The Malaysia Post

Lelaki pejuang mencalonkan Dr Mahathir menjadi PM buat kali ketiga, kata orang lain tidak boleh bandingkan

Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan dari Pejuang mahu pengerusi partinya dan bekas perdana menteri dua kali Tun Dr Mahathir Mohamad mengetuai kerajaan semula jika ia memenangi pilihan raya umum ke-15 yang dijadualkan pada tahun depan.

Ketua Pejuang Wilayah Persekutuan itu berkata Dr Mahathir — yang berusia 97 tahun pada 10 Julai lalu — masih yang paling layak di kalangan semua ahli politik untuk menjadi perdana menteri, lapor Free Malaysia Today.

“Mengapa kita tidak mencalonkan Mahathir? Beliau mempunyai lebih kemahiran dan pengetahuan berbanding pemimpin lain di negara ini.

“Kebolehan Anwar Ibrahim, Najib Razak, Muhyiddin Yassin dan lain-lain tidak boleh dibandingkan dengan Mahathir,” Khairuddin dipetik berkata.

Presiden PKR Anwar mengetuai gabungan Pakatan Harapan

yang memenangi pilihan raya umum ke-14 pada 2018 manakala Najib masih mempunyai pengaruh besar dalam gabungan Barisan Nasional pimpinan Umno walaupun kalah dalam pilihan raya pada PRU14 yang sama.

Muhyiddin, yang mengasaskan Bersatu bersama Dr Mahathir, menggulingkan parti itu pada 2020 dan membawa parti itu keluar dari PH untuk membentuk gabungan Perikatan Nasional apabila beliau menjadi perdana menteri.

Khairuddin berkata sekiranya Dr Mahathir menjadi perdana menteri sekali lagi, satu “pelan induk” untuk menyelesaikan semua masalah Malaysia akan disediakan, sambil menyatakan bahawa Ahli Parlimen Langkawi itu tidak pernah goyah dalam perjuangannya untuk menegakkan kebenaran.

“Pengalaman luas beliau akan membantu membina Malaysia baharu. Tidak ada orang yang lebih baik,” Khairuddin dipetik sebagai berkata oleh FMT.

Baca Lagi | Lelaki pejuang mencalonkan Dr Mahathir menjadi PM buat kali ketiga, kata orang lain tidak boleh bandingkan

Dr Mahathir mengumumkan pada Mac bahawa beliau tidak akan mempertahankan kerusi parlimen Langkawi pada PRU15, hanya untuk mengisytiharkan pada 30 Jun bahawa beliau akan terbuka untuk bertanding jawatan awam jika tiada calon lain yang berdaya maju.

Read Previous

Perbicaraan laporan audit 1MDB Najib tidak dapat diteruskan hari ini kerana saksi pendakwaan mengalami pendarahan usus

Read Next

Tabung Haji tidak terlibat dalam kartel haji, isu visa furada, kata menteri hal ehwal agama

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.