The Malaysia Post

Dalam bahasa Finland dahulu, lelaki dan wanita bekerja sama jam

Sirip yang Dibelanjakan adalah Sama untuk Lelaki dan Wanita

Jumlah jam yang dibelanjakan warga Finland untuk kerja domestik dan bergaji adalah sama untuk lelaki dan wanita pada 2021 buat kali pertama, kata Statistik Finland semalam.

Waktu Bekerja Harian

Jumlah masa bekerja harian untuk penduduk berumur 10 tahun ke atas — menggabungkan kedua-dua pekerjaan bergaji dan kerja domestik — adalah hampir sama untuk wanita dan lelaki.

“Masa yang digunakan oleh lelaki untuk pekerjaan yang menguntungkan telah berkurangan dan masa yang digunakan untuk kerja domestik telah meningkat,” kata agensi kebangsaan itu dalam satu kenyataan.

Pada masa lalu, jumlah masa bekerja adalah lebih tinggi untuk wanita.

Walau bagaimanapun, dalam kalangan penduduk yang bekerja, lelaki menghabiskan purata setengah jam lebih sehari melakukan kerja bergaji berbanding wanita.

Sebaliknya, wanita masih menghabiskan lebih banyak masa untuk kerja rumah, melakukan secara purata 37 minit lebih sehari daripada lelaki.

Baca Lagi | Saman saya supaya saya boleh jelaskan di mahkamah, Rafizi memberitahu Tuan Ibrahim selepas ugutan undang-undang berhubung kenyataan kontrak tebatan banjir RM2b

Baca Lagi | NFC berdaya maju untuk keselamatan makanan negara, kata pengerusi eksekutif kepada Mahkamah Tinggi

Masa Kerja Lelaki Bertambah

Walaupun masa kerja domestik lelaki telah meningkat, masa yang dihabiskan oleh wanita untuk kerja rumah seperti memasak, membersihkan dan menjaga anak, telah berkurangan.

Peralihan yang paling kuat ialah peningkatan masa yang diluangkan oleh bapa untuk menjaga anak-anak mereka.

“Generasi baharu bapa menghabiskan lebih banyak masa untuk menjaga anak mereka berbanding bapa 20-40 tahun lalu,” kata kenyataan itu.

Selain peralihan budaya antara generasi, “peluang yang lebih baik untuk cuti bapa dan ibu bapa” juga menjelaskan peningkatan itu, kata Statistik Finland.

Masa Dibelanjakan dalam Kerja Bergaji

Purata masa yang dibelanjakan untuk kerja bergaji telah berkurangan untuk kedua-dua jantina dalam kalangan penduduk yang bekerja: daripada 7 jam dan 52 minit pada 2010 kepada 7 jam dan 31 minit sehari pada 2021.

Read Previous

NFC berdaya maju untuk keselamatan makanan negara, kata pengerusi eksekutif kepada Mahkamah Tinggi

Read Next

Apple Watch Ultra Diaries: Menjalankan kesihatan jantung

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.