The Malaysia Post

Anwar menuntut MoF menjelaskan mengapa Maybank, CIMB, RHB memberi Genting Hong Kong RM2.5b pinjaman tidak bercagar

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim menuntut Kementerian Kewangan mengesahkan dan menjelaskan laporan berita bahawa Genting Hong Kong mempunyai RM2.5 bilion pinjaman tanpa cagaran daripada tiga bank Malaysia.

Maybank, CIMB dan RHB dikatakan antara ketua pemiutang pengendali pelayaran yang digulung, dengan gabungan pendedahan sebanyak AS$600 juta (RM2.5 bilion), menurut laporan Straits Times Singapura yang mengatakan bagaimana bank memutuskan perjanjian dengan Genting HK akan menentukan sama ada ia “tenggelam atau berenang.”

Permodalan Nasional Berhad, Khazanah Nasional Berhad dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja merupakan pemegang saham utama dalam ketiga-tiga bank tersebut dan boleh terdedah kepada sebarang kegagalan untuk mendapatkan semula pinjaman.

Pinjaman tidak bercagar biasanya dianggap berisiko tinggi kepada pemberi pinjaman kerana hutang itu tidak disokong oleh mana-mana aset, menyebabkan pemberi pinjaman tidak mempunyai apa-apa untuk dituntut sekiranya peminjam mungkir.

Anwar berkata ini menyebabkan Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz perlu menjelaskan perkara itu.

“Saya menggesa menteri kewangan untuk menjawab segera mengapa bank-bank ini dibenarkan memberi pinjaman tidak bercagar kepada Genting HK,” kata Ahli Parlimen Port Dickson itu dalam satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebooknya.

“Ini kerana melalui PNB, Khazanah dan KWSP mereka merupakan pemegang saham terbesar dalam tiga bank itu. Bagaimanakah pinjaman tanpa jaminan diberikan dengan begitu mudah?” dia menambah.

Pengendali pelayaran itu memfailkan untuk diberhentikan pada 19 Januari, kira-kira seminggu selepas anak syarikat pembinaan kapal Jermannya muflis, selepas wabak coronavirus melanda industri itu.

Sekatan perjalanan berkaitan Covid telah menjejaskan sektor pelayaran global dengan teruk, tetapi terutamanya di Asia di mana sempadan banyak negara masih ditutup kepada pelancongan.

Baca Lagi | Anwar menuntut MoF menjelaskan mengapa Maybank, CIMB, RHB memberi Genting Hong Kong RM2.5b pinjaman tidak bercagar

Genting Hong Kong — dikaitkan dengan Kumpulan Genting, yang diasaskan di Malaysia dan dengan kepentingan dari kasino hingga harta benda — berkata ia telah “menghabiskan semua usaha yang munasabah” untuk berunding dengan pemiutang dan pihak berkepentingan. 

Read Previous

Risiko Omicron kekal sangat tinggi, kata WHO

Read Next

Honduras melantik presiden wanita pertama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.