The Malaysia Post

Garis panduan baharu, SOPS untuk konsert di Malaysia dengan aksi antarabangsa sedia menjelang akhir 2022, kata kementerian

Garis Panduan Baru untuk Penganjur Konsert

Kementerian Komunikasi dan Multimedia (K-KOMM) akan memperkenalkan garis panduan baharu untuk penganjur konsert yang membawa aksi antarabangsa menjelang akhir 2022.

Setiausaha Agung K-KOMM Datuk Seri Mohammed Mentek berkata garis panduan itu sedang dimuktamadkan oleh Agensi Pusat Permohonan Penggambaran dan Persembahan Artis Asing (Puspal).

“Kami sebenarnya telah mengusahakan garis panduan baharu itu sejak 2019 untuk menjadikannya lebih relevan dengan keperluan industri semasa untuk mengikuti perkembangan situasi dan trend semasa,” katanya kepada The Star dalam satu temu bual yang diterbitkan hari ini.

Sistem Baharu pada Penghujung 2023

Sistem baharu, yang dijadual beroperasi pada penghujung 2023, akan mengendalikan proses permohonan permit untuk persembahan artis asing dan penggambaran krew filem asing.

“Sistem ini akan dapat mengendalikan keseluruhan proses permohonan untuk penggambaran dan persembahan luar negara dari awal peringkat perancangan sehingga tamat,” tambahnya.

Mohammed berkata K-KOMM berharap untuk menjadikan Malaysia sebagai destinasi filem asing dan akan menghasilkan buku panduan untuk diedarkan ke seluruh dunia bagi mempromosikan Malaysia sebagai destinasi perfileman.

Baca Lagi | PJ City mengesahkan akan keluar dari Liga Super

Baca Lagi | Pematuhan agama yang semakin meningkat membentuk semula landskap pengguna di Malaysia, Asia Tenggara

Pemuda PAS

Baru-baru ini, Pemuda PAS meluahkan kebimbangannya tentang konsert asing yang kembali ke Malaysia, mendakwa mereka tidak mematuhi sensitiviti budaya negara.

Ketua sayap itu Ahmad Fadhli Shaari menggesa kerajaan membatalkan dan tidak membenarkan konsert artis antarabangsa kerana kononnya ia tidak sepadan dengan norma dan nilai umat Islam di Malaysia.

Ahmad Fadhli

Ahmad Fadhli, yang juga ahli parlimen Pasir Mas, menggesa individu dan pertubuhan bukan kerajaan yang berkongsi pandangan yang sama untuk “bangkit bersama” dan menghentikan apa yang disebutnya sebagai “hedonisme” yang perlahan merayap ke dalam masyarakat.

Read Previous

Pematuhan agama yang semakin meningkat membentuk semula landskap pengguna di Malaysia, Asia Tenggara

Read Next

Pelakon dan penyanyi Malaysia Diana Danielle menyampaikan mesej pemerkasaan dalam single Inggeris pertama ‘Shine On’

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.