The Malaysia Post

Di bawah PM Anwar, Malaysia Boleh Lakukan Lebih Baik’ Mengenai Iklim, Menggunakan Dana Global

Kampung La yang dilanda banjir di Hulu Besut

Untuk membantu Malaysia mengelakkan banjir yang kerap dan pencemaran udara yang mencekik akibat kebakaran hutan, Perdana Menteri baharu Datuk Seri Anwar Ibrahim harus memanfaatkan lebih banyak pembiayaan hijau global untuk melindungi alam semula jadi dan menangani kesan pemanasan, kata pakar perubahan iklim.

Mengakhiri penantian selama beberapa dekad untuk memimpin negara Asia Tenggara, yang sebahagian besarnya diperintah oleh satu gabungan sejak merdeka, Anwar, 75, membentuk kerajaan dengan blok politik saingan selepas pilihan raya November lalu, dihambat banjir, menghasilkan parlimen yang tergantung.

Setakat ini, Anwar memberi tumpuan kepada rasuah dan peningkatan kos sara hidup tetapi tidak banyak berkata tentang bagaimana beliau akan memperkukuh kelayakan hijau Malaysia – selain daripada menggabungkan kementerian tenaga dan sumber asli dengan kementerian alam sekitar dan air.

“Ia masih awal… (tetapi) saya berharap kerajaan Anwar boleh menjadi lebih proaktif dalam agenda iklim dan biodiversiti,” kata Meena Raman, presiden Friends of the Earth Malaysia.

“Mengiktiraf kecemasan iklim, mengiktiraf kepentingan penyesuaian dan kehilangan dan kerosakan – banyak yang boleh dilakukan,” katanya dalam satu temu bual.

Beliau menggesa kerajaan baharu, sebagai contoh, untuk mengekang banjir bukan sahaja dengan membina infrastruktur kelabu seperti terowong saliran, tetapi juga dengan menyalurkan wang ke dalam pemuliharaan dan pemulihan hutan hulu dan tanah lembap.

Seperti kebanyakan negara di rantau ini, Malaysia kerap dilanda kesan cuaca ekstrem dan peningkatan suhu – sama ada jerebu tercekik dikaitkan dengan kebakaran hutan serantau, kekurangan air, kemarau atau banjir teruk.

Banjir yang bermula pada akhir 2021 menyebabkan kerugian hampir AS$1.5 bilion dan menyebabkan lebih 120,000 orang kehilangan tempat tinggal.

Sementara itu, walaupun merupakan salah satu daripada 17 negara di dunia yang mempunyai biodiversiti yang kaya dengan mega, Malaysia juga merupakan pengeluar utama minyak sawit, kayu dan produk kayu ― yang telah dipersalahkan oleh ramai ahli alam sekitar kerana kadar penebangan hutan yang tinggi.

Walaupun mencatatkan penurunan tahun kelima dalam kehilangan hutan pada 2021, Malaysia masih menduduki tempat kesembilan dalam kalangan negara teratas untuk penebangan hutan tropika, menurut Global Forest Watch.

Henry Chan, ketua pemuliharaan di WWF-Malaysia, berkata kerajaan harus berusaha untuk membangunkan sumber asli negara secara mampan – atau berisiko kehilangannya.

“Mari kita memperkukuh keazaman politik semasa dan komited untuk memenuhi sasaran sifar bersih dan iklim dan biodiversiti yang lain,” katanya.

Baca Lagi | Universiti Malaysia Terunggul dalam Kedudukan QS World 2023

Baca Lagi | Berhati-hati dengan Garis Sesar semasa Membina Negara Dalam Talian

Dana antarabangsa

Walaupun Malaysia sering mengalami banjir musim tengkujuh – hutan yang boleh membantu mengurangkan – perubahan iklim dan alam sekitar sebahagian besarnya tidak hadir pada pilihan raya tahun lepas.

Pengundi lebih mementingkan ekonomi, penjagaan kesihatan, kestabilan politik, rasuah dan kos sara hidup.

Namun, di sebalik Covid-19 dan kegawatan politik baru-baru ini, Malaysia adalah antara lebih 140 negara yang berjanji untuk menghentikan penebangan hutan menjelang 2030 pada sidang kemuncak iklim PBB 2021 di Glasgow.

