The Malaysia Post

5 Rahsia Profil LinkedIn Yang Boleh Bersaing Di Pasaran Kerja 2023

Rahsia Profil LinkedIn

Tahun baru telah tiba, dan bagi mereka yang berorientasikan kerjaya, begitu juga dengan senarai matlamat profesional yang perlu ditangani.

Gandakan saiz rangkaian profesional anda, promosikan organisasi anda secara luaran, cari kerja baharu selepas diberhentikan, naikkan gaji tahunan anda, dapatkan mentor…

Adakah anda percaya kepada saya jika saya berkata anda boleh menyemak mana-mana item ini daripada senarai tugasan anda hanya dengan memberikan muka baru pada halaman LinkedIn anda? Kedengarannya cetek, tetapi ia adalah benar: kemungkinan anda akan menerima temu duga kerja atau mempunyai perbualan yang mengubah kerjaya dalam tahun depan sangat bergantung pada kaliber profil LinkedIn anda.

Anda juga boleh memasukkan kasut tumit tinggi itu ke dalam almari dan melupakan tentang menyeterika baju itu kerana anda boleh memacu kerjaya anda ke hadapan hanya dengan berbaring di sofa anda dengan komputer riba sambil memakai peluh semalam.

Ia mungkin bukan rupa profesional atau ergonomik, tetapi pada zaman sekarang, ia berfungsi. Ungkapan “menjejakkan kaki ke pintu” tidak pernah jauh dari makna literalnya.

Profil LinkedIn yang berkilat akan menguasai pasaran pekerjaan 2023
Jika pemikiran untuk menulis semula bio LinkedIn anda atau sumbang saran tajuk yang menarik membuatkan anda mahu berlari ke arah yang bertentangan, percayalah saya apabila saya katakan anda harus berfikir semula.

Dengan lebih daripada 875 juta pengguna di seluruh dunia, peranan LinkedIn dalam proses pengambilan pekerja adalah sangat besar. Tinjauan Negara Perekrut Jobvite 2020 melaporkan bahawa 72% perekrut menggunakan LinkedIn untuk mengupah calon baharu. Setiap saat, 101 permohonan kerja dihantar melalui platform. Lapan orang diupah setiap minit.

Jangan Terpedaya

Kelaziman penyenaraian pekerjaan tidak sama dengan lebihan kerja. Menurut Laporan Tenaga Kerja Disember 2022 LinkedIn, pengambilan pekerja merentas semua industri turun 4.9% dari Oktober hingga November dan 20.5% lebih rendah berbanding November tahun lalu. Lebih membimbangkan, pengambilan pekerja semasa telah jatuh 11.9% di bawah paras pra-pandemi – penunjuk yang jelas bahawa pasaran pekerjaan sedang memasuki peralihan yang tidak pernah kami alami selama bertahun-tahun.

Pemburu pekerjaan yang ingin bekerja dari rumah menghadapi pertempuran yang sangat kompetitif. Kerja jauh membentuk hanya lima belas peratus daripada pekerjaan yang disenaraikan di LinkedIn, tetapi menerima 50% daripada aplikasi platform. The Washington Post menamakan pertembungan yang semakin meningkat antara minat pekerja dalam kerja jauh dan majikan yang sanggup membenarkannya sebagai “ketakpadanan yang hebat.”

Dalam pasaran kerja yang tepu dengan calon, mereka yang mempunyai profil LinkedIn berkilat anggun naik ke atas.

5 langkah untuk glam-up profil LinkedIn anda

1. Susun profil anda di sekeliling matlamat kerjaya anda

Sama ada anda mengambil bahagian dalam azam Tahun Baru atau tidak, permulaan tahun baru datang dengan keinginan yang tidak dapat dielakkan untuk membayangkan masa depan yang menanti. Gunakan masa ini untuk memikirkan matlamat kerjaya yang anda ada untuk tahun yang akan datang. Melakukan perkara ini sebelum anda menyelami ubah suai LinkedIn sepenuhnya akan membantu anda menyusun perubahan yang anda lakukan untuk tujuan tertentu. Profil yang padu memberi perekrut mesej yang jelas tentang siapa anda dan perkara yang anda tawarkan.

