali.

Tuan Ibrahim yang juga berasal dari Kampung Batu Balai di kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Cheka, kini digembar-gemburkan sebagai dekat dengan royalti Pahang.

Baca Lagi | Juruteknik Malaysia yang menjadi viral kerana bekerja di atas Menara Berkembar bercakap tentang ketakutan, cabaran

Baca Lagi | Merdeka Center: BN menetapkan hanya 15 kerusi berbanding Perikatan 43, dengan 26 terlalu hampir untuk dipanggil

Siaran tular mengenai beliau dipanggil ke Istana oleh Yang di-Pertuan Agong semasa untuk membisikkan azan atau azan bagi menyambut kelahiran putera raja pada 1995 juga telah tersebar di media sosial.

Ini walaupun skandal yang didakwa Tuan Ibrahim terpalit, selepas timbalan presiden PKR Rafizi Ramli mendakwa beliau telah menganugerahkan projek tebatan banjir RM2 bilion selepas pembubaran Parlimen. Tuan Ibrahim telah menyaman Rafizi kerana memfitnah.

Pekerja jentera PN yang ditemui Malay Mail di Beserah, Maran, Temerloh dan Kuala Krau turut mengalu-alukan, melaporkan sokongan yang mereka terima bukan sahaja daripada pengundi tetapi daripada pemimpin Umno.

“Beberapa pemimpin Umno secara terbuka berkempen untuk kami dalam pilihan raya,” kata seorang pekerja PN dari Kuala Krau.

Pada 13 November, Umno menggantung sementara dua ketua sayap wanita — dari Arau di Perlis dan Maran di Pahang — kerana didakwa menyokong calon PN secara langsung atau tidak.

“Situasi di Pahang sama seperti Perlis sekarang dengan pemimpin tempatan marah kepada pucuk pimpinan,” kata seorang lagi petugas PAS di Chenor.

Read Previous

Merdeka Center: BN menetapkan hanya 15 kerusi berbanding Perikatan 43, dengan 26 terlalu hampir untuk dipanggil

Read Next

PRU15: Pengundi teruja tiba awal di pusat mengundi di seluruh negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.