The Malaysia Post

Ketua info Umno: Tunjuk Bukti Nafi Tuduhan Beli Undi PRU15

Tuduhan Beli Undi PRU15

Ketua Penerangan Umno Isham Jalil menggesa Perikatan Nasional (PN) menunjukkan bukti bagi menafikan dakwaan bahawa mereka telah merasuah pengundi semasa pilihan raya umum (PRU15) baru-baru ini.

Dalam satu kenyataan di laman Facebooknya semalam, beliau memberitahu Setiausaha Agung PN Datuk Seri Hamzah Zainudin membenarkan pengundi menilai sendiri susulan video tular dan laporan polis yang dibuat terhadap gabungan itu kerana dakwaan pembelian undi.

“Kamu kata kamu ada bukti kukuh kononnya PN tidak merasuah pengundi pada pilihan raya umum lalu. Jika itu benar, nyatakan bukti kukuh tersebut supaya rakyat Malaysia boleh menilai sendiri dan mengelak daripada difitnah jika kamu betul.

“Dan berikan penjelasan mengenai video tular dan laporan polis berhubung rakyat PN memberi wang kepada pengundi dan meminta penerima wang tunai bersumpah dengan nama Allah bahawa mereka akan mengundi PAS,” katanya.

Baca Lagi | 10 Cara Mendapat Duit Sebagai Pelajar

Baca Lagi | Kedua-dua Pejuang dan GTA mungkin ‘Fade into Oblivion’ selepas Split, Say Analysts

Kenyataan Ketua info Umno kepada Perikatan

Beliau juga menggelar tindakan menggunakan nama Allah untuk merasuah pengundi sebagai “keji”, sambil menambah bahawa berbohong untuk menutup amalan rasuah bukanlah strategi yang baik dan menyamakannya dengan menggali kubur yang lebih dalam untuk diri sendiri.

“Berhenti menggunakan dan menunggang agama untuk menjadikan yang ‘haram’ sebagai ‘halal’.

“Apa yang ‘haram’ akan sentiasa ‘haram’,” katanya. “Haram” bermaksud dilarang dalam perundangan Islam, manakala “halal” adalah “dibolehkan”.

Semalam, Hamzah mengakui calon pilihan raya PN memberi wang kepada pengundi, tetapi ia atas permintaan pengundi sendiri.

Calon Semasa Kempen

Beliau berkata, pengundi akan datang kepada calon mereka semasa berkempen untuk meminta bantuan kewangan.

Sebelum itu, Presiden PAS Tan Sri Abdul Hadi Awang dilaporkan berkata pada Sabtu bahawa pemberian wang tunai kepada pengundi sebelum pilihan raya tidak sama dengan rasuah.

Dia memanggilnya sebagai “kebajikan” sebaliknya, sambil menambah bahawa walaupun ia bertentangan dengan peraturan Suruhanjaya Pilihan Raya, itu adalah apa yang dikehendaki oleh sesetengah pengundi.

Read Previous

Kedua-dua Pejuang dan GTA mungkin ‘Fade into Oblivion’ selepas Split, Say Analysts

Read Next

Enam Negeri Mengeluarkan Amaran Banjir Kilat 24 jam

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.