Ia juga mengesahkan perjanjian global penting untuk meningkatkan perlindungan alam semula jadi yang dipersetujui Disember lalu.

Friends of the Earth’s Raman berkata tekanan belanjawan daripada kesan ekonomi pandemik dan inflasi bermakna Malaysia perlu melakukan usaha yang lebih besar untuk mengakses pembiayaan hijau antarabangsa bagi membantu membiayai tindakan iklimnya.

Selepas banjir teruk pada penghujung 2021, sebagai contoh, Malaysia meminta AS$3 juta daripada Dana Iklim Hijau yang disokong penderma untuk membangunkan rancangan nasional untuk menyesuaikan diri dengan perubahan iklim.

Malaysia mempunyai matlamat untuk mencapai pelepasan sifar bersih menjelang 2050, dan bajet 2022 kerajaan terdahulu memperuntukkan RM100 juta untuk membantu negeri melindungi hutan dan kawasan marin, meningkat daripada RM70 juta sebelumnya.

Raman berkata insentif kewangan yang lebih besar diperlukan bagi negeri-negeri yang ekonominya sebahagian besarnya bergantung kepada ladang tanaman seperti durian, untuk membantu mereka membendung kehilangan hutan.

“Malaysia perlu melakukan lebih banyak lagi – ia boleh melakukan lebih baik dalam banyak bidang (iklim),” tambahnya.

Pejabat perdana menteri tidak menjawab permintaan untuk komen.

Akta perubahan iklim?

Renard Siew, penasihat perubahan iklim di Pusat Tadbir Urus dan Kajian Politik, sebuah badan pemikir Malaysia, berkata banyak kumpulan hijau tempatan mengalu-alukan keputusan pantas untuk menggabungkan kementerian sumber asli dan alam sekitar.

Langkah itu akan menyatukan kerja dan memudahkan pengendalian isu alam sekitar, katanya.

Ramai ahli alam sekitar juga kini berharap kerajaan akan membawa “Akta Perubahan Iklim” bersama-sama dengan strategi nasional untuk penyesuaian iklim, pertama kali dicadangkan pada 2018 tetapi diketepikan di tengah-tengah pergolakan politik selepas 2020.

“(Sesuatu tindakan) akan menjadi pengubah permainan kerana ia mengesahkan komitmen teguh negara untuk melaksanakan tindakan iklim,” kata Siew.

Nur Sakeenah Omar, seorang juru kempen di Greenpeace Malaysia, berkata Anwar, yang bulan ini melawat negara jiran Indonesia pada lawatan pertama ke luar negara sebagai pemimpin, juga harus memperkenalkan akta pencemaran udara bersih atau jerebu rentas sempadan.

Sebagai ketua pembangkang sejak 1990-an, Anwar mempunyai rekod mengetengahkan isu yang dikaitkan dengan perubahan iklim – termasuk banjir, penebangan hutan dan pencemaran udara – dalam kedua-dua media dan parlimen, menurut Greenpeace Malaysia.

Pada pertengahan 2021, beliau merujuk kepada pembalakan haram di kawasan perlindungan sebagai faktor yang menyumbang kepada banjir di luar bandar negeri Kedah, menggesa pemantauan yang lebih baik, selepas seorang menteri kerajaan menyifatkan banjir sebagai “perbuatan Tuhan”.

Chan dari WWF-Malaysia menggesa kerajaan baharu untuk memberi tumpuan kepada melindungi alam semula jadi dan melaksanakan komitmen yang dibuat pada sidang kemuncak iklim dan biodiversiti antarabangsa.

Parti politik gabungan itu juga mesti memenuhi janji pilihan raya mereka mengenai alam sekitar, katanya.

“Kerajaan baharu memberi kami peluang untuk menetapkan semula hubungan kami yang rosak dengan dunia semula jadi,” tambahnya.

“Kami mempunyai peluang sekarang untuk membetulkan kursus demi kepentingan manusia dan planet ini.”

Read Previous

Berhati-hati dengan Garis Sesar semasa Membina Negara Dalam Talian

Read Next

Undi dalam PRU15 Bukan Monolit, Wacana Didominasi Anti-DAP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.