The Malaysia Post

PRU15: Pengundi teruja tiba awal di pusat mengundi di seluruh negara

Rakyat Malaysia Memilih Kerajaan dalam Pilihan Raya Umum ke-15

Keterujaan rakyat Malaysia untuk memilih kerajaan pada pilihan raya umum ke-15 (PRU15) jelas kelihatan hari ini dengan pemilih tiba di pusat mengundi mereka awal, walaupun sebelum pintu dibuka, walaupun hujan di beberapa tempat.

Antara yang menjadi tumpuan ialah pasangan suami isteri Marita Talib, 54, dan suami, Shahruddin Hussin, 62, yang tiba pada pukul 6.30 pagi di Sekolah Kebangsaan Agama Dato Omar Yusuf, di Johor Baru, walaupun pusat pengundian hanya dibuka pada pukul 8 pagi.

Baca Lagi | Merdeka Center: BN menetapkan hanya 15 kerusi berbanding Perikatan 43, dengan 26 terlalu hampir untuk dipanggil

Baca Lagi | Pahang bukan lagi kubu kuat Umno, berkemungkinan akan beralih kepada Perikatan hasil seri Tuan Ibrahim

Kawasan Parlimen Mahkota

Di Pahang, pemilih di kawasan parlimen Indera Mahkota terutama mereka yang akan melaksanakan hak mereka di pusat mengundi di Sekolah Kebangsaan Sungai Talam mengambil kesempatan daripada cuaca baik dengan tiba di sana seawal 7.25 pagi.

Walaupun cuaca dilaporkan baik di kebanyakan kawasan, dilaporkan hujan di beberapa kawasan, seperti di Sembrong (Johor); Bentong (Pahang); Putrajaya, Masjid Tanah (Melaka) dan Sibuti, Sarawak.

Bagaimanapun, keadaan basah tidak mematahkan semangat pengundi untuk menunaikan tanggungjawab mereka. Mereka keluar dengan bersiap sedia dengan payung dan baju hujan.

Di Sarawak, pemilih juga tiba awal dengan barisan panjang telah dibina di beberapa pusat mengundi, walaupun sebelum mereka dibuka pada 7.30 pagi.

Suruhanjaya Pilihan Raya

Pekerja Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) turut kelihatan, sejak awal pagi membuat persiapan terakhir bagi memastikan proses pengundian berjalan lancar hari ini.

Seperti yang diumumkan oleh SPR, pusat pengundian di semenanjung akan dibuka mulai 8 pagi, manakala di Sabah, Sarawak dan Labuan, mulai 7.30 pagi, dan akan ditutup secara berperingkat antara tengah hari hingga 6 petang.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Pahang bukan lagi kubu kuat Umno, berkemungkinan akan beralih kepada Perikatan hasil seri Tuan Ibrahim

Read Next

Bersatu No. 2 berkata wakil rakyat boleh menggantikan harapan Tioman yang meninggal dunia pagi ini pada hari pengundian

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.