The Malaysia Post

Disneyland Melaka adalah berita palsu, wakil Disney memberitahu CNN

Disney Parks, Experiences and Products (DPEP) untuk Penjelasan

Berikutan laporan terbaru bahawa Malaysia akan mendapatkan Disneyland pertama Asean di Melaka, kami telah menghubungi Taman, Pengalaman dan Produk Disney (DPEP) untuk mendapatkan penjelasan. Sebelum kita mendengar daripada Disney, Penulis Asia CNN Digital Heather Chen telah berjaya menghubungi pegawai mereka yang telah menafikan cerita itu. Mereka memberitahunya bahawa “ia berita palsu dan spekulatif semata-mata”.

Malangnya, dia memadamkan tweet asalnya di bawah arahan Disney. Bagaimanapun, beliau berkata penjelasan dan laporan asalnya masih kekal. “Tiada rancangan rasmi untuk taman bertema Disney di Melaka, laporan awal adalah spekulatif dan salah maklumat semata-mata,” katanya.

Baca Lagi | Miti: Jumlah dagangan Malaysia berkembang 21 peratus kepada RM245b pada Okt 2022

Baca Lagi | Di luar kotak: Menentang stereotaip dalam ‘Return to Seoul’

Taman Tema di Melaka telah didedahkan oleh Jawatankuasa Warisan dan Kebudayaan Negeri Melaka

Berita mengenai taman tema mega di Melaka didedahkan oleh Pengerusi Jawatankuasa Warisan dan Kebudayaan Negeri Melaka, Datuk Muhammad Jailani Khamis semasa majlis menandatangani projek Maglev di Melaka. Beliau berkata Disneyland dan “Disney City” akan menjadi yang terbesar seumpamanya di Asia Tenggara dengan keluasan 150 hingga 200 ekar.

Penglibatan Pegawai DPEP

Seperti yang telah kami ketengahkan, tiada pengumuman rasmi daripada Disney dan adalah terlalu awal untuk membuat pengumuman sedemikian tanpa penglibatan pegawai DPEP. Dilaporkan bahawa projek Disneyland di Melaka boleh menelan belanja RM2 bilion yang jauh lebih rendah daripada kos RM15-16 bilion untuk membina Hong Kong dan Shanghai Disneyland.

Read Previous

Di luar kotak: Menentang stereotaip dalam ‘Return to Seoul’

Read Next

Juruteknik Malaysia yang menjadi viral kerana bekerja di atas Menara Berkembar bercakap tentang ketakutan, cabaran

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.