Berikut ialah beberapa soalan yang anda boleh membantu anda menentukan matlamat kerjaya yang anda ada untuk tahun baharu:

 • Di manakah anda ingin melihat diri anda menjelang akhir tahun?
 • Apakah set kemahiran yang anda gunakan terutamanya dalam kerjaya anda tahun ini– dan apakah kata kunci yang mencerminkan kemahiran tersebut apabila digunakan pada profil anda (ingat! Perekrut mencari mengikut kata kunci)?
 • Bagaimanakah anda mahu jenama anda berubah pada tahun hadapan?
 • Fikirkan syarikat impian yang anda ingin bekerja. Apakah tanggapan yang ingin anda berikan dalam perbualan dengan perekrut?
 • Apakah topik dan kemahiran yang akan bermanfaat untuk anda pelajari dan kembangkan?

2. Ubahsuai butiran

Profil LinkedIn yang jarang atau berkerak memberikan perekrut sedikit kepercayaan bahawa seseorang akan berprestasi pada standard yang tinggi di tempat kerja. Ia hanya fakta kehidupan: estetika penting, dan ini benar terutamanya dalam pasaran kerja. Luangkan masa untuk memastikan butiran profil LinkedIn anda diluruskan. Pencahayaan foto, tanda baca, penerangan kerja – ini mungkin kelihatan seperti perkara kecil, tetapi perekrut menyedari apabila mereka selesai dengan selamba.

Lihat kandungan yang anda sudah ada pada halaman anda dan lihat cara ia boleh diperbaiki atau dikemas kini:

 • Gambar profil
 • Gunakan foto yang hampir menyerupai penampilan semasa anda
 • Elakkan menggunakan foto dengan pencahayaan yang kurang baik atau orang tambahan yang perlu anda potong
 • Pakai pakaian kasual perniagaan, ambil gambar dari dada ke atas di hadapan a
 • latar belakang biasa
 • Tajuk
 • Elakkan tajuk lalai yang menunjukkan tajuk kerja anda di bawah nama anda
 • Sebaliknya, berikan skop luas tentang siapa anda dengan memasukkan kemahiran, pensijilan, matlamat masa depan dan tafsiran anda sendiri tentang maksud melakukan kerja yang anda lakukan
 • Gunakan tajuk anda untuk menerangkan ke mana anda ingin pergi. Jika anda berada dalam bidang teknologi, beralih kepada komunikasi, pimpin dengan perkara yang anda mahu lakukan.
 • Mengenai maklumat
 • Pastikan bio anda ditulis dalam orang pertama (gunakan perkataan “saya” dan “saya”)
 • Semak semula kesalahan tatabahasa dan kesalahan tanda baca
 • Elakkan bahasa santai, ayat berpecah-belah dan penggunaan emoji yang berlebihan
 • Foto latar belakang
 • Jadikan profil anda muncul dengan menambahkan foto latar belakang dalam ruang di atas gambar profil anda
 • Elakkan foto peribadi dan foto kumpulan
 • Pertimbangkan untuk menggunakan imej halus yang berkaitan dengan kerjaya anda
 • Pencapaian baru
 • Tambahkan pekerjaan, anugerah atau pencapaian utama yang anda miliki sejak kali terakhir mengemas kini profil anda
 • Pengalaman kerja terdahulu
 • Rawat bahagian Halaman LinkedIn anda seperti resume anda dengan menerangkan kerja yang anda lakukan dengan beberapa peluru yang diketuai oleh kata kerja tindakan yang kuat
 • Format teks secara konsisten merentas semua entri kerja

Baca Lagi | Zii Jia Katakan Cergas, Bersedia Melaksanakan Cabaran Serius

Baca Lagi | Top Glove Melantik Pengarah Bebas Baharu

3. Menilai semula kata kunci anda

Ini adalah bahagian di mana strategi dimainkan. Anda boleh mencipta profil paling estetik yang pernah dilihat oleh LinkedIn, tetapi ia tidak akan dilihat oleh perekrut jika anda tidak memanfaatkan kata kunci dengan betul. Kata kunci ialah istilah yang biasa digunakan dalam industri tertentu. Perekrut yang mengambil calon pekerjaan melalui LinkedIn selalunya akan menapis hasil dengan memasukkan kata kunci yang berkaitan dengan kedudukan atau industri ke dalam ciri carian platform. Lebih banyak kata kunci yang anda sertakan dalam profil anda, lebih baik peluang anda untuk didekati oleh perekrut yang ingin mengupah seseorang dalam bidang berkaitan itu.

