The Malaysia Post

Dr Noor Hisham: Tiada Pengetatan SOP Covid-19 Hanya Jet

KKM akan mengekalkan SOP

Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) memutuskan untuk mengekalkan prosedur operasi standard (SOP) Covid-19 buat masa ini dan akan meneliti tujuh petunjuk utama dalam negara sebelum memutuskan untuk mengetatkan SOP jika perlu.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata kementerian akan memantau terlebih dahulu keadaan di negara ini dan seterusnya memperkukuh kawalan kesihatan awam sebelum mengambil tindakan.

“Kita akan memantau terlebih dahulu bukan sahaja kemasukan ke hospital tetapi juga banyak petunjuk lain seperti ramalan kes, kes harian dan sebagainya.

“Sekiranya data menunjukkan peningkatan dalam semua petunjuk yang ada, kita boleh membincangkan tindakan sewajarnya pada masa itu,” katanya pada sesi pertemuan Menteri Kesihatan dengan media di sini hari ini.

Hadirin

Turut hadir Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa, Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Datuk Dr Norhayati Rusli dan Pengarah Institut Penyelidikan Klinikal Datuk Dr M. Kalairasu.

Dr Noor Hisham berkata petunjuk termasuk peningkatan mendadak dalam kes import; pada masa ini, hanya tiga atau empat kes direkodkan setiap bulan, dan penemuan varian baharu dalam sampel kumbahan dan di tempat berisiko tinggi.

Baca Lagi | PM Anwar: Putrajaya Permudahkan Peraturan Pengambilan Pekerja Asing

Baca Lagi | Menteri: Malaysia Mendapat Kuota Haji Penuh 31,600 Tahun Ini

“Apa yang membimbangkan kami ialah apabila varian baharu ditemui, kami tidak pasti sama ada vaksin kami berkesan atau tidak. Kami juga akan menyemak dengan WHO (Pertubuhan Kesihatan Sedunia) sama ada varian lain telah didaftarkan atau tidak,” katanya.

Beliau berkata jika varian baharu selain Omicron dikesan, KKM akan memantau tahap kejangkitan varian itu dan keterukan atau kemasukan ke hospital.

Peningkatan dalam Kes

Petunjuk lain ialah peningkatan kes penyakit seperti influenza (ILI) dan jangkitan pernafasan akut teruk (SARI) di fasiliti kesihatan terpilih. Sekiranya rekod menunjukkan peningkatan mendadak kes, kementerian akan mengambil langkah lebih terperinci untuk mengawalnya, katanya.

Dr Noor Hisham menambah, penunjuk lain ialah kapasiti sistem kesihatan awam. Sebagai contoh, jika penghunian katil dan kemasukan unit rawatan rapi (ICU) bagi pesakit Covid-19 melebihi 30 peratus, kementerian akan mengambil tindakan sewajarnya.

Petunjuk yang akan turut dipantau ialah peningkatan kes kematian, yang kini satu angka sehari, dan jika berlaku lonjakan tiga angka, KKM akan menyiasat tahap keterukan virus itu, katanya.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Menteri: Malaysia Mendapat Kuota Haji Penuh 31,600 Tahun Ini

Read Next

Pearly-Thinaah Terpegun dengan Pasangan Bulgaria, Pang Ron-Mei Xing Delight Home Crowd

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.