The Malaysia Post

Anwar Setuju Wakil Sarawak di Lembaga LHDN, Angkat Geran Khas untuk Negeri

Datuk Seri Anwar Ibrahim Berucap Semasa Sidang Media

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini berkata beliau bersetuju melantik wakil kerajaan Sarawak ke lembaga Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) secepat mungkin.

Beliau berkata permintaan daripada kerajaan negeri itu sudah lama dikemukakan, tetapi belum diluluskan oleh pentadbiran persekutuan sebelum ini

“Jadi, pada mesyuarat jawatankuasa tindakan pelaksanaan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) ini, saya katakan tiada masalah jika ada kekosongan,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan jawatankuasa MA63 di Dewan Undangan Negeri di sini.

Katanya, beliau bersetuju supaya Setiausaha Kewangan Sarawak (SFS) menduduki lembaga pengarah kerana pegawai itu memenuhi syarat sebagai seorang profesional yang mempunyai pengalaman berkaitan.

Beliau berkata Sabah sudah mempunyai wakilnya dalam lembaga pengarah, tetapi ia tidak dicadangkan oleh kerajaan negeri.

Baca Lagi | Polis Britain Denda PM Sunak kerana Gagal Memakai Tali Pinggang Keledar

Baca Lagi | Majikan Malaysia Gembira Dengan Kurangnya Keperluan Pengambilan Buruh Asing

Geran Khas Diberikan kepada Sarawak dan Sabah

Mengenai geran khas yang diberikan kepada Sarawak dan Sabah di bawah Perkara 122D Perlembagaan Persekutuan, perdana menteri berkata beliau bersetuju untuk meningkatkan jumlah itu kepada RM300 juta kepada Sarawak.

“Bapa pengasas ketika itu, termasuk Tunku Abdul Rahman, menyatakan perlu ada peruntukan 122D dalam Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Beliau berkata sebagai menteri kewangan, jumlah RM16 juta sebelum ini adalah tidak adil kepada Sarawak.

“Bagaimanapun, kerajaan persekutuan mungkin tidak mampu untuk memberi jika ia terlalu tinggi, tetapi ia harus berdasarkan keupayaan kewangan dan ekonomi Malaysia.” katanya.

Beliau berkata Perdana Menteri Sarawak Tan Sri Abang Johari Openg telah mencadangkan formula yang jelas disediakan untuk pemberian khas kepada Sarawak dan Sabah.

“Saya bersetuju perlu ada formula yang jelas, tetapi pada peringkat awal ini, kita bersetuju untuk menambah jumlah itu sebagai bentuk awal sumbangan kewangan kepada Sarawak sehingga formula yang jelas dipersetujui,” katanya.

Peruntukan Tambahan RM1 Billion

Anwar berkata beliau juga bersetuju dengan peruntukan tambahan RM1 bilion sebagai kos persiapan awal untuk membina kastam, imigresen dan kuarantin (CIQ) serta pos keselamatan di sepanjang sempadan Sarawak dan Sabah dengan Kalimantan, Indonesia.

Beliau berkata peruntukan itu juga untuk penambahbaikan infrastruktur jalan raya berhampiran kawasan sempadan Sarawak.

Anwar berkata beliau mahu persiapan awal dimulakan untuk pembinaan CIQ dan pos keselamatan serta infrastruktur jalan dibuat segera.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

10 Cara Mendapat Duit Sebagai Pelajar

Read Next

Kedua-dua Pejuang dan GTA mungkin ‘Fade into Oblivion’ selepas Split, Say Analysts

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.