The Malaysia Post

Wartawan CNN Christiane Amanpour didiagnosis menghidap barah ovari

Ketua berita utama CNN, Christiane Amanpour telah membuka jalan keluar mengenai pertempurannya dengan barah ovari.

Amanpour berkongsi berita semalam di awal program TV hariannya, menyebut empat minggu terakhir hidupnya “sedikit rollercoaster.”

“Seperti berjuta-juta wanita di seluruh dunia, saya didiagnosis menghidap barah ovari.

“Saya berjaya menjalani pembedahan besar untuk menghapusnya, dan sekarang saya menjalani beberapa bulan kemoterapi untuk prognosis jangka panjang yang terbaik, dan saya yakin,” kata Amanpour.

Wanita berusia 63 tahun itu, yang terkenal dengan liputan konflik antarabangsa, tidak muncul di udara selama empat minggu terakhir kerana diagnosisnya.

Bercakap dari rumahnya di London, Amanpour mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakannya dan penganalisis hal ehwal global senior CNN, Bianna Golodryga yang membantu mengisi dirinya dalam program wawancara Amanpour ketika dia fokus untuk menjadi lebih baik.

Amanpour mengatakan dia merasa “beruntung memiliki insurans kesihatan melalui pekerjaan dan doktor luar biasa yang merawat saya di negara yang disokong oleh, tentu saja, NHS yang cemerlang,” merujuk kepada Perkhidmatan Kesihatan Nasional di United Kingdom.

Dia juga menekankan pentingnya diagnosis awal dan mendorong wanita untuk belajar lebih banyak mengenai kanser ovari, mendapatkan pemeriksaan kesihatan secara berkala, dan menganjurkan diri ketika mencari bantuan perubatan.

“Saya memberitahu anda ini untuk kepentingan ketelusan tetapi sebenarnya, kebanyakannya sebagai penyampaian diagnosis awal.

“Saya mendesak wanita untuk mendidik diri mereka tentang penyakit ini, untuk melakukan semua pemeriksaan dan imbasan secara teratur yang anda dapat, untuk selalu mendengarkan tubuh anda, dan tentu saja untuk memastikan bahawa masalah perubatan anda yang sah tidak dapat ditolak atau dikurangkan.”

Golodryga me-retweet video segmen Amanpour semalam dan memujinya atas ketahanannya dalam memerangi barah.

Read Previous

Pemuda Umno Wan Muhammad Azri Wan Deris menafikan sebagai ‘Papagomo’

Read Next

Muhyiddin mengatakan Parlimen hanya boleh dibuka semula pada awal September

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.