The Malaysia Post

Proksi WhatsApp: Apa itu, Cara Menggunakan WhatsApp tanpa Internet

Pelayan Proksi WhatsApp Dicipta oleh Pelbagai Sukarelawan dan Organisasi

WhatsApp ialah salah satu platform pemesejan segera yang paling disukai di seluruh dunia. Ia tersedia untuk dimuat turun di Play Store dan juga App Store dan menawarkan pemesejan segera, panggilan, status perkongsian dan banyak lagi ciri.

Apl milik meta menawarkan platform kepada orang ramai untuk berhubung dan berkomunikasi. Walau bagaimanapun, tidak semua orang mempunyai akses kepadanya. Negara seperti China, Korea Utara, UAE, Iran dan banyak lagi sama ada telah melarang aplikasi itu di negara mereka atau telah mengehadkan penggunaannya. Atau kadangkala negara sering mengehadkan atau menyekat internet, menyekat orang ramai daripada menggunakan perkhidmatan dalam talian. Tetapi kini WhatsApp cuba membantu orang dari negara ini menggunakan platform sambil ‘membantu orang berkomunikasi dengan bebas.’

WhatsApp baru-baru ini melancarkan sokongan proksi untuk semua penggunanya di seluruh dunia. Kemas kini baharu akan membantu pengguna mengakses apl pemesejan walaupun perkhidmatan internet diharamkan atau disekat di kawasan mereka. Terutamanya di negara yang menutup internet adalah perkara biasa atau WhatsApp disekat atau disekat di bawah penapisan kerajaan. Mari kita lihat secara terperinci apa itu sokongan proksi oleh WhatsApp dan cara menggunakannya.

Baca Lagi | 5 Rahsia Profil LinkedIn Yang Boleh Bersaing Di Pasaran Kerja 2023

Baca Lagi | Penyerang Zainal Abidin Hassan, 61 Kini Berkahwin dengan Penyanyi Fyna Jebat, 29

Apakah sokongan proksi WhatsApp?

Terdapat banyak negara di mana kerajaan sering menutup perkhidmatan internet, dan orang ramai dinafikan akses untuk menghubungi keluarga atau orang tersayang dalam talian. Bagaimanapun, dengan sokongan proksi baharu untuk WhatsApp, platform itu akan membolehkan pengguna terus menggunakan WhatsApp walaupun sambungan internet di kawasan mereka disekat atau terganggu.

Sokongan proksi WhatsApp akan membantu pengguna menyambung ke WhatsApp melalui pelayan yang disediakan oleh sukarelawan dan organisasi. “Memilih proksi membolehkan anda menyambung ke WhatsApp melalui pelayan yang disediakan oleh sukarelawan dan organisasi di seluruh dunia yang berdedikasi untuk membantu orang ramai berkomunikasi dengan bebas,” baca catatan blog rasmi WhatsApp.

WhatsApp seterusnya memberi jaminan kepada penggunanya bahawa sambungan proksi juga akan mengekalkan tahap privasi dan keselamatan yang sama yang dinikmati pengguna pada sambungan biasa. Penyulitan hujung ke hujung akan berada di sana yang akan memastikan bahawa komunikasi antara dua pengguna WhatsApp adalah peribadi tiada orang ketiga, pelayan proksi, WhatsApp atau Meta boleh melihatnya.

Bagaimana untuk mencari pelayan proksi untuk WhatsApp

Pelayan proksi WhatsApp boleh digunakan jika internet terganggu atau disekat atau akses kepada WhatsApp dinafikan. Setiap kali pengguna mempunyai akses internet, mereka boleh mencari melalui media sosial atau enjin carian untuk sumber yang dipercayai yang telah mencipta proksi.

Cara menyambung kepada proksi pada Android

 • Sebelum menyambung ke pelayan proksi pastikan anda mempunyai versi terkini WhatsApp. Untuk menyambung kepada proksi-
 • Buka WhatsApp> tab Sembang> Tetapan.
 • Sekarang ketik pada Storan dan Data > Proksi.
 • Ketik gunakan Proksi.
 • Seterusnya, ketik Tetapkan Proksi dan masukkan alamat proksi.
 • Ketik pada Simpan.
 • Selepas sambungan berjaya, anda akan dapat melihat tanda semak.

Sekiranya anda tidak dapat menghantar atau menerima WhatsApp menggunakan proksi, maka ia mungkin disekat. Anda boleh menekan lama alamat proksi yang disekat untuk memadamkannya dan cuba menyambung ke alamat proksi lain.

Pengguna boleh menyimpan berbilang alamat proksi untuk situasi sedemikian.

Bagaimana untuk menyambung kepada proksi pada iPhone

 • Pergi ke Tetapan WhatsApp.
 • Ketik pada Storan dan Data > Proksi.
 • Ketik gunakan Proksi.
 • Masukkan alamat proksi dan ketik simpan untuk menyambung.
 • Terutama, WhatsApp memberi amaran kepada pengguna untuk tidak menggunakan proksi pihak ketiga kerana ia akan berkongsi alamat IP dengan pembekal proksi. Secara ketara, proksi pihak ketiga tidak disediakan oleh WhatsApp dan platform memastikan privasi dan keselamatan penggunanya.

Bagaimana untuk menyediakan pelayan proksi WhatsApp

Jika anda ingin membantu orang dan mencipta pelayan proksi WhatsApp untuk mereka, anda boleh menyediakan proksi menggunakan pelayan dengan port 80, 443 atau 5222 tersedia dan nama domain (atau subdomain) yang menghala ke alamat IP pelayan. Untuk butiran lanjut tentang kod sumber, anda boleh menyemak maklumat di GitHub.

Read Previous

Penyerang Zainal Abidin Hassan, 61 Kini Berkahwin dengan Penyanyi Fyna Jebat, 29

Read Next

PM Anwar: Putrajaya Permudahkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.