The Malaysia Post

Speaker Dewan Rakyat, wakil tiba di Istana Negara untuk hadirin bersama Agong

Speaker Dewan Rakyat, Datuk Azhar Azizan Harun dan timbalannya, Datuk Rashid Hasnon, tiba di Istana Negara di sini pagi ini untuk hadirin bersama Yang di-Pertuan Agong.

Azhar sampai di istana pada pukul 9.30 pagi sementara Rashid dilihat memasuki Pintu 2 Istana Negara pada pukul 10.20 pagi.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah memberikan khalayak kepada para Speaker Dewan Rakyat dan Dewan Negara bersama timbalannya pagi ini untuk membincangkan pembukaan semula Parlimen.

Setelah bertemu dengan pemimpin pemerintah dan politik awal bulan ini, Agong mengatakan bahawa dia berpendapat bahawa Parlimen mesti bersidang secepat mungkin walaupun terdapat Darurat.

Bersama dengan Azhar dan Rashid, Speaker Dewan Negara Tan Sri Rais Yatim, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Azalina Othman Said dan Timbalan Speaker Dewan Negara Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad semua tiba awal pagi ini untuk hadirin bersama Yang di-Pertuan Agong.

Dipercayai bahawa pertemuan mereka berakhir pada tengah hari, dengan semua hadirin yang keluar dari Istana Negara tidak lama kemudian.

Dalam pernyataan bersama minggu lalu, Azhar dan Rais mengatakan bahawa sesi Parlimen hibrid yang diusulkan dapat berlaku pada akhir bulan Ogos atau minggu pertama bulan September tahun ini, sambil menambah bahawa masa tenggang masih diperlukan untuk menyelesaikan mekanisme yang diperlukan untuk sistem pertemuan hibrid tersebut .

Mereka juga memperhatikan keputusan Yang di-Pertuan Agong untuk membuka kembali Parlimen sesegera mungkin, serta kuasa perdana menteri sebagai ketua pemerintah untuk mengumumkan tarikh, menyatakan komitmen mereka untuk melakukan segala yang mereka dapat untuk mempercepat persidangan hibrid. Dalam kenyataan itu, Azhar dan Rais juga mengusulkan agar diadakan sidang parlimen khas pada awal Ogos, untuk membincangkan perkara-perkara yang berkaitan dengan persidangan hibrid.

Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat, Datuk Mohd Rashid Hasnon hari ini menyatakan bahawa Parlimen akan bersidang “tidak lama lagi”, dalam ucapan berikutan hadirinnya dengan Yang diPertuan Agong pagi ini.

Dalam sidang media ringkas setelah keluar dari Istana Negara, Rashid mengatakan bahawa beliau, para Speaker Dewan Rakyat dan Dewan Negara serta timbalannya semua memberikan pendapat mereka kepada Agong mengenai kemungkinan mengadakan Parlimen semula semasa hadirin.

Baca Lagi | Siasat skandal telur penyu Bong Mokhtar dengan serius

“Insya Allah, saya akan berjumpa dengan anda dalam persidangan parlimen, baik melalui sidang parlimen biasa atau melalui parlimen hibrid,” katanya kepada media. Awal pagi ini, Datuk Azhar Azizan Harun, Tan Sri Rais Yatim, Rashid, Datuk Seri Azalina Othman Said dan Datuk Seri Mohamad Ali Mohamad tiba di Istana Negara untuk hadirin bersama Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah mengenai pembukaan semula Parlimen.

Read Previous

Vietnam memberi keutamaan kepada warganegara China untuk vaksin Covid-19

Read Next

Di Sabah, kekeliruan ketika kerajaan negeri membenarkan makan malam tanpa mengeluarkan SOP

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.