The Malaysia Post

Bintang ‘Murder, She Wrote’ Angela Lansbury meninggal dunia pada usia 96 tahun

Angela Lansbury

Pelakon Angela Lansbury, yang menjadi nama ramai menerusi peranannya sebagai detektif penulis dalam Murder, She Wrote, meninggal dunia semalam, umum keluarganya. Dia berumur 96 tahun.

Bintang kelahiran British, yang mendapati kemasyhuran dan kekayaan sebagai salah satu watak televisyen yang paling diingati, juga merupakan pelakon pentas dan filem yang sangat berjaya dan dihiasi.

“Anak-anak Dame Angela Lansbury sedih untuk mengumumkan bahawa ibu mereka meninggal dunia dengan aman dalam tidurnya di rumah di Los Angeles… hanya lima hari sebelum hari lahirnya yang ke-97,” kata satu kenyataan yang dipetik secara meluas dalam media AS.

Penghormatan datang Selasa dari seluruh dunia, dengan bekas perdana menteri Australia Malcolm Turnbull menyiarkan gambar pasangan itu, yang merupakan sepupu.

“Terima kasih Angela atas kegembiraan & kasih sayang yang telah anda kongsikan dengan seluruh dunia sepanjang hidup anda,” tulis Turnbull di Twitter.

Sementara itu Nasa menyiarkan apa yang dipanggil “mawar kosmik” – buruj angkasa lepas – untuk mengenang pelakon itu.

Pembunuhan, Dia Menulis

Lansbury berusia hampir 60 tahun apabila dia menjaringkan peranan yang menjadikannya terkenal: penulis misteri dan pengawal amatur dalam siri televisyen hebat Murder, She Wrote.

Dalam kerjaya yang menjangkau lebih tujuh dekad, dia muncul dalam kira-kira 60 filem dan membintangi beberapa muzikal terbesar Broadway.

Dia memenangi enam Golden Globes, lima Anugerah Tony untuk kerjanya dalam teater Amerika dan, pada 2013, Oscar seumur hidup kehormat.

Tetapi kebanyakan orang ingat dia sebagai janda pertengahan umur Jessica Fletcher yang sederhana, yang membongkar penjenayah dalam siri televisyen Murder, She Wrote, yang disiarkan dari 1984 hingga 1996 di televisyen AS dan dieksport ke berpuluh-puluh negara, menjadikannya diiktiraf seluruh dunia.

“Saya kagum, hampir semua tempat di dunia mengenali Jessica Fletcher. Mereka melayan saya seperti bintang rock,” kata Lansbury pada 2016.

Siri 264 episod itu memenangi empat Golden Globesnya, serta kekayaan: dia memperoleh sehingga AS$300,000 setiap episod.

Walaupun begitu, pada 2017 pada usia 91 tahun, pelakon yang masih rancak bercakap tentang keinginannya untuk memainkan watak Jessica Fletcher “sekali lagi”, lapor media British.

Debut skrin remaja

Lansbury dilahirkan di London pada 16 Oktober 1925, dalam keluarga ahli politik dan pelakon.

Datuknya, George Lansbury, adalah seorang pemimpin parti Buruh Britain pada tahun 1930-an dan ibunya, Moyna Macgill, adalah seorang pelakon Ireland.

Pada tahun 1940 dia berhijrah dengan ibunya yang balu ke Amerika Syarikat, melarikan diri dari serangan Perang Dunia II.

Berambut perang dengan mata besar dan biru, dia belajar lakonan di New York.

Kejayaan filemnya datang pada usia 17 tahun apabila dia dilakonkan sebagai pembantu rumah Nancy dalam filem thriller psikologi 1944 Gaslight dengan Ingrid Bergman, peranan yang memenanginya pencalonan Oscar untuk pelakon pembantu wanita terbaik dan membawa kepada kontrak tujuh tahun dengan studio MGM.

Satu lagi pencalonan Oscar dengan cepat menyusul, untuk The Picture of Dorian Grey pada tahun 1946, manakala pencalonan ketiga datang untuk The Manchurian Candidate pada tahun 1963, peranan yang mana dia mengambil dua Golden Globe.

Walau bagaimanapun, Lansbury sering diketepikan dalam peranan sekunder, memainkan watak yang lebih tua daripada dirinya.

“Saya memainkan bahagian yang lebih tua ketika saya masih muda kerana saya bukan kecantikan skrin besar. Saya seorang pelakon watak,” katanya kepada radio BBC pada 2014.

Dalam komedi muzikal Blue Hawaii pada tahun 1961, sebagai contoh, dia adalah ibu kepada pemandu pelancong yang hebat yang dimainkan oleh Elvis Presley, yang hanya 10 tahun lebih muda daripadanya.

Dari Hollywood ke Broadway

Kecewa dengan kerjayanya yang perlahan di Hollywood, Lansbury berpindah ke teater di Broadway pada akhir 1950-an.

Dia menjadi bintang dalam peranan tajuk Mame muzikal 1966, tentang orang New York yang kaya semasa Kemelesetan, yang mana dia menginjak papan lebih daripada 1,500 kali dan memenangi Anugerah Tony pertamanya. Gypsy (1973-1975) dan Sweeney Todd (1979) diikuti.

Tetapi dia terus mengambil peranan dalam pawagam, memperoleh penonton yang lebih muda sebagai ahli sihir dalam filem Disney hit Bedknobs and Broomsticks pada tahun 1971.

Dia memenangi anugerah Tony yang kelima pada tahun 2009 untuk peranannya di Broadway sebagai peramal Madame Arcati dalam “Blithe Spirit” karya Noel Coward.

Dia mengulangi bahagian itu, pada lewat 80-an, di hujung Barat London pada 2014 — kali pertama di pentas London dalam tempoh 39 tahun, memenangi sambutan hangat.

“Dia seorang yang paling profesional,” Michael Blakemore, yang mengarahkannya dalam drama itu, dipetik sebagai berkata dalam akhbar The Guardian pada 2015.

“Saya fikir orang seperti dia, yang telah berlakon sejak remaja, menghasilkan hadiah istimewa kerana mereka mempelajari asas kraf mereka ketika mereka muda dan mudah terpengaruh,” katanya.

Lansbury telah berkahwin selama 53 tahun dengan suami keduanya Peter Shaw, yang meninggal dunia pada 2003.

Britain menjadikan Lansbury seorang wanita hebat pada tahun 2014.

“Selain tiga anaknya, Anthony, Deirdre dan David, dia meninggalkan tiga cucu, Peter, Katherine dan Ian, serta lima cicit dan abangnya, penerbit Edgar Lansbury,” kata kenyataan keluarga itu.

“Majlis keluarga persendirian akan diadakan pada tarikh yang akan ditentukan.”

Baca lagi | Calon Bersatu di Sabah bertanding di bawah logo GRS, kata Muhyiddin

Baca lagi | Real Madrid dan Man City mengunci 16 tempat terakhir Liga Juara-Juara

Read Previous

Real Madrid dan Man City mengunci 16 tempat terakhir Liga Juara-Juara

Read Next

Covid-19: KKM Singapura menafikan khabar angin WhatsApp yang mendakwa lonjakan pesat dalam penyakit teruk, kematian akibat strain XBB baharu

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.