The Malaysia Post

PM Anwar: Putrajaya Permudahkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Melonggarkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Putrajaya telah memutuskan untuk melonggarkan peraturan pengambilan pekerja asing di Malaysia dengan menghapuskan prasyarat sedia ada sambil membenarkan pengambilan dijalankan mengikut keperluan.

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pelan Kelonggaran Penggajian Pekerja Asing (PKPPA) baharu, atau Rancangan Memudahkan Pengambilan Pekerja Asing, akan membolehkan majikan mengambil pekerja asing dari 15 negara berdasarkan apa yang mereka mampu dan perlukan tanpa kekangan sebarang prasyarat atau kuota.

“Kedua, satu siri lawatan kerja oleh delegasi Malaysia akan dianjurkan ke negara sumber untuk membincangkan perkara berkaitan keselamatan dan kesejahteraan pekerja asing di Malaysia,” kata Anwar dalam satu kenyataan selepas mempengerusikan mesyuarat mengenai perkara itu dengan kementerian berkaitan dan agensi hari ini.

KDNK akan Meningkat jika Penggajian Asing Meningkat

“Dianggarkan keluaran dalam negara kasar (KDNK) negara akan meningkat 1 peratus jika kita dapat mempercepatkan pengambilan pekerja asing bagi memenuhi keperluan sektor berkaitan.

“Ketiga, mesyuarat bersetuju untuk melaksanakan Pelan Penentukuran Semula Pendatang Asing Tanpa Izin 2.0 (IIRP) khusus untuk Program Penentukuran Semula Tenaga Manusia (MRP) sehingga Disember 2023.

Baca Lagi | Penyerang Zainal Abidin Hassan, 61 Kini Berkahwin dengan Penyanyi Fyna Jebat, 29

Baca Lagi | Proksi WhatsApp: Apa itu, Cara Menggunakan WhatsApp tanpa Internet

“Di bawah program sebelum ini, iaitu sehingga 31 Disember 2022, 418,649 pekerja asing telah didaftarkan untuk bekerja, manakala 295,425 lagi didaftarkan di bawah program Penentukuran Semula Pemulangan.

“Perbezaan utama IIRP 2.0 ialah syaratnya lebih fleksibel tanpa mengabaikan isu keselamatan dalam negara.”

Anwar berkata rancangan ini, walaupun tidak kekal, bersifat “belum pernah terjadi” untuk memenuhi keperluan pembangunan ekonomi negara.

Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Manusia

Kementerian Dalam Negeri dan Kementerian Sumber Manusia akan menerajui rancangan itu dan Anwar berkata beliau akan membuat pengumuman lanjut mengenai isu itu pada masa akan datang.

Malaysia telah mengalami kekurangan tenaga kerja asing selama hampir dua tahun.

Pada 16 November 2020, kerajaan melancarkan Pelan Penentukuran Semula Pendatang Asing Tanpa Izin, yang dilaksanakan oleh Jabatan Imigresen dengan kerjasama Jabatan Tenaga Kerja Semenanjung Malaysia (JTKSM) dan agensi kerajaan lain, tanpa penglibatan vendor atau pihak ketiga.

Kelayakan Majikan

Ia adalah untuk menetapkan pendatang tanpa izin di negara ini sebagai pekerja asing, yang boleh diambil bekerja oleh majikan yang layak tertakluk kepada syarat ketat yang ditentukan oleh kerajaan.

Program Return Recalibration adalah inisiatif kerajaan untuk memberi peluang kepada pendatang yang tinggal lebih masa dan berada di Malaysia tanpa pas yang sah, untuk pulang secara sukarela ke negara asal mereka.

Walau bagaimanapun, kemasukan buruh baharu adalah perlahan, dengan ramai pemain industri mengadu tentang dakwaan penglibatan pihak ketiga dan bayaran tambahan yang ditanggung oleh mereka dan bakal pekerja mereka.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Proksi WhatsApp: Apa itu, Cara Menggunakan WhatsApp tanpa Internet

Read Next

Menteri: Malaysia Mendapat Kuota Haji Penuh 31,600 Tahun Ini

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.