The Malaysia Post

Saman saya supaya saya boleh jelaskan di mahkamah, Rafizi memberitahu Tuan Ibrahim selepas ugutan undang-undang berhubung kenyataan kontrak tebatan banjir RM2b

Timbalan Presiden PKR Rafizi Ramli pada sidang media di ibu pejabat PKR. 7 November 2022.

Rafizi Ramli

Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli, yang telah menuduh tidak tahu apa-apa dalam pemberian kontrak kerajaan RM2 bilion untuk kerja-kerja tebatan banjir, berharap penjaga alam sekitar dan menteri air Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man akan meneruskan ancaman saman fitnahnya.

Ahli Parlimen Pandan yang Membida untuk Kembali

Bekas ahli parlimen Pandan itu yang membida untuk membuat kemunculan semula pada pilihan raya umum 19 November hari ini mengesahkan menerima surat tuntutan (LoD) daripada peguam ahli politik PAS itu untuk permohonan maaf secara terbuka dan menarik balik dakwaannya.

Sidang Berita di Ibu Pejabat PKR

“Saya mahu ke mahkamah kerana saya mempunyai bukti konkrit mengenai apa yang saya dedahkan,” katanya pada sidang media di ibu pejabat PKR di sini pagi ini.

“Pengalaman saya setakat ini ialah hanya separuh daripada LoD yang dihantar kepada saya berakhir dengan tuntutan mahkamah.

“Sebagai contoh, LoD yang saya terima berhubung kes 1MDB tidak pernah berakhir dengan tuntutan mahkamah,” tambahnya.

Dia berkata bahawa dia akan mengeluarkan jawapan kepada LoD dalam masa seminggu.

Kementerian Alam Sekitar dan Air

Rafizi turut berkongsi dengan media apa yang kelihatan seperti surat rasmi yang ditujukan kepada ketua setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air, yang menyatakan bahawa sebuah syarikat telah diluluskan melalui rundingan terus untuk projek tebatan banjir di Sungai Langat.

The company had allegedly been approved by then finance minister Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Surat itu bertarikh 7 Oktober, iaitu hari Bajet 2023 dibentangkan di Parlimen, dan juga sehari bekerja sebelum pembubaran Parlimen diumumkan pada 10 Oktober.

Bagaimanapun, di sebalik dakwaannya, Rafizi berkata beliau tidak akan melaporkan perkara itu kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kerana tidak mempercayai kepimpinannya sekarang.

“Walaupun Tuan Ibrahim telah mencabar saya untuk membuat laporan SPRM, saya harap beliau dapat bersabar kerana laporan SPRM pasti akan dibuat sekiranya PH membentuk kerajaan persekutuan tidak lama lagi,” katanya.

Rafizi terlebih dahulu mengulas perkara itu Isnin lalu, di mana beliau berkata syarikat yang didakwa menerima projek itu mempunyai status istimewa menjadikannya terkecuali daripada memfailkan penyata kewangan yang telah diaudit.

Beliau juga mendakwa pemilik syarikat itu mempunyai hubungan rapat dengan kepimpinan Umno.

Malay Mail telah memilih untuk tidak menamakan syarikat berkenaan atau pemiliknya sehingga tuntutan Rafizi boleh disahkan secara bebas.

Baca Lagi | PRU15: Polis keluarkan lebih 1,000 permit ceramah di seluruh negara, tahan tiga lelaki

Baca Lagi | Pelawak Shuib mengakui hubungan baru, meminta peminat memberinya ruang

Read Previous

Pelawak Shuib mengakui hubungan baru, meminta peminat memberinya ruang

Read Next

NFC berdaya maju untuk keselamatan makanan negara, kata pengerusi eksekutif kepada Mahkamah Tinggi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.