The Malaysia Post

Surat Tawaran Haji, Rayuan dan Kriteria Kesihatan Akan Diumumkan Kemudian

Lembaga Tabung Haji’s

Tarikh pengeluaran surat tawaran haji kepada bakal jemaah haji terpilih bagi musim haji 1444H/2023M akan dimaklumkan melalui platform komunikasi rasmi Lembaga Tabung Haji (TH) kelak.

Pengarah Eksekutif TH Datuk Seri Syed Saleh Syed Abdul Rahman menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan berita yang tular di media sosial berhubung tarikh pengeluaran surat tawaran haji, rayuan, syarat kelayakan jemaah haji masa depan dan kriteria pemeriksaan kesihatan.

Pihak Berkuasa TH Menerima Banyak Pertanyaan

Beliau berkata berita yang tidak disahkan di media sosial telah menimbulkan keresahan dalam kalangan masyarakat, dengan pihak berkuasa TH menerima banyak pertanyaan berhubung perkara itu.

Baca Lagi | Penyanyi Terkenal Malaysia Yasin Sulaiman Menghadapi Kematian

Baca Lagi | PM minta rakyat Malaysia Doakan Misi Menyelamat Mangsa Tanah Runtuh Batang Kali

“Bakal jemaah haji Malaysia dinasihatkan menunggu pengumuman rasmi mengenai status haji tahun ini daripada TH yang akan memaklumkan sebaik sahaja jumlah kuota, kriteria pemilihan dan kaedah pelaksanaan bagi musim haji tahun ini telah diputuskan oleh kerajaan Arab Saudi.

“Selepas tarikh pengeluaran surat tawaran haji diumumkan, bakal jemaah haji Malaysia boleh melayari www.thijari.com.my atau memuat naik permohonan THiJARI untuk menyemak dan menjawab surat tawaran haji yang telah dikeluarkan,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Jemaah Haji Berilmu

Dalam kenyataan sama, TH juga berkata kursus asas haji telah dianjurkan selama 13 minggu bermula 25 November tahun ini hingga 17 Februari tahun depan bagi melengkapkan bakal jemaah haji dengan ilmu berkaitan ibadah haji serta mendapat gambaran terkini mengenai tanah suci. .

Untuk pertanyaan lanjut, hubungi Pusat Perhubungan TH (THCC) di talian 03-6207-1919.

Read Previous

PM minta rakyat Malaysia Doakan Misi Menyelamat Mangsa Tanah Runtuh Batang Kali

Read Next

Media Sosial Membantu Mengubah Hubungan Keluarga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.