The Malaysia Post

Hujan lebat, banjir kilat mengancam tenggara Australia

Sistem Cuaca Tegar

Penduduk di tenggara Australia diberi amaran hari ini supaya bersiap sedia menghadapi sistem cuaca sengit yang boleh membawa angin merosakkan dan hujan lebat dalam tempoh dua hari akan datang.

Victoria, rumah kepada Melbourne, dijangka menjadi negeri yang paling teruk terjejas dengan pihak berkuasa menggesa penduduk di kawasan serantau terpencil untuk menyimpan bekalan penting selama sekurang-kurangnya tiga hari kerana mereka bimbang air yang naik dengan cepat boleh memusnahkan seluruh bandar.

Kebanyakan negeri Victoria dan utara Tasmania sepatutnya bersiap sedia menghadapi angin kencang dan hujan lebat pada hari Khamis sehingga 120 mm (4.7 inci), kira-kira dua kali ganda purata untuk sepanjang bulan.

“Hujan akan berterusan hari ini, kemudian ke esok, itu benar-benar menjadi hari puncak,” kata peramal Biro Meteorologi (BoM) Jonathan How kepada televisyen ABC. “Awasi amaran itu … ia akan menjadi agak berbahaya di luar sana.”

Kelajuan angin boleh mencapai sehingga 100 km sejam (62 mph) merentasi tengah dan timur Victoria pada hari Khamis.

Empangan Air Penuh

Beberapa empangan dan sungai di Victoria sudah penuh kerana acara La Nina berbilang tahun, biasanya dikaitkan dengan peningkatan hujan. Fenomena itu berlaku untuk tahun ketiga berturut-turut dan berkemungkinan akan berlarutan hingga tahun depan.

Negara jiran New South Wales, yang menanggung beban sistem cuaca liar minggu lalu, boleh menerima sehingga 50 mm (2 inci) di wilayah selatannya dalam tempoh enam jam pada Khamis yang mungkin menyebabkan banjir baharu di beberapa sungai, kata biro cuaca dalam kemas kini terbarunya.

Satu mayat, dipercayai lelaki hilang, ditemui dalam kenderaan yang ditenggelami air banjir di wilayah barat tengah negeri itu, kata polis lewat pada Selasa.

Banjir sungai masih mengancam bandar pedalaman Wagga Wagga, di mana beberapa penduduk di kawasan rendah diminta berpindah semalaman. Hampir 100 amaran banjir kekal di seluruh New South Wales walaupun hujan lebat telah reda sejak Isnin.

Baca lagi | Bintang ‘Murder, She Wrote’ Angela Lansbury meninggal dunia pada usia 96 tahun
Baca lagi | Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu

Read Next

Orang dalam Pakatan mengakui perpecahan pilihan raya negeri dan nasional mungkin menentangnya

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.