The Malaysia Post

Risiko Omicron kekal sangat tinggi, kata WHO

Tahap risiko yang berkaitan dengan varian Omicron kekal sangat tinggi, kata WHO lewat semalam, dengan jumlah kes baharu Covid-19 mencecah satu lagi rekod tertinggi minggu lepas.

“Lebih 21 juta kes baharu dilaporkan, mewakili jumlah kes mingguan tertinggi yang direkodkan sejak permulaan wabak itu,” kata Pertubuhan Kesihatan Sedunia dalam kemas kini koronavirus epidemiologi mingguannya.

Agensi kesihatan PBB berkata jumlah jangkitan baharu meningkat lima peratus dalam seminggu hingga Ahad – berbanding kenaikan 20 peratus yang dicatatkan minggu sebelumnya.

“Peningkatan lebih perlahan dalam insiden kes diperhatikan di peringkat global,” kata WHO.

Hampir 50,000 kematian baharu juga dilaporkan, tambahnya – angka yang sama dengan minggu sebelumnya.

Laporan itu berkata Omicron terus meningkatkan penguasaannya secara global berbanding varian lain yang menjadi kebimbangan.

“Epidemiologi global semasa SARS-CoV-2 dicirikan oleh penguasaan varian Omicron pada skala global, penurunan berterusan dalam kelaziman varian Delta, dan peredaran tahap yang sangat rendah bagi varian Alpha, Beta dan Gamma,” kata WHO.

“Negara-negara yang mengalami peningkatan pesat dalam kes Omicron pada November dan Disember 2021 telah atau mula mengalami penurunan dalam kes.

Walau bagaimanapun, “berdasarkan bukti yang ada pada masa ini, risiko keseluruhan yang berkaitan dengan varian Omicron kekal sangat tinggi”.

WHO berkata bahawa daripada sampel yang dikumpul dalam tempoh 30 hari terakhir yang telah disusun dan dimuat naik ke inisiatif sains global GISAID, Omicron menyumbang 89.1 peratus.

Baca Lagi | Risiko Omicron kekal sangat tinggi, kata WHO

Delta – sebelum ini varian dominan dunia – kini membentuk 10.7 peratus.

Read Previous

Majoriti ahli parti mahu Umno bertanding solo dalam pilihan raya Johor

Read Next

Anwar menuntut MoF menjelaskan mengapa Maybank, CIMB, RHB memberi Genting Hong Kong RM2.5b pinjaman tidak bercagar

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.