The Malaysia Post

Orang dalam Pakatan mengakui perpecahan pilihan raya negeri dan nasional mungkin menentangnya

Pilihan Raya Negeri dan Kebangsaan

Pakatan Harapan (PH) mungkin berada dalam kerugian jika memilih untuk mengadakan pilihan raya negeri dan kebangsaan secara berasingan di Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan yang dikuasainya, akui orang dalam.

Beberapa pemimpin PH yang tidak dinamakan memberitahu The Star bahawa mengadakan pilihan raya negeri selepas pilihan raya umum ke-15 malah boleh menyebabkan gabungan itu kehilangan ketiga-tiga negeri itu kerana gabungan Barisan Nasional (BN) akan dapat menumpukan jenteranya yang hebat dan bukannya tersebar tipis.

Mereka menambah bahawa pengundi luar juga mungkin tidak pulang hanya untuk pilihan raya negeri jika ia dipisahkan.

“Dengan begitu banyak parti dalam pergaduhan kali ini, Barisan Nasional adalah pilihan besar untuk memenangi PRU15.

“Sekiranya ketiga-tiga negeri itu mengadakan pengundian tahun depan, mereka bukan sahaja perlu berdepan dengan Barisan Negeri tetapi seluruh jentera pilihan raya dari peringkat persekutuan,” kata seorang pemimpin PKR dipetik.

Beliau dilaporkan menambah bahawa adalah tidak bijak untuk mengadakan pengundian secara berasingan di Negeri Sembilan kerana PKR kini tidak berada pada tahap yang paling kuat di sana.

Negeri Sembilan Pembubaran

Pemimpin PKR yang sama menunjukkan bahawa Dewan Undangan Negeri Sembilan mungkin akan dibubarkan selepas persidangannya pada 17 Oktober.

“Jika kita mengadakan pengundian secara berasingan, kita akan mengalami nasib yang sama seperti di Melaka dan Johor.

“Kami tidak mampu untuk berdepan lagi kerana ini akan menjadikan kami tidak relevan,” katanya dipetik sebagai berkata, memetik kemenangan besar BN pada pilihan raya negeri Melaka dan Johor masing-masing pada November dan Mac lalu.

Seorang lagi pemimpin PKR Negeri Sembilan yang tidak dinamakan turut menyokong pandangan untuk mengadakan pilihan raya negeri dan kebangsaan serentak untuk “mencairkan” kuasa BN.

“Sama ada anda suka atau tidak, mereka mempunyai dana dan jentera pilihan raya yang besar.

“Jika Negri bersuara, kita akan duduk itik tahun depan kerana Barisan, yang kemungkinan besar sudah menjadi Kerajaan Persekutuan, akan dapat menggerakkan jenteranya ke tiga negeri,” sumber kedua dipetik sebagai berkata.

PH mengenai Sentimen Awam

Orang dalam PKR Negeri Sembilan berkata PH boleh menggerakkan sentimen orang ramai pada pilihan raya monsun untuk menjadikan pengundi menentang gabungan BN pimpinan Umno yang menuntut pilihan raya awal walaupun berulang kali memberi amaran tentang bahaya daripada pelbagai kumpulan.

“Apa yang membuatkan anda fikir pengundi, terutama yang tinggal jauh dari rumah, akan kembali mengundi pada pilihan raya negeri tahun depan?

“Perkara yang paling masuk akal untuk dilakukan ialah mengadakan pilihan raya negeri secara serentak,” kata pemimpin PKR negeri itu dipetik berkata.

Seorang pemimpin DAP negeri memberitahu The Star bahawa pilihan raya berasingan boleh memihak kepada PH hanya jika kerajaan pimpinan PAS Kedah, Kelantan dan Terengganu juga bersetuju untuk membubarkan DUN mereka pada masa yang sama.

“Terdapat sesi percambahan fikiran mengenai perkara ini, dan kami telah melihat beberapa senario.

“Memandangkan Pakatan menentang mengadakan PRU15 tahun ini, kita tidak akan rugi sangat jika tiga negeri kita dan tiga negeri PAS bersetuju untuk mengadakan pilihan raya negeri pada masa yang sama tahun depan.

“Barisan kemudiannya perlu membahagikan tenaga kerjanya dan ini akan mengurangkan pengaruhnya,” kata orang dalam DAP itu dipetik sebagai berkata.

Parti itu dilaporkan terkejut dengan keputusan Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari untuk tidak memberikan lima Adun parti jawatan kanan dalam barisan PKR negeri.

Malam tadi, Setiausaha Agung DAP Anthony Loke berkata DAP Pulau Pinang telah meminta kepimpinan pusat parti itu menyemak semula keputusan untuk tidak membubarkan DUN bersama-sama Parlimen dan akan membawa perkara itu ke mesyuarat majlis presiden PH malam ini.

Terdahulu semalam, Amirudin mengesahkan tiada pilihan raya negeri bagi Selangor tahun ini selepas menghadap Sultan Selangor, yang telah memberikan perkenan baginda agar dewan undangan negeri terus beroperasi seperti sedia ada dan bukannya pembubaran seperti Parlimen.

Baca lagi | Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu
Baca lagi | Hujan lebat, banjir kilat mengancam tenggara Australia

Read Previous

Hujan lebat, banjir kilat mengancam tenggara Australia

Read Next

Top 10 Lelaki Terkaya di Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.