Fikirkan tentang beberapa kata kunci yang berkaitan dengan matlamat yang anda sumbang sarankan dalam langkah 1. Jika anda ingin menukar pekerjaan, anda mungkin boleh mendapat manfaat dengan mengkata semula bahagian “mengenai” profil anda dan huraian kerja sebelumnya untuk menggambarkan dengan lebih baik kemahiran yang dicari dalam pilihan anda. pekerjaan atau industri. Tetapi pastikan anda mengelak daripada menggunakan kata kunci yang membentangkan kebenaran – anda mungkin fikir ini memberi anda kelebihan berbanding calon, tetapi ia hanya akan menjejaskan kredibiliti anda di kemudian hari.

4. Kembangkan rangkaian anda dengan kumpulan LinkedIn

Menatal melalui gulungan siaran LinkedIn yang kelihatan tidak terhingga menjadikannya mudah untuk melupakan bahawa platform, pada terasnya, ialah rangkaian profesional. Mengambil jawatan secara pasif daripada rakan sebaya kolej jarang sekali mencukupi untuk memacu kerjaya anda ke hadapan. Sebaliknya, anda perlu menggunakan LinkedIn untuk mencari profesional secara aktif yang mempunyai hubungan dan peluang yang berharga dalam bidang kerja anda, dan mencari kumpulan LinkedIn yang betul adalah satu permata.

Cara paling mudah untuk melakukan ini? Sertai lebih banyak kumpulan LinkedIn dan perhatikan kumpulan mana yang mempunyai profesional yang berfikiran sama dan penglibatan positif. Terdapat kumpulan LinkedIn yang berkaitan dengan hampir setiap bidang pekerjaan dan topik pembangunan profesional di luar sana, termasuk beberapa untuk pencari kerja. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai mana yang saya cadangkan di sini.

5. Menjadi lebih aktif dan meneroka mod pencipta

Siaran, ulasan, suka dan perkongsian anda semuanya memainkan peranan dalam membentuk tanggapan pengurus pengambilan pekerja terhadap anda. Pada dasarnya, mereka adalah sebahagian daripada jenama peribadi anda. Walaupun sesetengah orang mungkin berpendapat adalah lebih selamat untuk mengelak daripada meninggalkan jejak aktiviti, laluan ini boleh menjadi lebih memudaratkan. Kekurangan penglibatan di LinkedIn berbunyi sebagai kekurangan minat dalam pembangunan profesional dan sedikit, jika ada, pencapaian di tempat kerja. Sudah tentu, ini mungkin juga tidak berlaku, tetapi ia tidak mengubah fakta bahawa seorang perekrut tidak mempunyai sebab untuk mempercayai sebaliknya.

Jika anda bimbang untuk melibatkan diri dengan profesional lain di LinkedIn, celupkan kaki anda ke dalam air dengan menyukai dan mengulas pada siaran yang muncul dalam suapan anda. Perlu diingat bahawa ulasan yang mendorong jawapan susulan akan mendorong lebih banyak penglibatan daripada ulasan yang hanya mengesahkan siaran itu.

Anda tidak perlu membuat siaran LinkedIn anda sendiri terlalu rumit. Kemas kini pantas tentang projek pasukan atau siaran yang menyerlahkan penglibatan komuniti syarikat anda ialah sumbangan ringkas tetapi positif kepada garis masa orang ramai. Lakukan yang terbaik untuk kekal aktif dan konsisten di platform. Pertimbangkan untuk memberi diri anda bilangan siaran tertentu untuk disasarkan setiap minggu atau bulan.

Di atas segalanya, pastikan kandungan yang anda sumbangkan kepada LinkedIn kekal bergaya dan mengelakkan konflik. Terdapat tempat yang lebih baik yang anda boleh pergi jika anda mencari ketegangan, iaitu Facebook dan Twitter.

Read Previous

Top Glove Melantik Pengarah Bebas Baharu

Read Next

Penyerang Zainal Abidin Hassan, 61 Kini Berkahwin dengan Penyanyi Fyna Jebat, 29

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.