The Malaysia Post

Juruteknik Malaysia yang menjadi viral kerana bekerja di atas Menara Berkembar bercakap tentang ketakutan, cabaran

Normalia Sidek

Normalia Sidek telah beberapa kali berada di puncak Menara Berkembar Petronas sepanjang 451.9 meter untuk menjalankan kerja-kerja penyelenggaraan.

Tetapi baru-baru ini dia mendapat kekaguman pengguna media sosial apabila klip video TikToknya menjadi tular.

Klip satu minit tujuh saat itu pada mulanya dikongsi oleh pengguna TikTok Siva Kumar78142 pada akhir Oktober, dan telah memperoleh lebih dua juta tontonan di TikTok.

Normalia memberitahu Malay Mail bahawa dia dan sepasukan kecil juruteknik telah pergi ke atas menara berkembar itu pada pagi 31 Oktober untuk melakukan beberapa kerja penyelenggaraan.

Ketika mereka baru hendak mula bekerja, sebuah dron terbang mengelilingi kawasan itu dan telah mengambil ‘tembakan wang’.

NDT

Normalia ialah juruteknik akses tali tahap 1 dan juruteknik Ujian Tanpa Musnah (NDT) tahap 2 yang mengatakan bahawa dia telah bekerja di atas KLCC lebih daripada beberapa kali sekarang.

“Kami telah bekerja di atas KLCC banyak kali sebelum ini. Cuma ia tidak pernah menjadi viral sebelum ini.

“Saya adalah sebahagian daripada pasukan juruteknik biasa di H&Z Marketing setiap kali saya bekerja di KLCC,” katanya.

Baca Lagi | Di luar kotak: Menentang stereotaip dalam ‘Return to Seoul’

Baca Lagi | Disneyland Melaka adalah berita palsu, wakil Disney memberitahu CNN

Walaupun dia hanya menjadi juruteknik NDT selama kira-kira dua tahun, Normalia telah menjadi juruteknik akses tali hampir lima tahun sekarang sejak 2018.

Beliau telah melakukan lebih daripada 30 kerja tapak termasuk membersihkan dan menyelenggara peralatan industri seperti dandang dan paip.

Normalia menambah bahawa bekerja di bangunan tinggi adalah lebih mencabar dan melibatkan lebih banyak teknikal berbanding bekerja di atas kapal atau platform minyak dan gas.

“Salah satu risiko ialah angin; kerana sukar untuk menganggarkan berapa angin yang akan berlaku di atas sana. Tetapi kami telah dilatih untuk menghadapi risiko ini yang menjadikan kami lebih berhati-hati apabila bekerja.

KLCC

“Tidak seperti bekerja di atas kapal atau platform minyak dan gas, ruang angkasa tidak begitu terhad dan kita boleh melihat langit biru. Jika hari gelap, kami akan tahu dan akan segera menghentikan operasi kami,” katanya.

Tambahnya lagi, dia biasanya akan mempersiapkan diri dari segi mental dan fizikal lebih awal sebelum ke tempat kerja seperti berehat malam dan pergi mendaki bersama suaminya untuk mengekalkan ketahanan fizikal mereka.

Mengenai cabaran semasa bekerja, beliau berkata ia adalah cabaran yang melibatkan ruang terkurung kerana ia merupakan risiko yang besar; mengimbau kembali pengalamannya bekerja di dandang Tenaga Nasional Berhad.

“Tugas saya ialah memeriksa dandang menggunakan kaedah ujian magnet dan ujian penembus. Saya juga melakukan pembersihan di dalam dandang juga.

“Ia menakutkan kerana ia berbahaya. Ia sangat gelap di dalam dan dandang itu sedalam 70 meter,” katanya.

Dia juga berkongsi bahawa dia pernah bekerja di dalam tangki gam di mana walaupun dia memakai topeng pernafasan, dia masih boleh menghidu gam itu.

“Tiba-tiba saya mendapati diri saya hanya merenung dinding tangki sehingga salah seorang rakan sepasukan saya menyergah saya daripadanya. Dia memberitahu saya saya berada di sana terlalu lama.

“Ia bunyi pada mulanya lucu tetapi saya akan pengsan di dalam tangki itu jika saya tinggal lebih lama. Sebarang kerja yang melibatkan ruang terkurung adalah berisiko.

“Jika pengsan, kami perlu dibawa terus ke hospital kerana udara terhad di dalam tangki. Sama seperti dandang, ia sukar untuk berfungsi apabila terdapat udara yang terhad, “kata Normalia.

Selain itu, memandangkan juruteknik capaian tali dan juruteknik NDT adalah bidang yang didominasi lelaki, Normalia mengakui ia memberi kesan kepada dirinya.

“Mendapat kepercayaan pelanggan saya terbukti menjadi cabaran berterusan bagi saya kerana saya masih dianggap baru dalam bidang itu.

“Bagaimanapun, saya tiada masalah untuk menyiapkan kerja itu kerana saya diperakui untuk melakukan kerja sebegini.

“Tiada yang mustahil, malah hotel bertaraf lima bintang yang juga bidang yang didominasi lelaki juga akan mengambil wanita yang mempunyai kemahiran dan kepakaran sebagai chef,” katanya.

Dia menambah bahawa dia juga telah mengambil lesen Persatuan Perdagangan Akses Tali Industri (IRATA) untuk dia bekerja di bangunan dan struktur bertingkat tinggi

.IRATA ialah persatuan antarabangsa

IRATA ialah persatuan antarabangsa yang ditubuhkan di UK pada akhir 1980-an untuk menyelesaikan cabaran penyelenggaraan dalam industri minyak dan gas luar pesisir.

“Dengan pengetahuan yang saya pelajari, saya telah mendapat pemahaman yang lebih baik tentang perkara yang boleh dan tidak boleh dilakukan dalam bidang kerja saya dan pada masa yang sama ia juga mengurangkan ketakutan saya terhadap ketinggian.

“Bagaimanapun, sebagai manusia, ketakutan boleh menjadi alat yang berguna kerana kita akan cenderung untuk bekerja dengan lebih berhati-hati dan cekap apabila ada ketakutan,” kata Normalia sambil menambah bahawa satu lagi bahan utama untuknya mengatasi cabaran menjadi juruteknik wanita ialah semangat.

Apabila bercakap tentang masa depan, Normalia berharap dapat mempelajari sebanyak mungkin kemahiran dan dia juga berhasrat untuk meneroka industri minyak dan gas seterusnya.

Normalia juga aktif berkongsi perkembangan kerja dan coretan di media sosialnya termasuk Instagram dan TikTok.

Read Previous

Disneyland Melaka adalah berita palsu, wakil Disney memberitahu CNN

Read Next

Merdeka Center: BN menetapkan hanya 15 kerusi berbanding Perikatan 43, dengan 26 terlalu hampir untuk dipanggil

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.