The Malaysia Post

TMJ mahu mengambil alih Harimau Malaya

Pemilik kelab bola sepak Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim ingin mengambil alih skuad Harimau Malaya untuk mendorong pasukan bola sepak kebangsaan mencapai kejayaan jangka panjang.

Tunku Mahkota Johor (TMJ) melalui siri cerita di Instagram, mengatakan bahawa dia akan menyediakan pasukan latihan dan pelatih terbaik kepada pasukan.

“Kepada (Presiden) FAM, izinkan saya menjadi ketua pasukan kebangsaan. Saya tidak dapat menjanjikan kejayaan segera kepada anda. Tetapi saya dapat memberi jaminan akan peningkatan, ”katanya dalam catatan Instagram merujuk kepada Presiden Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM), Datuk Hamidin Mohd Amin.

“Sasaran realistik, langkah demi langkah. Setiap langkah positif adalah bonus. Sekiranya hasilnya tidak baik, kami bekerja lebih keras, ”katanya.

Tunku Ismail juga menyiratkan bahawa pergi untuk tugas pasukan kebangsaan lebih seperti pergi bercuti musim panas untuk beberapa orang, dan tidak lagi menjadi misi atau panggilan tugas.

“Sistem mesti berubah. Selepas ini, jangan tawarkan (pemain) naturalisasi (penukaran) dengan mudah. Ia akan dikendalikan dan dianalisis oleh pasukan teknikal pasukan kebangsaan. Adakah pemain itu sesuai dengan gaya permainan kita, ”katanya.

Bekas presiden FAM itu juga mempersoalkan mengapa pemain kelihatan berprestasi baik dengan kelab masing-masing, tetapi gagal bersinar dengan pasukan kebangsaan.

Putera Mahkota mengatakan walaupun setelah memenangi 17 trofi, para pemain JDT, di bawah kepimpinannya, bermain setiap perlawanan dengan penuh semangat, disiplin dan fokus seolah-olah mereka dengan kelakar mengejar trofi pertama mereka.

“Anda ingin tahu apa perkara pertama yang saya lakukan di JDT? Saya mengawal akses pasukan dari media, wartawan, syarikat dan juga penggunaan media sosial pemain. Eksklusiviti total yang membolehkan pemain lebih fokus pada tugas mereka, ”katanya.

Baca Lagi | Itali mendapat Euro 2020 sebagai permulaan yang hebat menentang Turki

Skuad Harimau Malaya menghadapi kritikan setelah tewas 4-0 kepada Emiriah Arab Bersatu dan 2-1 kepada Vietnam pada pusingan kedua perlawanan Kumpulan G Piala Dunia 2022/2023, baru-baru ini.

Tidak dapat memberikan hasil yang diharapkan walaupun mempunyai tiga pemain naturalisasi – Mohamadou Sumareh, Guilherme de Paula dan Liridon Krasniqi – dalam skuad, telah menimbulkan banyak kekecewaan di kalangan saudara dan peminat bola sepak tempatan.

Read Previous

Rela menolak pendaftaran sukarelawan secara automatik

Read Next

Pemuda Umno Wan Muhammad Azri Wan Deris menafikan sebagai ‘Papagomo’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.