The Malaysia Post

NFC berdaya maju untuk keselamatan makanan negara, kata pengerusi eksekutif kepada Mahkamah Tinggi

National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp)

Pengerusi Eksekutif National Feedlot Corporation Sdn Bhd (NFCorp), Datuk Seri Mohamad Salleh Ismail memberitahu Mahkamah Tinggi di sini hari ini, bahawa Pusat Fidlot Nasional (NFC) adalah projek yang berdaya maju dan baik kerana ia melibatkan isu keselamatan makanan negara.

Mohamad Salleh

Mohamad Salleh, 74, bagaimanapun berkata bekalan dan pengeluaran daging lembu oleh NFCorp dihentikan apabila kerajaan menggantung projek itu sejak Mei 2009.

“Sekiranya kerajaan mematuhi Jadual 8 perjanjian pelaksanaan, iaitu membina Rumah Sembelih Kualiti Eksport (EQA) untuk projek ini, projek itu pasti berjaya.

“Dari perspektif NFCorp, sekiranya kerajaan melaksanakan apa yang dipersetujui dalam Jadual 8 perjanjian pelaksanaan projek ini, projek ini boleh dilaksanakan. Bagaimanapun, tiada rumah penyembelihan dibina ketika itu,” kata suami Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil.

Beliau juga menambah bahawa perjanjian pelaksanaan masih belum ditamatkan oleh kerajaan.

Mohamad Salleh berkata demikian ketika diperiksa semula oleh peguamnya Datuk K. Kirubakaran pada pendengaran kes saman kerajaan terhadap NFCorp untuk mendapatkan semula RM253.6 juta bayaran balik pinjaman dan faedah daripada syarikat itu berhubung projek Pusat Fidlot Nasional di Gemas.

Ditanya oleh peguamnya berhubung kegagalan membayar balik pinjaman RM253.6 juta kepada kerajaan, Mohamad Salleh berkata beliau tidak dapat membayar pinjaman tersebut kerana tiada pengeluaran daging lembu itu.

Baca Lagi | Pelawak Shuib mengakui hubungan baru, meminta peminat memberinya ruang

Baca Lagi | Saman saya supaya saya boleh jelaskan di mahkamah, Rafizi memberitahu Tuan Ibrahim selepas ugutan undang-undang berhubung kenyataan kontrak tebatan banjir RM2b

Mohamad Salleh yang merupakan defendan kedua, bagaimanapun berkata NFCorp tidak melanggar perjanjian pinjaman kerana gagal membayar ansuran pertama pada 2012 seperti yang dijadualkan.

“Tuanku, benar seperti yang dinyatakan dalam jadual kami perlu membayar pinjaman selepas tempoh tiga tahun pada 2012.

“Namun, ia bergantung kepada pengeluaran daging lembu itu. Tanpa pengeluaran daging lembu itu, kami tidak dapat membayar pinjaman dan kami sebenarnya menulis kepada kerajaan meminta penangguhan pembayaran,” tambahnya.

Di bawah perjanjian pinjaman itu, NFCorp sepatutnya membayar balik RM17 juta setahun dari 2012 hingga 2028.

RM60 Juta

Ditanya oleh hakim Anand Ponnudurai mengapa NFCorp tidak membina EQA jika kerajaan gagal membinanya, Mohd Salleh berkata, “Kosnya kira-kira RM60 juta yang kita tidak ada”.

Dalam samannya, kerajaan menamakan NFCorp sebagai defendan pertama, manakala Mohamad Salleh dan tiga anak mereka, Wan Shahinur Izran, Wan Shahinur Izmir dan Wan Izzana Fatimah Zabedah, masing-masing sebagai defendan kedua hingga kelima.

Defendan lain ialah enam syarikat yang dikawal oleh keluarga Mohamad Salleh iaitu, National Meat & Livestock Corporation Sdn Bhd, Real Food Corporation Sdn Bhd, Meatworks Corporation Sdn Bhd, Agroscience Industries Sdn Bhd, Asian Bioscience Corporation Sdn Bhd, dan Technology Imageware (M) Sdn Bhd.

Kerajaan mendakwa telah menandatangani perjanjian pinjaman sejumlah RM250 juta dengan NFCorp pada 6 Disember 2007, untuk membiayai kos penubuhan dan pengendalian Pusat Fidlot Nasional di Gemas sebagai sebahagian daripada dasar untuk membangunkan dan meningkatkan pengeluaran daging lembu.

Tiga Tranches dan Mohamad Salleh

Pinjaman itu dikeluarkan dalam tiga peringkat dan keluarga Mohamad Salleh didakwa telah membuat 10 pengeluaran berjumlah RM18.51 juta dari 24 Januari 2008 hingga 3 Januari 2011.

Perbicaraan bersambung pada 15 Mac tahun depan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Saman saya supaya saya boleh jelaskan di mahkamah, Rafizi memberitahu Tuan Ibrahim selepas ugutan undang-undang berhubung kenyataan kontrak tebatan banjir RM2b

Read Next

Dalam bahasa Finland dahulu, lelaki dan wanita bekerja sama jam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.