The Malaysia Post

Kedua-dua Pejuang dan GTA mungkin ‘Fade into Oblivion’ selepas Split, Say Analysts

Parti Pejuang Tanahair and Gerakan Tanah Air Announced their Split

Kedua-dua Parti Pejuang Tanahair dan Gerakan Tanah Air (GTA) mungkin tidak akan melihat hari yang lebih baik selepas mereka mengumumkan perpecahan mereka pada awal Januari, penganalisis yang ditinjau oleh Malay Mail telah mencadangkan.

Mereka berkata Pejuang hanya tidak mendapat sokongan akar umbi untuk menjadi pesaing penting dalam arena politik, seperti yang dibuktikan oleh kekalahan teruk mereka dalam pilihan raya umum ke-15.

“Pejuang meninggalkan GTA hanyalah satu cara untuk meyakinkan diri mereka bahawa mereka telah menemui ‘punca’ masalah mereka, yang sebenarnya hanyalah satu cara untuk menyelamatkan muka,” kata penyelidik politik Syaza Shukri, penolong profesor di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

“Tetapi masalahnya lebih mendalam daripada itu,” katanya sambil menambah parti itu juga mengalami kelemahan kepimpinan.

Pejuang Berjaya Bertahan

Rakan kanan Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara Azmi Hassan berkata walaupun Pejuang berjaya bertahan sebagai sebuah parti, ia berkemungkinan “pudar menjadi dilupakan” dan dilupakan orang ramai sehingga mungkin pilihan raya umum ke-16.

“Untuk membolehkan Pejuang bertahan, mereka memerlukan gabungan yang lebih baik dan lebih kuat,” katanya.

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad telah menubuhkan Pejuang selepas berpisah daripada Parti Pribumi Bersatu Malaysia pada 2020, selepas kemelut politik yang menjatuhkan kerajaan Pakatan Harapan awal tahun itu.

Baca Lagi | Cara Melabur dalam Saham: Panduan Pemula

Baca Lagi | 10 Cara Mendapat Duit Sebagai Pelajar

Bagaimanapun, Disember lalu, Dr Mahathir meletakkan jawatannya sebagai pengerusi Pejuang meninggalkan anak dan presidennya Datuk Seri Mukhriz Mahathir untuk menyahut cabaran memimpin parti.

Penganalisis sebelum ini telah membuat spekulasi bahawa kedua-dua Pejuang dan GTA akan menjadi “tanpa gigi” tanpa Dr Mahathir.

Baru-baru ini juga dilaporkan bahawa sekurang-kurangnya 13 ahli eksekutif pusat Pejuang telah meninggalkan parti untuk meneruskan GTA, antara Disember dan pengumuman Mukhriz mengenai perpecahan itu.

GTA Kini Ditinggalkan bersama Putra, Berjasa dan Iman

GTA kini ditinggalkan dengan parti Parti Bumiputera Perkasa Malaysia (Putra), Barisan Jemaah Islamiah Se-Malaysia (Berjasa) dan Parti Perikatan India Muslim Nasional (Iman).

Dengan tiadanya Bersatu, penganalisis berkata GTA akan mengambil sikap politik berhaluan kanan yang lebih jelas.

Sementara Perkasa ditubuhkan oleh pemimpin dari kumpulan ketuanan Melayu Perkasa, Berjasa didominasi oleh ahli dan bekas pemimpin kumpulan Islam tegar Ikatan Muslimin Malaysia (Isma).

Namun, penganalisis bersetuju bahawa keadaan itu tidak akan memberi manfaat kepada GTA sebagai gabungan politik.

“Kedudukan politik GTA terlalu jauh ke kanan, yang tidak menarik minat orang Melayu biasa. Malah orang Melayu-Islam yang konservatif secara amnya adalah kanan tengah,” kata profesor sains politik Universiti Sains Malaysia Ahmad Fauzi Abdul Hamid.

Beliau bagaimanapun menambah bahawa GTA mungkin boleh kekal sebagai pertubuhan bukan kerajaan.

“Jika pemimpin anda atau sekurang-kurangnya seorang daripada pemimpin anda cukup lantang membuat tajuk berita sekali-sekala, NGO anda boleh bertahan, tanpa mengira kegunaan atau tidak berguna anda kepada masyarakat dan negara.

“GTA mempunyai pemimpin seperti itu dalam Ibrahim Ali,” katanya, merujuk kepada presiden Putra dan bekas presiden Perkasa.

“Tetapi apabila elemen GTA menceburkan diri dalam politik, mereka pasti akan gagal di peti undi,” tegasnya.

Penubuhan GTA diumumkan oleh Mahathir pada Ogos 2022 — semasa tempoh spekulasi sengit bahawa PRU15 akan diadakan tidak lama lagi — dan dinaikkan pangkat sebagai gabungan yang bertujuan membantu orang Melayu, terutamanya dari segi kekuatan ekonomi.

Apabila pilihan raya umum akhirnya berlaku pada November lalu, kesemua 121 calon GTA kehilangan deposit mereka.

Read Previous

Anwar Setuju Wakil Sarawak di Lembaga LHDN, Angkat Geran Khas untuk Negeri

Read Next

Ketua info Umno: Tunjuk Bukti Nafi Tuduhan Beli Undi PRU15

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.