The Malaysia Post

Tabung Haji tidak terlibat dalam kartel haji, isu visa furada, kata menteri hal ehwal agama

Lembaga Tabung Haji (TH) tidak ada kaitan dengan visa furada atau isu kartel, kata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad.

Beliau berkata TH tidak harus dipersalahkan kerana agensi itu sentiasa mengikut undang-undang yang ditetapkan dan menjaga nama baik Malaysia, serta mengutamakan kebajikan jemaah haji sepanjang masa.

Beliau juga menegaskan, bagi membuktikan TH tidak melakukan sebarang kesalahan, pejabatnya bersedia untuk disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) pada bila-bila masa.

“Apabila tiba musim haji, pasti ada pihak tidak bertanggungjawab yang cuba mengambil kesempatan. Kita tidak mahu apabila perkara seperti ini berlaku, TH dipersalahkan. Pengurusan lesen haji di bawah pengendali jemaah haji (PJH) juga memerlukan syarat yang ketat.

“TH akan meneliti semua syarikat yang memohon PJH. Justeru, tidak timbul soal kartel, kita bersedia jika SPRM mahu menyiasat. Kami buka pejabat 24 jam untuk meneliti isu kartel,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.

Idris berkata TH sentiasa memantau syarikat yang berdaftar di bawah PJH, bagi memastikan mereka layak, mempunyai reputasi yang baik sepanjang tahun dan kewangan yang kukuh.

Tambahnya, dia tidak mahu kejadian yang menimpa 380 bakal jemaah haji baru-baru ini berulang kerana orang ramai telah diberi amaran tentang risiko mengerjakan haji menggunakan visa furada.

“Kejadian sebegini tidak sepatutnya berlaku apabila negara lain memuji negara kita, jemaah turut memuji jasa yang diberikan TH. Jangan biarkan sesiapa memfitnah dan mengada-adakan cerita. Mungkin ada sedikit kelemahan dalam TH (dari segi operasi) tetapi jangan cuba meletakkan kesalahan kepada TH,” katanya.

Selain itu Idris berkata apabila pulang ke tanah air

pihaknya akan mengadakan pertemuan dengan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan bagi membincangkan isu menunaikan haji dan umrah menggunakan visa furada serta strategi melaksanakan pemantauan lebih ketat.

Beliau turut menasihatkan orang ramai yang berminat untuk menunaikan haji dan umrah supaya berwaspada termasuk pemilihan agensi pelancongan kerana pakej haji persendirian tidak murah.

“Pastikan ejen yang dipilih mempunyai rekod prestasi yang baik dan boleh dipercayai. Jika perlu, pergi melawat pejabat dan lihat sendiri operasi mereka. Jangan hanya fokus pada harga dan tawaran menarik melalui telefon sahaja, walaupun yang mengesyorkannya ialah rakan baik anda.

“Begitu juga dengan badal Haji (Haji secara proksi). Kita perlu faham bahawa syarat untuk warga Saudi sendiri untuk menunaikan haji adalah ketat dan mereka perlu mengambil pakej dengan harga terendah RM12,000. Justeru, jika ada tawaran badal Haji yang terlalu rendah, jangan tergesa-gesa, semak dahulu siapa yang akan menunaikan haji ini,” katanya.

Baca Lagi | Tabung Haji tidak terlibat dalam kartel haji, isu visa furada, kata menteri hal ehwal agama

Untuk rekod, mana-mana syarikat pelancongan boleh memohon untuk menjadi PJH berlesen dan akan dipilih setiap tahun selepas memenuhi syarat yang ditetapkan termasuk pengalaman mengendalikan umrah selama tiga tahun berturut-turut dan mempunyai rekod Bank Negara Malaysia melalui Sistem Maklumat Rujukan Kredit Pusat ( CCRIS). — Bernama

Read Previous

Lelaki pejuang mencalonkan Dr Mahathir menjadi PM buat kali ketiga, kata orang lain tidak boleh bandingkan

Read Next

Belia yang ditinjau berkata mereka akan mengundi untuk kebaikan Malaysia pada PRU15, bukan mengikut garis partisan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.