The Malaysia Post

Majoriti ahli parti mahu Umno bertanding solo dalam pilihan raya Johor

Tok Mat

Credits: usercontent

Majoriti Umno mahu parti nasionalis itu bertanding dalam pilihan raya negeri Johor hanya di bawah panji Barisan Nasional (BN), kata timbalan presidennya Datuk Seri Mohamad Hasan hari ini.

Bagaimanapun, ahli politik dikenali sebagai Tok Mat itu berkata kepimpinan tertingginya masih akan mempertimbangkan sama ada ia perlu bekerjasama dengan sekutu Muafakat Nasional (MN), PAS, dan membuat keputusan sebelum pilihan raya negeri bermula.

“Kita akan meneliti dan meneliti perkara itu tetapi buat masa ini majoriti pemimpin di peringkat bahagian dan akar umbi mahu BN pergi secara solo pada pilihan raya kali ini.

“Bagaimanapun, pucuk pimpinan akan meneliti perkara itu secara menyeluruh sebelum membuat keputusan supaya ianya untuk kepentingan BN,” katanya pada sidang media selepas pertemuan dengan pemimpin Umno, MCA dan MIC Johor yang disiarkan secara langsung melalui Umno Dalam talian petang ini.

Semalam, Malaysiakini melaporkan Timbalan Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyuarakan kekecewaan Umno hanya menawarkan partinya empat kerusi sekiranya mereka bekerjasama dalam pilihan raya Johor.

Tuan Ibrahim berkata parti Islam itu berminat untuk bertanding di semua kerusi yang gagal dimenangi BN pada pilihan raya umum 2018.

Dalam sidang akhbar hari ini, Mohamad berkata rundingan kerusi dalam parti komponen BN masih belum muktamad.

Beliau berkata gabungan itu sedang mencari formula terbaik yang akan memastikan rakyat Johor akan memberikan mandat kembali kepada BN.

“Kami belum datang kepada calon tetapi formula kami adalah untuk memastikan mandat dikembalikan kepada BN.

“Inilah sebabnya pilihan raya diadakan, untuk mengembalikan mandat kepada BN,” katanya.

Bekas menteri besar Negeri Sembilan itu menyatakan bahawa semua pihak akan diuji kerana Johor boleh menjadi pilihan raya pertama di mana mereka yang berumur 18 tahun boleh mengundi kerana undang-undang Undi18 telah diwartakan.

“BN bukan satu-satunya yang berhadapan dengan pengundi muda. Semua pihak akan menghadapi isu yang sama. Terpulang kepada pihak masing-masing untuk meyakinkan mereka,” katanya.

Suruhanjaya Pilihan Raya dijadual bermesyuarat pada 9 Februari untuk memutuskan tarikh penamaan calon dan pengundian bagi Johor.

Baca Lagi | Majoriti ahli parti mahu Umno bertanding solo dalam pilihan raya Johor

Dewan Undangan Negeri Johor dibubarkan Sabtu lalu.

Sebelum pembubarannya, kerajaan diterajui Datuk Seri Hasni Mohammad daripada Umno dengan hanya 28 kerusi daripada 56, memegang kelebihan satu kerusi berbanding Pakatan Harapan (PH) Pembangkang.

BN memegang 16 kerusi manakala Bersatu mempunyai 11 kerusi dan PAS satu.

Gabungan PH memegang 27 kerusi dengan paling ramai oleh DAP (14), diikuti Parti Amanah Negara (enam) dan PKR (tujuh).

Read Previous

Saksi, Bung Moktar, isteri membincangkan pelaburan saham amanah Felcra bernilai RM150 juta

Read Next

Risiko Omicron kekal sangat tinggi, kata WHO

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here