The Malaysia Post

Menteri: Malaysia Mendapat Kuota Haji Penuh 31,600 Tahun Ini

Malaysia dalam Kuota Penuh Musim Haji

Malaysia telah menerima kuota penuh untuk musim haji tahun ini iaitu seramai 31,600 jemaah, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Dr Mohd Na’im Mokhtar.

Beliau berkata perkara itu telah dimaklumkan kepadanya oleh Menteri Haji dan Umrah Arab Saudi Dr Tawfiq Fawzan Al-Rabia semasa mesyuarat khas pada Isnin bagi membincangkan aspek persiapan menghadapi musim haji 1444H/2023M sempena Persidangan Perkhidmatan Haji dan Umrah 2023. di Arab Saudi.

“Bagi pihak kerajaan Malaysia, saya mengucapkan terima kasih kepada kerajaan Arab Saudi atas kuota penuh ini,” kata Mohd Na’im dalam catatan di Facebook hari ini.

Baca Lagi | Proksi WhatsApp: Apa itu, Cara Menggunakan WhatsApp tanpa Internet

Baca Lagi | PM Anwar: Putrajaya Permudahkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Dr Tawfiq telah memuji Malaysia

Mohd Na’im berkata, pada pertemuan itu, Dr Tawfiq telah memuji Malaysia dan khususnya Lembaga Tabung Haji (TH) atas pengendalian haji yang terbaik dan sistematik serta khidmat teladan yang diberikan kepada jemaah haji.

“Saya telah memberi penegasan bahawa TH akan sentiasa berusaha untuk memberikan perkhidmatan terbaik untuk jemaah haji Malaysia dan akan mematuhi peraturan kerajaan Arab Saudi,” katanya.

Menunaikan Rukun Islam Kelima

Beliau turut melahirkan keyakinan bahawa semua aspek telah diteliti bagi memastikan keselamatan bakal jemaah haji dari seluruh dunia di samping menunaikan rukun Islam yang kelima itu.

Kuota haji untuk Malaysia dan negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) lain ialah 0.1 peratus daripada jumlah penduduk negara itu. Bagaimanapun, kuota itu dikurangkan pada tahun lepas berikutan pandemik Covid-19.

Read Previous

PM Anwar: Putrajaya Permudahkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Read Next

Dr Noor Hisham: Tiada Pengetatan SOP Covid-19 Hanya Jet

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.