The Malaysia Post

Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu

Peningkatan Kes Covid-19

Kementerian Kesihatan (KKM) semalam (11 Oktober) menafikan khabar angin yang tersebar di platform pemesejan WhatsApp bahawa terdapat peningkatan pesat dan besar dalam kes Covid-19 di sini dengan penyakit yang teruk dan kematian akibat virus XBB varian Omicron yang beredar.

Kementerian itu dalam satu kenyataan berkata ia juga memulakan tindakan di bawah Akta Perlindungan daripada Kepalsuan dan Manipulasi Dalam Talian (Pofma) terhadap kepalsuan tersebut.

KKM menyatakan di laman webnya bahawa sub-varian XBB telah dikesan di beberapa negara seperti Australia, India, Jepun dan Amerika Syarikat sejak Ogos tahun ini.

“Berdasarkan data tempatan awal, kes XBB tidak lebih serius daripada sub-varian Omicron yang lain.”

Kes Teruk adalah Rendah

KKM dalam kenyataannya semalam berkata, walaupun terdapat peningkatan kes di sini yang didorong oleh XBB, termasuk peningkatan selepas hujung minggu Selasa ini, jumlah kes teruk kekal rendah.

“Ini berkemungkinan besar disebabkan oleh daya tahan yang dibina melalui vaksinasi dan gelombang jangkitan sebelumnya. Kami memantau trajektori dengan teliti.”

Lebih penting lagi, tiada bukti XBB menyebabkan penyakit yang lebih teruk, tambah KKM.

“Setakat ini, sebahagian besar pesakit terus melaporkan gejala ringan seperti sakit tekak atau sedikit demam, terutamanya jika mereka telah diberi vaksin.”

Setakat semalam, terdapat 11 pesakit Covid-19 di bawah rawatan rapi dan 50 memerlukan sokongan oksigen, hanya “sedikit lebih tinggi” daripada paras yang diperhatikan dalam beberapa bulan lalu, kata kementerian itu.

Puncak Delta dan Omicron

Sebagai perbandingan, pada puncak gelombang jangkitan Delta dan Omicron sebelum ini, jumlah ini adalah 171 pesakit di bawah rawatan rapi dan 308 yang memerlukan bantuan oksigen, manakala pada puncak gelombang Omicron, terdapat 54 pesakit di unit rawatan rapi dan 242 yang memerlukan sokongan oksigen.

“Peningkatan kes dimasukkan ke hospital adalah sejajar dengan peningkatan keseluruhan kes,” tambah KKM. “Pada masa ini terdapat 490 kes dimasukkan ke hospital berbanding 1,600 pada puncak gelombang Delta dan kira-kira 800 pada puncak gelombang Omicron.”

Kementerian juga berkata bahawa jabatan kecemasan di hospital, bagaimanapun, “terus menjadi sangat sibuk”.

“Kami menggalakkan orang ramai supaya tidak tergesa-gesa ke jabatan kecemasan melainkan mereka mengalami keadaan perubatan kecemasan.

“Pesakit yang masuk ke jabatan kecemasan dengan keadaan bukan kecemasan, termasuk kanak-kanak, akan dilencongkan ke klinik penjagaan segera atau klinik penjagaan primer lain untuk penilaian lanjut, supaya mengutamakan sumber jabatan kecemasan untuk pesakit yang memerlukan rawatan perubatan.”

Terdahulu semalam, KKM berkata bahawa ia sedang membawa pelancaran vaksin bivalen Moderna-Spikevax, yang menawarkan perlindungan terhadap coronavirus asal Sars-CoV-2 dan varian Omicronnya, sebahagiannya disebabkan peningkatan pesat dalam kes strain XBB.

Baca lagi | Real Madrid dan Man City mengunci 16 tempat terakhir Liga Juara-Juara
Baca lagi | Bintang ‘Murder, She Wrote’ Angela Lansbury meninggal dunia pada usia 96 tahun

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Bintang ‘Murder, She Wrote’ Angela Lansbury meninggal dunia pada usia 96 tahun

Read Next

Hujan lebat, banjir kilat mengancam tenggara Australia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.