The Malaysia Post

Rela menolak pendaftaran sukarelawan secara automatik

People’s Volunteer Corp (Rela) hari ini menafikan bahawa mereka secara automatik mendaftarkan rakyat Malaysia tanpa pengetahuan atau persetujuan mereka, setelah diketahui semalam bahawa ada yang dimasukkan ke dalam pangkalan datanya walaupun tidak pernah mendaftar.

Masalah ini terungkap setelah beberapa pengguna menyiarkan di media sosial untuk mengatakan bahawa perincian mereka dimasukkan ke dalam pangkalan data Rela, dan berkongsi laman web untuk orang lain untuk memeriksa sama ada mereka juga didaftarkan secara tidak sedar.

“Rela ingin menekankan bahawa tuduhan mengenai penggunaan data peribadi seseorang untuk pendaftaran automatik mereka sebagai anggota Rela tanpa persetujuan mereka tidak benar.

“Tindakan seperti itu melanggar Seksyen 6 (1) Akta Perlindungan Data Peribadi,” katanya dalam satu pernyataan.

Agensi itu juga menyatakan bahawa Seksyen 5 (1) Akta Darurat (Kuasa-Kuasa Penting) 1964 telah dipinda pada tahun 2005; sebelum ini dinyatakan bahawa semua lelaki berusia antara 18 dan 55 tahun boleh berkhidmat dengan Rela.

Kor paramiliter di bawah Kementerian Dalam Negeri menunjukkan bahawa Akta Kor Sukarelawan Malaysia (Rela) 2012 yang mengaturnya secara khusus menyatakan bahawa mereka yang ingin bergabung dengan anggota mesti melakukannya secara bertulis.

Ia mengakui kekhawatiran publik yang timbul dari masalah tersebut dan berjanji bahawa siasatan dalaman akan dilakukan untuk mengetahui apakah ada prosedur pendaftaran lain yang mendahului Undang-Undang tersebut.

Rela kemudian menunjukkan bahawa keahlian mana-mana individu yang berdaftar akan hilang secara automatik setelah lima tahun tidak aktif. Kumpulan sukarelawan berjanji untuk mengambil tindakan tanpa kompromi terhadap mana-mana individu atau kumpulan yang didapati sengaja menggunakan data peribadi orang lain untuk tujuan yang tidak dibenarkan.

Rela adalah unit sukarelawan paramiliter dengan kekuatan kepolisan yang terhad. Anggota-anggotanya biasanya berperanan sebagai sokongan kepada polis tetapi diberi kuasa untuk mengambil bahagian dalam aktiviti penguatkuasaan seperti serbuan dan soal siasat.

Baca Lagi | Tajuddin mempertimbangkan tindakan undang-undang terhadap pengkritiknya

Pada masa penulisan, Rela menyenaraikan 3,070,898 ahli di laman webnya, sehingga 13 Jun 2021.

Agar seseorang layak menjadi anggota Rela, dia mestilah warganegara Malaysia, berumur 18 tahun ke atas dan mesti sihat dan sihat.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Itali mendapat Euro 2020 sebagai permulaan yang hebat menentang Turki

Read Next

TMJ mahu mengambil alih Harimau Malaya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.