The Malaysia Post

10 Cara Mendapat Duit Sebagai Pelajar

Cara Pelajar Mendapat Duit

Inginkan sedikit wang tunai tambahan tanpa terlalu banyak komitmen? Terdapat begitu banyak cara pelajar boleh melakukannya tanpa perlu beranjak dari sofa mereka. Kami telah mengumpulkan senarai eklektik cara yang berbeza untuk mendapatkan wang.

1. Menjadi pengasuh

Cara mudah untuk mendapatkan sedikit wang tunai adalah dengan menjaga anak, dan anda hanya perlu menonton TV! Cuba dan cari seseorang yang mempunyai anak kecil berhampiran anda (kerana anda tidak mahu membelanjakan pendapatan anda untuk tambang pengangkutan anda!) yang sedang mencari pengasuh. Biasanya kadarnya ialah £8-10 sejam supaya anda boleh memperoleh banyak pendapatan dalam satu petang hanya dengan melakukan perkara yang biasa anda lakukan!

2. Jual baju lama di depop

Menjual pakaian lama anda boleh mengaut banyak wang. Orang ramai sentiasa mencari pakaian yang berbeza jadi anda hanya perlu menyediakan akaun, memuat naik foto pakaian anda dan tunggu untuk makan! Pastikan anda menetapkan kos pos jika tidak, anda perlu membayarnya.

3. Daftar untuk mengambil tinjauan

Mendaftar untuk mengambil tinjauan dalam talian ialah cara terbaik untuk menjana wang. Banyak syarikat sentiasa memerlukan pengguna untuk mengambil tinjauan mereka kerana mereka sedang menguji produk atau tapak web baharu. Anda boleh memperoleh sekitar £4 setiap tinjauan.

4. Dapatkan kerja sambilan

Ini adalah salah satu cara paling mudah untuk memperoleh aliran pendapatan yang stabil sebagai seorang pelajar kerana anda tahu anda dijamin akan dibayar! Cuba cari dalam talian untuk kekosongan kerja di kawasan tempatan anda, ini bukan sahaja cara yang baik untuk membayar hutang anda tetapi anda juga boleh memperoleh pengalaman kerja yang dipandang tinggi.

5. Menjadi Tutor

Sekitar musim peperiksaan untuk pelajar GCSE atau pelajar tahap A, orang ramai sentiasa mencari tutor. Mengapa tidak menjual pengetahuan anda dengan mengajar pelajar apa yang anda tahu.

Baca Lagi | Perkara Seronok Untuk Dilakukan Apabila Anda Bosan

Baca Lagi | Cara Melabur dalam Saham: Panduan Pemula

6. Daftar sebagai tambahan pada filem atau set TV

Ini adalah cara yang sangat menyeronokkan untuk mendapatkan sedikit wang tambahan. Jika anda berminat untuk berlakon maka ini adalah permulaan yang baik untuk mendapatkan sedikit pengalaman tentang bagaimana rasanya berada di set, atau walaupun anda hanya berminat dalam filem. Berhati-hati dengan penipu yang boleh meminta anda bayaran pada set atau portfolio foto berbayar.

7. Mengambil lawatan bandar

Jika anda berada di bandar yang penuh dengan sejarah maka kemungkinan besar pelancong ingin melawatnya. Ini cara yang bagus untuk mengenali bandar yang anda tinggali sambil menjana pendapatan. Dan apa yang menarik ialah lebih ramai orang yang anda bawa dalam lawatan lebih banyak wang yang anda akan perolehi!

8. Terbitkan buku Kindle

Jika anda berminat untuk menulis maka yang ini pasti untuk anda! Anda boleh menulis dan menerbitkan buku di kindle dan kemudian menjualnya. Anda akan mendapat 70% daripada keuntungan! Juga apa yang benar-benar baik tentang menjualnya di Amazon ialah mereka mempunyai pasaran yang besar, jadi diharapkan anda akan menjual banyak salinan buku anda.

9. Pejalan kaki anjing

Kebanyakan pelajar agak bebas pada siang hari yang sesuai untuk orang yang mahu anjing mereka berjalan semasa mereka keluar untuk hari itu. Ia adalah cara yang sangat baik untuk melakukan senaman sambil menjaga haiwan pemarah yang comel.

10. Beli dan jual nama Domain

Nama tapak web dikenali sebagai domain. Anda boleh mendaftarkan nama tapak web di internet dengan harga sekitar £2. Kemudian jika seseorang mahukan nama anda, anda boleh menjualnya dengan harga premium! Mereka boleh pergi untuk £1000. Anggap ia sebagai amalan broker berisiko rendah.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Cara Melabur dalam Saham: Panduan Pemula

Read Next

Anwar Setuju Wakil Sarawak di Lembaga LHDN, Angkat Geran Khas untuk Negeri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.