The Malaysia Post

Parlimen harus bersidang atas pengakuan Putrajaya mengenai Sabah, Sarawak sebagai ‘wilayah’

Bandar Kuching MP Kelvin Yii Lee Wuen

© Image Credit — Picture by Ahmad Zamzahuri

Parlimen mesti mengadakan persidangan tanpa penangguhan dan menjelaskan kepada rakyat betapa pentingnya kerajaan persekutuan merujuk kepada Sabah dan Sarawak sebagai ‘wilayah’ (wilayah atau wilayah) dan bukannya negeri-negeri tanpa pindaan terhadap Perlembagaan Persekutuan, kata Ahli Parlimen Bandar Kuching, Dr Kelvin Yii.

Dia mengatakan bahawa ini bukan sekadar perubahan kosmetik tanpa kuasa undang-undang untuk mewujudkan rasa aman yang salah untuk memikat suara untuk pilihan raya negeri akan datang.

“Ini dapat disamakan dengan di mana seseorang menggunakan ‘nama glamornya’ untuk terlihat bagus, tetapi secara sah di MyKad namanya sama sekali berbeza sehingga memberikan ‘nama glamor’ itu sama sekali tidak sah,” kata Dr Yii dalam satu pernyataan sebagai tanggapan kepada Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin memanggil Sarawak sebagai wilayah semasa lawatannya ke sini baru-baru ini.

Dr Yii berkata perdana menteri harus memanggil semula Parlimen, yang merupakan platform terbaik untuk mengadakan perbahasan dan input yang tepat mengenai topik yang begitu penting.

Ahli parlimen Parti Tindakan Demokratik (DAP) itu mengatakan bahawa kerajaan Perikatan Nasional (PN) juga harus membentangkan pindaan perlembagaan yang diperlukan di Parlimen.

Menurutnya, pemerintah Pakatan Harapan (PH) sebelumnya, dalam tahun pertama, mengemukakan pindaan perlembagaan terhadap Artikel 1 (2) Perlembagaan Persekutuan, yang bertujuan untuk memberikan kuasa undang-undang kepada status asal Sabah dan Sarawak seperti yang disepakati dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

Baca Lagi | Pakatan memilih Anwar untuk memimpin kempen PRU15

Katanya, percubaan itu gagal kerana penolakan dari pihak pembangkang ketika itu – Umno, Parti Islam Se-Malaysia (PAS), dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

 “Yang menjadi perhatian adalah, dengan perubahan nama sekarang tanpa pindaan konstitusional Artikel 1 (2) yang secara jelas menetapkan status istimewa kita, apa yang akan membezakan wilayah kita dari wilayah Persekutuan (wilayah persekutuan) Kuala Lumpur dan Labuan, yang di bawah bidang kuasa dan kuasa kerajaan persekutuan yang membuat dan meluluskan undang-undang untuk wilayah itu? ” dia tanya.

Dr Yii mengatakan bahawa di bawah PH, Jawatankuasa Kabinet Khas terdiri daripada ahli politik dan pemimpin kedua belah pihak politik, ketua menteri Sabah dan Sarawak, pakar undang-undang, ahli akademik, dan organisasi bukan kerajaan.

Dia berpendapat model saat ini di bawah pemerintahan PN memiliki sedikit pertanggungjawaban kerana tidak jelas siapa yang berada di Majlis Khas MA63.

Perbincangan mengenai perkara-perkara yang begitu penting tidak boleh berlaku hanya dengan pihak-pihak di satu pihak yang berpecah belah politik, katanya.

“Janganlah kita melakukan kesalahan yang sama di masa lalu di bawah BN (Barisan Nasional) ketika hak-hak tersebut dirampas tanpa diketahui oleh rakyat kerana ia dilakukan semata-mata oleh satu pihak dari perbezaan politik.

“Itulah sebabnya, jika perdana menteri tulus dan tulus dalam mengembalikan hak kita, tidak perlu menunggu hingga pilihan raya umum berikutnya, dia dapat membuka Parlimen sekarang kerana ia adalah platform terbaik untuk perbahasan dan perbincangan penting mengenai perkara itu dengan ketelusan dan kebertanggungjawaban sepenuhnya kepada rakyat, ”tambah Dr Yii.

Read Previous

Pakatan memilih Anwar untuk memimpin kempen PRU15

Read Next

Neelofa meminta maaf kerana melanggar Covid-19 SOP pada perkahwinannya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here