The Malaysia Post

Muhyiddin mengatakan Parlimen hanya boleh dibuka semula pada awal September

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata hari ini Parlimen dapat bersidang semula pada bulan September atau Oktober di bawah prosedur operasi standard yang ketat (SOP) berdasarkan rancangan pemulihan baru kerajaan.

Dia mengatakan bahawa semasa fasa ketiga rancangan empat fasa, yang mungkin dapat dicapai pada bulan itu jika jumlah kes baru Covid-19 terus menurun menjadi di bawah 2.000 setiap hari, dan kadar vaksinasi mencapai 40 persen dari populasi.

“Saya ingin memberikan komitmen bahawa sidang parlimen dapat diadakan pada Fasa Tiga ini sekitar September atau Oktober dengan mengikuti SOP yang ketat.

“Ini adalah pendirian saya sejak awal bahawa sistem demokrasi berparlimen dapat berfungsi kembali pada waktu yang tepat, iaitu, apabila kes-kes Covid-19 terkawal dan kita hampir mencapai kekebalan kumpulan,” katanya dalam ucapan khas hari ini .

Muhyiddin juga mengecam pengkritiknya bahawa dia mahu menangguhkan persidangan Parlimen dan mengatakan bahawa dia akan terus menegakkan prinsip demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan.

“Seharusnya tidak ada pihak yang sengaja menimbulkan kerusuhan dan kekeliruan di kalangan masyarakat sehingga mengganggu tugas utama pemerintah untuk menangani pandemi Covid-19,” katanya.

Ini berlaku walaupun pada 6 Jun, menteri undang-undang de facto Datuk Seri Takiyuddin Hassan mengatakan bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) sedang meneliti cara untuk menjalankan sesi Parlimen melalui mod hibrid.

Sejak tahun lalu, Parlimen belum disatukan semula seperti biasanya, kerana digantung di bawah Darurat dari 11 Januari hingga 1 Ogos.

Tahun lalu, Dewan Rakyat akan mengadakan mesyuarat pertama tahun ini pada 9 Mac, tetapi ini ditangguhkan pada sidang satu hari pada 18 Mei di mana Yang di-Pertuan Agong menyampaikan ucapan kerajaannya dan dengan Covid- 19 pandemik disebut sebagai alasan untuk tidak ada perbahasan atau pertanyaan yang dibenarkan atau sebarang Rang Undang-Undang yang dibentangkan. Perbahasan hari-hari biasa dilangkau sepenuhnya untuk pertemuan pertama. Mesyuarat kedua Dewan Rakyat kemudiannya dilaksanakan pada 13 Julai hingga 27 Ogos, sementara mesyuarat ketiga berlangsung dari 2 November hingga 17 Disember.

Baca Lagi | Rela menolak pendaftaran sukarelawan secara automatik

Pembangkang telah mendesak Parlimen untuk bersidang semula tetapi Speaker Dewan Rakyat Datuk Azhar Azizan Harun mengatakan bahawa terserah kepada pemerintah untuk memutuskan sama ada Parlimen boleh duduk, dengan memetik Perkara 40 Perlembagaan Persekutuan.

Ini berlaku setelah wakil Azhar, Datuk Seri Azalina Othman Said – yang juga bekas menteri undang-undang de facto mengulangi gesaannya agar kerajaan mempertimbangkan untuk menyusun semula Parlimen memandangkan keadaan negara sekarang.

Read Previous

Wartawan CNN Christiane Amanpour didiagnosis menghidap barah ovari

Read Next

Pemain esports pelbagai pengalaman mereka dalam mengejar impian mereka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.