The Malaysia Post

Merdeka Center: BN menetapkan hanya 15 kerusi berbanding Perikatan 43, dengan 26 terlalu hampir untuk dipanggil

Barisan Nasional

Sebagai tamparan kepada gabungan Barisan Nasional (BN) yang dahulunya tidak dapat dikalahkan yang menjadi pentadbiran pemerintah sejak merdeka sebelum kekalahan mereka dalam pilihan raya umum ke-14, unjuran terbaru Merdeka Center for Opinion Research meletakkan gabungan pimpinan Umno itu hanya pada 15 kerusi yang boleh selamat dalam pilihan raya umum ke-15 esok.

Perikatan Nasional

Badan penyelidikan itu menyaksikan Perikatan Nasional menduduki tempat kedua dengan 43 kerusi, separuh daripada unjuran keputusan Pakatan Harapan di 82 kerusi.

Di Malaysia Timur, gabungan Gabungan Parti Sarawak (GPS) boleh meraih 24 kerusi, manakala Gabungan Rakyat Sabah (GRS) akan memenangi hanya lima kerusi atau kurang satu daripada Parti Warisan pimpinan Datuk Seri Shafie Apdal.

Pengundi telah meletakkan 26 kerusi sebagai terlalu hampir untuk dipanggil

“Kami ambil perhatian bahawa persaingan ketat dalam pilihan raya kali ini bermakna persaingan di banyak kerusi akan menjadi sangat rapat di kalangan parti yang bertanding.

“Dalam tempoh kempen berikutnya, kami mendapati terdapat pergerakan pengundi Melayu yang ketara kepada PN dan sedikit sebanyak, PH. Perkembangan ini telah mengorbankan BN,” katanya sambil menyatakan bahawa kerusi yang dianggap terlalu hampir dengan -panggilan adalah mereka yang mempunyai margin undi kurang daripada lima peratus.

Dalam satu pecahan, ia mengunjurkan bahawa BN hanya boleh berjaya mendapatkan satu kerusi dengan selamat di Kelantan dan Negeri Sembilan; tiga di Pahang, enam di Johor dan empat di Sabah.

Sehubungan itu, badan penyelidikan itu berkata unjuran keseluruhan juga mengesahkan sokongan pengundi bukan Melayu terhadap PH.

Tinjauan juga dilakukan dengan 5,497 responden dijadikan sampel di seluruh negara untuk mendapatkan pandangan mereka mengenai pilihan raya, pemimpin dan parti politik akan datang antara 3 November hingga 18 November.

Ia menyatakan bahawa responden dipilih berdasarkan persampelan berstrata rawak mengikut kumpulan umur, etnik, jantina dan negeri.

Dalam dapatan tinjauan itu, kebimbangan utama pengundi kekal tertumpu kepada inflasi dan kos sara hidup pada 28 peratus, pertumbuhan ekonomi pada 18 peratus dan rasuah pada 13 peratus.

Susulan pelaksanaan pendaftaran pemilih automatik dan Undi18, penemuan itu turut mendedahkan pengundi muda menunjukkan kebimbangan yang lebih tinggi daripada purata mengenai ekonomi dan isu pekerjaan pada lima peratus berbanding dua peratus purata nasional.

Baca Lagi | Juruteknik Malaysia yang menjadi viral kerana bekerja di atas Menara Berkembar bercakap tentang ketakutan, cabaran

Baca Lagi | Disneyland Melaka adalah berita palsu, wakil Disney memberitahu CNN

Gabungan Utama telah Mengumumkan

Dengan semua gabungan utama telah mengumumkan calon perdana menteri mereka, tinjauan itu juga mendapati bahawa keutamaan pengundi secara amnya kekal stabil dengan Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 33 peratus daripada semua pengundi, diikuti oleh Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yasin pada 26 peratus dan Pengerusi BN Datuk Seri Ismail Sabri pada 17 peratus.

Bagaimanapun, penemuan itu juga menyatakan terdapat perbezaan yang ketara di seluruh kumpulan etnik, dengan Muhyiddin menduduki tempat teratas pada 39 peratus diikuti Ismail Sabri pada 24 peratus dan Anwar pada 16 peratus dalam kalangan pengundi Melayu.

Lebih ketara, Anwar adalah calon PM pilihan dalam kalangan pengundi bukan Melayu, dengan masing-masing 57.8 peratus dan 62.6 peratus dalam kalangan Cina dan India.

“Penemuan ini menunjukkan penurunan ketara dalam keutamaan yang terang-terangan terhadap BN di kalangan pengundi Melayu dan peningkatan sokongan kepada PN manakala PH terus mendapat sokongan padu daripada pengundi Cina dan India serta tahap pengundi Melayu yang stabil,” kata pusat itu.

Read Previous

Juruteknik Malaysia yang menjadi viral kerana bekerja di atas Menara Berkembar bercakap tentang ketakutan, cabaran

Read Next

Pahang bukan lagi kubu kuat Umno, berkemungkinan akan beralih kepada Perikatan hasil seri Tuan Ibrahim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.