The Malaysia Post

Perbicaraan laporan audit 1MDB Najib tidak dapat diteruskan hari ini kerana saksi pendakwaan mengalami pendarahan usus

Perbicaraan penyalahgunaan kuasa Datuk Seri Najib Razak berhubung pindaan untuk mengeluarkan maklumat daripada laporan audit ketua juruaudit mengenai 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak dapat diteruskan hari ini seperti yang dijadualkan, kerana saksi pendakwaan yang dijangka memberi keterangan hari ini telah jatuh sakit.

Pagi ini, ketua pendakwa raya Datuk Seri Gopal Sri Ram memaklumkan Mahkamah Tinggi bahawa saksi ke-16 dan terakhir dalam perbicaraan ini — pegawai penyiasat Haniff Lami — tidak dapat memberi keterangan di mahkamah.

“Saya menghadapi kesukaran, saksi seterusnya ialah saksi terakhir, Encik Haniff, pegawai penyiasat, dia sakit, dia mengalami pendarahan usus.

“Pada saat-saat akhir, semalam, saya cuba membuat pengaturan untuk mendapatkan bukti ini oleh Zoom tetapi malangnya, kami tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk memaklumkan mahkamah untuk membuat pengaturan. Jika tidak, kami akan meneruskan keterangannya secara elektronik.

“Saya minta maaf untuk itu, kerana komunikasi datang lewat kepada kami semalam, petang semalam hampir 7 malam, dia disahkan oleh doktor bahawa dia tidak dapat datang. Sijil sakitnya di mahkamah, dia diizinkan dua hari, keadaannya agak teruk kerana dia berdarah dari ususnya,” kata Sri Ram, tetapi menambah pegawai penyiasat itu dijangka hadir untuk memberi keterangan pada perbicaraan yang dijadualkan akan datang. tarikh 12 Ogos.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan berkata “maaf mendengarnya” apabila dimaklumkan mengenai keadaan kesihatan saksi.

Hakim juga berkata tarikh perbicaraan seterusnya pada 12 Ogos boleh disambung semula dengan peguam bela utama Najib Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah meneruskan pemeriksaan balas terhadap saksi pendakwaan ke-15 Arul Kanda Kandasamy dan dengan pegawai penyiasat bersiap sedia untuk memberi keterangan sebagai pendakwaan terakhir saksi.

Dalam perbicaraan ini

Najib dituduh sebagai perdana menteri ketika itu dan kemudiannya menteri kewangan menyalahgunakan kedudukannya antara 22 Februari 2016 dan 26 Februari 2016 untuk menerima kepuasan diri dalam bentuk perlindungan daripada tindakan sivil atau jenayah atas peranannya dalam pengendalian operasi 1MDB, dengan mengarahkan pindaan kepada laporan ketua juruaudit negara mengenai 1MDB — yang telah pun dimuktamadkan dan sedia untuk dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) badan pemantau parlimen — sebelum akhirnya dibentangkan kepada PAC.

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda didakwa bersubahat dengan Najib dan perbicaraan mereka didengar bersama.

Tetapi Mahkamah Tinggi pada 24 Jun telah membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya Arul Kanda dipanggil sebagai saksi pendakwaan, dan dia telah memberi keterangan pada hari itu dan disoal balas oleh Shafee.

Shafee sebelum ini telah memperoleh pelepasan sementara pasportnya dari 8 Julai hingga 11 Ogos daripada hakim Mahkamah Tinggi yang lain – di mana dia dibicarakan atas perkara berasingan – untuk perjalanan ke Itali untuk menyelesaikan pemindahan salah seorang anak perempuannya dari sekolah antarabangsa di sana ke sekolah antarabangsa di Malaysia.

Ini bermakna Arul Kanda tidak dijadualkan untuk memberi keterangan hari ini, kerana Shafee – yang akan meneruskan pemeriksaan balasnya – tidak tersedia hari ini.

Najib hadir di bilik mahkamah hari ini, manakala Arul Kanda tidak hadir di bilik mahkamah kerana “miskomunikasi”.

Peguam Najib Rahmat Hazlan berkata peguam Arul Kanda, Jasmine Cheong memohon maaf atas ketidakhadirannya dan anak guamnya di mahkamah hari ini kerana terdapat beberapa salah faham dengan pihak pendakwaan, manakala Sri Ram juga meminta mahkamah memberi alasan kepada Arul Kanda daripada hadir hari ini.

Baca Lagi | Perbicaraan laporan audit 1MDB Najib tidak dapat diteruskan hari ini kerana saksi pendakwaan mengalami pendarahan usus

Sri Ram berkata Mahkamah Tinggi masih perlu membuat perintah rasmi untuk memberi alasan Arul Kanda kerana dia masih tertuduh sehingga dia dikeluarkan sijil tanggung rugi, dan juga memohon maaf atas ketidakhadiran Arul Kanda.

Hakim membenarkan kehadiran Arul Kanda dimaafkan hari ini.

Read Previous

Penggera dibunyikan apabila projek lombong Langkawi mengeksploitasi kelemahan untuk mengelakkan penelitian EIA

Read Next

Lelaki pejuang mencalonkan Dr Mahathir menjadi PM buat kali ketiga, kata orang lain tidak boleh bandingkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.